Οι οκτώ εναπομείνασες ομάδες των προημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια τους για τις μεταξύ τους μονομαχίες, με την κληρωτίδα να έχει κέφια, βγάζοντας από ζευγάρια… τελικού, μέχρι σταυρώματα που δίνουν στα αουτσάιντερ ελπίδα στο όνειρο. Ωστόσο, είναι ακόμη νωπές οι μνήμες των εκπληκτικών παιχνιδιών, στην προηγούμενη φάση, όπου υπήρξαν ανατροπές, εκπλήξεις και (πάρα) πολλά γκολ. 62 τέρματα σημειώθηκαν στους «16», τα περισσότερα από ποτέ στη συγκεκριμένη φάση της διοργάνωσης. Μάλιστα, στα δύο από τα οκτώ ζευγάρια, η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα από 12 φορές στο καθένα. Το συνολικό σκορ στο Μάντσεστερ Σίτι-Μονακό ήταν 6-6 (οι Γάλλοι πέρασαν χάρις στο εκτός έδρας γκολ) και στο Μπάγερν-Άρσεναλ 10-2. Στην ιστορία των νοκ άουτ της διοργάνωσης (όχι μόνο στους 16) έχουν σημειωθεί 12 γκολ σε τρία ακόμη ζευγάρια, ενώ μία φορά η μπάλα «μάτωσε» τα δίχτυα 13 φορές στους δύο αγώνες. Το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμίζει. Λεβερκούζεν – Μπαρτσελόνα (2011-12)

Θύμα της «μανίας» του Λιονέλ Μέσι και της παρέας του έπεσε στους 16 εκείνης της σεζόν η γερμανική ομάδα. Μετά το 1-3 στην Μπάι Αρίνα (Κάντλετς-Σάντσες 2, Μέσι), ο επαναληπτικός του Καμπ Νου εξελίχθηκε σε πανωλεθρία για την Λεβερκούζεν. Τελικό σκορ 7-1 έγραψε ο φωτεινός πίνακας, με τον Μέσι να σημειώνει πέντε (!) τέρματα και τον Τέγιο δύο ακόμη. Το γκολ της τιμής για τις «ασπιρίνες» πέτυχε ο Μπελαραμπί. Σύνολο τερμάτων: 12 Βέρντερ Βρέμης – Λυών (2004-05) Ήταν η εποχή που η γαλλική ομάδα συγκαταλεγόταν στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, πραγματοποιώντας κάθε χρόνο σημαντικές πορείες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων, για τη φάση των 16, η Λυών είχε κάνει ένα άνετο πέρασμα από την Βρέμη, επικρατώντας με 3-0 (Βιλτόρ, Ντιαρά, Ζουνίνιο). Τα πράγματα, ωστόσο, εξελίχθηκαν ακόμη χειρότερα για τους Γερμανούς στον επαναληπτικό του Ζερλάν. Στα επτά γκολ σταμάτησε η Λυών (Βιλτόρ 3, Εσιέν 2, Μαλουντά, Μπερτό), με την Βέρντερ τουλάχιστον να καταφέρνει να βρει δίχτυα δύο φορές (Μικού, Ισμαέλ) για το τελικό 7-2. Σύνολο τερμάτων: 12 Λίβερπουλ – Τσέλσι (2008-09)

Μεγάλο προβάδισμα πρόκρισης στα ημιτελικά της διοργάνωσης είχαν πάρει από το πρώτο παιχνίδι, στο Άνφιλντ, οι «μπλε», μετά την επικράτησή τους με 1-3 (Τόρες-Ιβάνοβιτς 2, Ντρογκμπά). Η Λίβερπουλ χρειαζόταν τρία γκολ στον επαναληπτικό και πριν το ημίωρο είχε πετύχει τα δύο (Αουρέλιο, Αλόνσο). Το παιχνίδι στο Στάμφορντ Μπριτζ έγινε «ροντέο», με την Τσέλσι να απαντά τρεις φορές (Ντρογκμπά, Άλεξ, Λάμπαρντ), όμως μετά τα δύο τέρματα από τους Λούκας και Κάουτ το σκορ έγινε 3-4 και οι «κόκκινοι» ήθελαν μόνο ένα γκολ για να πάρουν εκείνοι την πρόκριση. Τελικά, ο Λάμπαρντ διαμόρφωσε το τελικό 4-4, δίνοντας στην Τσέλσι το εισιτήριο για τα ημιτελικά, σε ένα από τα πιο χορταστικά παιχνίδια όλων των εποχών στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σύνολο τερμάτων: 12 Σπόρτινγκ Λισαβόνας – Μπάγερν Μονάχου (2008-09)

Πρόκειται για το ζευγάρι, στο οποίο έχουν σημειωθεί τα περισσότερα τέρματα σε φάση νοκ άουτ στο Τσάμπιονς Λιγκ, στους δύο αγώνες. Αν και η Μπάγερν θα μπορούσε να αποτελέσει… ρεκόρ από μόνη της. Οι Βαυαροί πέρασαν σαν «σίφουνας» από την Λισαβόνα, στο πρώτο ματς για τους 16, επικρατώντας με 0-5 (Ριμπερί 2, Κλόζε, Τόνι 2), όμως είχαν άγριες διαθέσεις και στον επαναληπτικό της Αλιάνζ Αρίνα. Διέσυραν την Σπόρτινγκ με 7-1 (Ποντόλσκι 2, Πολγκα αυτ., Σβαϊνστάιγκερ, Φαν Μπόμελ, Κλόζε, Μίλερ), σημειώνοντας 12 τέρματα και στους δύο αγώνες. Το μόνο που κατάφεραν τα «λιοντάρια» ήταν να σημειώσουν ένα γκολ στο Μόναχο, με τον Μουτίνιο.

Σύνολο τερμάτων : 13 Πηγή: gazzetta.gr