Το κατεψυγμένο δείγμα έφερε το σύννεφο των απαγορευμένων ουσιών του παγκόσμιου στίβου πάνω και από τον ελληνικό στίβο.

Το όνομα της Ολυμπιονίκη, Πηγής Δεβετζή, συμπεριλαμβάνεται μέσα στα 28 θετικά δείγματα, τα οποία είχαν προκύψει ύστερα από επανέλεγχο σε αυτά που είχαν ληφθεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2007 (Οζάκα). Εκεί, η πρωταθλήτρια του τριπλούν είχε έρθει τρίτη (15,04). Σύμφωνα με τους κανονισμούς, εφόσον το θέμα τελεσιδικήσει, θα της αφαιρεθεί το μετάλλιο.

Από το 2005, η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (IAAF) αποθηκεύει στην κατάψυξη τα δείγματα των ελέγχων καθώς όπως είναι γνωστό το ντόπινγκ είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τον έλεγχο και, όταν εντοπιστεί νέα ουσία, κάνει επαναληπτικές αναλύσεις.

Τον Απρίλιο του 2015, οι ερευνητές της Ομοσπονδίας έκαναν λόγο για 28 θετικά δείγματα κορυφαίων αθλητών από το παγκόσμιο της Οζάκα, ενώ υπήρχαν και πληροφορίες για ένα ελληνικό δείγμα.

«Επειτα από σχετική ενημέρωση της IAAF, το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ αποφάσισε την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας για τη Χρυσοπηγή Δεβετζή. Η IAAF ενημέρωσε το ΣΕΓΑΣ πως βρέθηκε θετικό δείγμα της αθλήτριας από επανέλεγχο, που έγινε σε δείγμα που είχε παρθεί το 2007. Υστερα από αυτή την εξέλιξη η ομοσπονδία θα προχωρήσει στις νόμιμες από τους κανονισμούς διαδικασίες» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ.

Με τα ελληνικά χρώματα η Πηγή Δεβετζή πήρε δύο ολυμπιακά μετάλλια, το ασημένιο στους αγώνες της Αθήνας το 2004 και το χάλκινο το 2008.

Θεωρείται μία από τις κορυφαίες αθλήτριες του τριπλούν όλων των εποχών με την 4η καλύτερη επίδοση στο αγώνισμα στα 15.32.

Η Πηγή Δεβετζή είχε τιμωρηθεί στο παρελθόν από την IAAF με ποινή αποκλεισμού δύο ετών, διότι «απέτυχε να δώσει δείγμα» σε αιφνιδιαστικό έλεγχο το 2009.