Αυτός δεν ήταν «Χρύσανθος», ήταν… χρυσάφι! Ο Νιγηριανός ξεμπούκωσε στο καταλληλότερο σημείο για την ΑΕΚ και την οδήγησε σε τεράστια (όπως εξελίχθηκε) νίκη με 1-0 επί του Ατρομήτου. Η αδυναμία της «Ένωσης» να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες της, το δοκάρι (σε σουτ του Μάνταλου) και η εξαιρετικά στημένη ομάδα του Γρηγορίου, γέμισαν άγχος το ΟΑΚΑ, πριν ο Δέλλας ρίξει στο ματς τον Κρισάντους κι εκείνος τον δικαιώσει 3 λεπτά αργότερα (82’). Υποδειγματική συμπαράσταση από 20.000 φίλους των «κιτρινόμαυρων», που τους έσπρωξαν ως το τέλος στη νίκη, που ίσως στείλει την ΑΕΚ στο «Καραϊσκάκη» ακόμα και ως διεκδικήτρια της κορυφής.

Πώς έπαιξε

Εκπλήξεις επεφύλαξε στην ενδεκάδα της ΑΕΚ ο Τραϊανός Δέλλας. Ο «Κολοσσός» άφησε εκτός αρχικού σχήματος τον Μπουονανότε, ενώ το ίδιο έκανε και με τον Σιμόες. Αντ’ αυτών, έδωσε φανέλα βασικού στους Μπαρμπόσα και Πλατέλλα, ενώ άλλαξε ρόλο στον Μάνταλο. Έτσι, το 4-2-3-1 διαμορφώθηκε ως εξής: Κάτω από τα δοκάρια ο Μπαρόχα και στην άμυνα -από αριστερά προς τα δεξιά- οι Ντίντακ, Τζανετόπουλος, Λαμπρόπουλος και Γκάλο. Στα χαφ βρέθηκαν οι Γιόχανσον-Μάνταλος, στην τριάδα μπροστά τους οι Μπαρμπόσα (αριστερά), Βάργκας (επιτελικός), Πλατέλλας (δεξιά) και προωθημένος ήταν ο Αραβίδης.

Το ματς

Όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος. Κι όσα θα μπορούσε να φέρει (λιγότερο από) ένα λεπτό, δεν τα έφερε ένα ημίχρονο για την ΑΕΚ. Πριν καν ιδρώσει η πρώτη φανέλα στο ΟΑΚΑ, η «Ένωση» είχε την ευκαιρία να το σηκώσει όρθιο. Η απόκρουση του Γκορμπούνοφ, ωστόσο, στο τετ-α-τετ με τον Βάργκας αποδείχθηκε η προειδοποίηση για το τι είχε σκοπό να κάνει ο γκολκίπερ του Ατρομήτου. Γιατί όντως πέρασε ένα ήσυχο 20λεπτο μέχρι οι «κιτρινόμαυροι» να συνηθίσουν τις αλλαγές. Μετά όμως είχε πολλή δουλειά. Διότι η ΑΕΚ ανέβασε στροφές. Βελτίωσε την κυκλοφορία της μπάλας. Και με τον Βάργκας να μοιράζει μαεστρικά το παιχνίδι, στρίμωξε τους Περιστεριώτες. Δυστυχώς για ‘κείνη όμως, ήταν άστοχη (όπως σε κεφαλιά του Αραβίδη). Ήταν άτυχη (όπως στη σουτάρα του Μάνταλου που τράνταξε το δοκάρι και σε… παραλίγο αυτογκόλ του Λαζαρίδη). Κι όπως είπαμε, έπεσε -και- στον Γκορμπούνοφ: Με τον τελευταίο να σταματά τους Μπαρμπόσα και Πλατέλλα στις τελευταίες προσπάθειες για το προβάδισμα πριν την ανάπαυλα. Όσο φουριόζα πήγε όμως στ’ αποδυτήρια, άλλο τόσο επέστρεψε απ’ αυτά η ΑΕΚ. Με τη βοήθεια λοιπόν και του κόσμου, οι παίκτες του Δέλλα μπήκαν με ενθουσιασμό στο β’ ημίχρονο. Όχι όμως και με ιδέες για να διασπάσουν τον καλοστημένο αντίπαλό τους. Έτσι, δεν άργησε η ώρα που ο «Κολοσσός» χρειάστηκε να βάλει σ’ εφαρμογή το plan b. Και στο γήπεδο τον Ντιέγκο Μπουονανότε. Μάταια όμως. Γιατί η ώρα περνούσε κι η υπεροχή της ΑΕΚ παρέμενε ανούσια. Κι όσο ο Ατρόμητος ροκάνιζε τον χρόνο, τόσο το σύννεφο τους άγχους μαζευόταν πάνω από το ΟΑΚΑ. Δεν ήθελε και πολύ, δε, να έρθει και μπόρα. Δυστυχώς για τον Ατρόμητο όμως, στις δυο κολλητές ευκαιρίες που έφτιαξε οι Πίτου Γκαρσία και Μαρσελίνιο σημάδεψαν επίσης στον ουρανό. Από ‘κει που έμελε να πέσει για την ΑΕΚ η λύση. Γιατί ο Δέλλας για δεύτερη σερί φορά ρίσκαρε. Άλλαξε ξανά το σύστημα σε 4-4-2, βάζοντας τον Κρισάντους. Κι ο Νιγηριανός επιτέλους τον δικαίωσε: Βάζοντας μια κεφαλιά αλά Μπατίστα που λύτρωσε την ΑΕΚ. Και της επέτρεψε (αφού τα είδε όλα σε οφσάιντ κεφαλιά του Μπάλλα στο δοκάρι) να κρατήσει την επαφή της με την κορυφή.

Οι συνθέσεις των ομάδων

ΑΕΚ (Τραϊανός Δέλλας): Μπαρόχα, Ντίντακ, Τζανετόπουλος, Λαμπρόπουλος, Γκάλο, Γιόχανσον, Μάνταλος, Μπαρμπόσα (88’ Κορδέρο), Βάργκας (79’ Κρισάντους), Πλατέλλας (60’ Πλατέλλας), Αραβίδης Στον πάγκο έμειναν οι: Βούρας, Σοϊλέδης, Κολοβέτσιος, Σιμόες ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Μιχάλης Γρηγορίου): Γκορμπούνοφ, Κιβρακίδης, Φυτανίδης, Λαζαρίδης, Κοντοές, Γοδόι (83’ Λε Ταλέκ), Ουσέρο (69’ Μπάλλας), Πίτου Γκαρσία, Ούμπιντες, Ναπολεόνι, Μαρσελίνιο (80’ Μπρίτο) Στον πάγκο έμειναν οι: Μπάρκας, Χριστόφ, Στόιτσεφ, Μπίτολο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κομίνης (Θεσπρωτίας) ΒΟΗΘΟΙ: Κούλα (Ξάνθης), Τσολάκης (Αθηνών) ΓΗΠΕΔΟ: ΟΑΚΑ Πηγή: sport-fm.gr