Ως «παράδειγμα ήθους για τα παιδιά και τους νέους στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης τον Χρυσό Ολυμπιονίκη μας στους κρίκους, Λευτέρη Πετρούνια, απονέμοντάς του το βραβείο UNICEF2016.

Στον χαιρετισμό του, κατά την τελετή της απονομής, των «Βραβείων UNICEF για τα δικαιώματα του Παιδιού 2016» η οποία έλαβε χώρα στη Στοά του Βιβλίου, ο κ. Αμανατίδης τόνισε, ότι στο πρόσωπο του κ. Πετρούνια προάγεται το Ευ Αγωνίζεσθαι και το Ολυμπιακό ιδεώδες. Επισήμανε δε ότι «η προστασία και αρωγή των πιο αδύναμων και ταυτόχρονα των πιο πολύτιμων μελών της ανθρώπινης κοινότητας αποτελεί βαρόμετρο, αξιακό και πολιτισμικό δείκτη για τις κοινωνίες μας». Πρόσθεσε επίσης, ότι «σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί παρά να επικροτεί, να υποστηρίζει και να ενισχύει κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή».

Αναφερόμενος στο έργο της UNICEF, υπογράμμισε τη σκληρή πραγματικότητα των παιδιών, που ανασύρονται από τα συντρίμμια του πολέμου και τα παγωμένα νερά του Αιγαίου, τονίζοντας ότι αυτές οι εικόνες «στοιχειώνουν τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκαν Ελλάδα και Ευρώπη».