Μια σειρά από νέους κανονισμούς θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ, από το εναρκτήριο παιχνίδι της 13ης Αυγούστου. To Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) προχώρησε σε 95 συνολικά τροποποιήσεις για τη φετινή χρονιά.

Σέντρα

Όπως είδαμε και στο Euro 2016, η μπάλα δεν χρειάζεται πια να κατευθύνεται μόνο μπροστά όταν γίνεται η σέντρα. Η εν λόγω αλλαγή γίνεται ώστε να δίνεται η δυνατότητα να πηγαίνει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, ενώ αρκεί πλέον να βρίσκεται μόλις ένας παίκτης στο ημικύκλιο για το εναρκτήριο λάκτισμα του εκάστοτε παιχνιδιού.

Κόκκινη κάρτα πριν το παιχνίδι

Οι διαιτητές θα μπορούν πλέον να αποβάλουν κάποιον παίκτη ακόμα και πριν τη σέντρα ενός αγώνα. Η συγκεκριμένη τακτική θεωρείται ότι θα συμβάλει στη μείωση των περιστατικών λεκτικής βίας, στη φυσούνα των αγώνων ή και κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης των δυο ομάδων.

Παράβαση από τον τελευταίο παίκτη

Χάρη σε αυτόν τον κανόνα, οι παίκτες που θα υποκύπτουν σε ακούσια φάουλ, τα οποία θα στερούν δημιουργούσαν προϋποθέσεις ευκαιρίας για γκολ μέσα στη μεγάλη περιοχή, θα τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα, και όχι με κόκκινη όπως ίσχυε παλιότερα. Έτσι, το παιχνίδι θα είναι λιγότερο αυστηρό. Η κόκκινη κάρτα για αποτροπή ξεκάθαρης ευκαιρίας για επίτευξη τέρματος (πχ χέρι) παραμένει κανονικά.

Περίθαλψη τραυματιών

Σε περίπτωση που κάποιος ποδοσφαιριστής τραυματιστεί κατά τη διάρκεια του αγώνα, η περίθαλψη που θα λαμβάνει θα γίνεται επιτόπου και χωρίς εκείνος να βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου. Αυτό θα εξαλείφει πλέον το μειονέκτημα μιας ομάδας να αγωνίζεται – έστω και για λίγα λεπτά – με παίκτη λιγότερο, καθώς αυτός βρισκόταν εκτός.

Αλλαγή παπουτσιών ή άλλου είδους εξοπλισμού

Κάθε παίκτης που θα εγκαταλείπει τον αγωνιστικό χώρο για να αλλάξει ζευγάρι παπουτσιών, θα πρέπει να ελέγχεται από κάποιον βοηθό διαιτητή ή τον επίσημο τέταρτο πριν επιστρέψει στο παιχνίδι. Παλιότερα ο ίδιος παίκτης χρειαζόταν την άδεια του διαιτητή.

Πέναλτι

Μια εκ των σημαντικότερων αλλαγών αναμένεται να είναι η τιμωρία της «προσποίησης» στην εκτέλεση του πέναλτι. Οποιοσδήποτε αναλαμβάνει να εκτελέσει από την άσπρη βούλα, θα χρειάζεται να το κάνει χωρίς … παύση στο τελικό του βήμα, ενώ εκτός της κίτρινης κάρτας, θα δίνεται και έμμεσο φάουλ για την αντίπαλη ομάδα.

Παραβάσεις από τον πάγκο

Οι νέοι κανονισμοί θα είναι εξίσου αυστηροί και με όσους επηρεάζουν τη ροή του παιχνιδιού ενώ βρίσκονται εκτός των τεσσάρων γραμμών το γηπέδου. Σε περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να παρεμβληθεί στην επίθεση μιας ομάδας ενώ ο ίδιος βρίσκεται στον πάγκο (είτε ως μέλος του προπονητικού team είτε ως ρεζέρβα), ο ρέφερι θα μπορεί να «σφυρίξει» υπέρ της αντίπαλης ομάδας φάουλ ή και πέναλτι.

Χρώματα και εμφανίσεις

Το εσωτερικό κολάν για το κρύο χρειάζεται πλέον να είναι στο χρώμα που καταλαμβάνει το κυρίως μέρος από το σορτσάκι ή το χαμηλότερο μέρος του, ώστε να μην δημιουργεί σύγχυση στις εμφανίσεις των ομάδων.

Οφσάιντ

Βάσει του νέου κανονισμού, η κεντρική γραμμή θα είναι το ξεκάθαρο όριο του οφσάιντ. Οποιοδήποτε μέρος του σώματος του παίκτη (συμπεριλαμβανόμενου και του χεριού ή του ποδιού) αρκεί να είναι εκτεθειμένο για να σφυρίξει οφσάιντ ο διαιτητής, ξεδιαλύνοντας έτσι για ακόμα μια φορά ένα σύνθετο ποδοσφαιρικά ζήτημα.

Χέρια στη μπάλα

Σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι διαιτητές να βγάζουν την κίτρινη κάρτα σε κάθε επαφή (έστω και ακούσια) του ποδοσφαιριστή με τη μπάλα, θα μετράει πλέον η πρόθεση ενός παίκτη στο να σταματήσει – με το χέρι – μια επιθετική προσπάθεια της αντίπαλης πλευράς.

Πάσα σε στημένες φάσεις

Η εκτέλεση των στημένων φάσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει από φέτος κίνηση της μπάλας, και όχι μια απλή επαφή μαζί της, όπως συνηθιζόταν πχ στις εκτελέσεις κόρνερ ή φάουλ. Μια ακόμα απόφαση που βοηθάει το ποδόσφαιρο να γίνει πιο ξεκάθαρο, χωρίς να δίνει χώρο για αμφισβητήσεις ή παράπονα.

Συμπεριφορά των παικτών

Κίνηση που θα διευκολύνει αναμφίβολα το έργο των διαιτητών, όταν θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα … πηγαδάκια των παικτών μετά από διάφορες αποφάσεις τους. Οι απόπειρες διαμαρτυρίας του κάθε παίκτη προς τον «άρχοντα του αγώνα» θα τιμωρείται με κίτρινη κάρτα, ενώ η αντίστοιχη κόκκινη θα επιδεικνύεται σε περίπτωση που ο εκάστοτε παίκτης καταφύγει σε απρεπείς χαρακτηρισμούς ή προσβλητικές κινήσεις. Πηγή: england365.gr