Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι μεταγραφικοί αλλά εμείς θυμόμαστε ποδοσφαιριστές που έγιναν σύμβολα επειδή δεν τους άρεσαν και τόσο οι μεταγραφές. Αλλοι βγήκαν από τα τμήματα υποδομής των ομάδων τους και έμειναν εκεί ως το τέλος, άλλοι πήραν μεταγραφή για μια ομάδα και παρέμειναν σε αυτή για… μια ζωή, γράφοντας ιστορία με τη φανέλα της. Την ώρα που το μεταγραφικό… παζάρι αναμένεται να πάρει φωτιά, θυμόμαστε χαρακτηριστικές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών-συμβόλων σε ιταλικές ομάδες.

Γιουβέντους

1Οποιος έχει βρεθεί σε αγώνα της Γιουβέντους στο Τορίνο και έχει γίνει αναφορά από τα μεγάφωνα στον Γκαετάνο Σιρέα, θα έχει προσέξει ότι αναφέρεται πάντα ως «αρχηγός των αρχηγών». Λογικό, καθώς στα 14 χρόνια που αγωνίστηκε στους μπιανκονέρι κατέκτησε όλους τους τίτλους εντός και εκτός Ιταλίας, απέδειξε την κλάση του και το ήθος του με το να μην αποβληθεί ποτέ ενώ η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να δώσει ακόμη και την ζωή του για την Γιούβε καθώς σκοτώθηκε στην Πολωνία όπου είχε πάει για να «κατασκοπεύσει» την αντίπαλο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, από την άλλη, δεν έδωσε την ζωή του για την Γιουβέντους αλλά πρόσφερε χαρές για… μια ζωή. Στα 19 χρόνια παραμονής του στο Τορίνο έσπασε όλα τα ρεκόρ και έγινε το σύμβολο των μπιανκονέρι, οι οποίοι ως τέτοιο αντιμετωπίζουν πλέον και τον Τζανλουίτζι Μπουφόν, ο οποίος υπέγραψε το 2001 και έχει γίνει ο 3ος σε συμμετοχές, έχοντας δείξει πίστη ακόμη και το 2006 μετά τον υποβιβασμό λόγω Calciopoli.

Μίλαν

2Από τους ροσονέρι πέρασαν πολλοί μεγάλοι παίκτες αλλά κανείς δεν μπαίνει πιο πάνω από τον Πάολο Μαλντίνι. Μια ζωή στον σύλλογο, από τα τμήματα υποδομής μέχρι τα 41 του, όταν και αποφάσισε να βάλει τέλος στην καριέρα του, ο capitano των Μιλανέζων δεν άφησε ρεκόρ που να μην σπάσει, ξεπερνώντας τα 1000 επίσημα ματς! Ως σημαία της Μίλαν λογίζεται και ο Τζάνι Ριβέρα, ο οποίος πήρε μεταγραφή στα 17 του και έμεινε εκεί ως το τέλος της καριέρας του ενώ δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στον Φράνκο Μπαρέζι, ο οποίος πέρασε επίσης όλη την καριέρα του στην ίδια ομάδα, υπομένοντας μάλιστα και δύο υποβιβασμούς στη Serie B.