Εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα, απέναντι-πάντως σε έναν πολύ πιο υπολογίσιμο αντίπαλο, είχε η Εθνική στο δεύτερο παιχνίδι της για το τουρνουά «Ακρόπολις». Η ομάδα που έβγαζε φωτιές στην επίθεση, αλλά ήταν «τρύπια» στην άμυνα απέναντι στην Ολλανδία, παρουσίασε μεγάλη βελτίωση στα μετόπισθεν, αλλά προβλημάτισε με την έλλειψη ρυθμού στην επίθεση νικώντας τελικά τη μαχητική Τουρκία με 62-58 μπροστά σε 12.000 θεατές στο ΟΑΚΑ. Ένα οκτάλεπτο, το πρώτο του αγώνα, ολοκληρωτικού μπάσκετ είναι αυτό που κρατά η ελληνική ομάδα, που έχει πολλά να διορθώσει μέχρι το Ευρωμπάσκετ. Ζήσης και Πρίντεζης είχαν από 11 και Αντετοκούνμπο και Κουφός από 10 πόντους για την Εθνική, «μίκρυνε» το rotation ο Φώτης Κατσικάρης, που δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μάντζαρη.

Ονειρεμένη εκκίνηση

Η πεντάδα της πρεμιέρας άρχισε το ματς για την Εθνική έχοντας απέναντί τις Ντίξον, Γκιουλέρ, Κορκμάζ, Ιλιασόβα και Ερντέν. Η παρουσία 12.000 θεατών λες κι έδωσε ώθηση στην ελληνική ομάδα που έπαιζε όπως την ονειρεύονται οι Έλληνες φίλαθλοι. Ο Καλάθης οργάνωνε μαεστρικά, Σπανούλης και Πρίντεζης ήταν «καυτοί», ενώ Αντετοκούνμπο και Κουφός πρόσφεραν ουσία και θέαμα. Απόρροια όλων αυτών ήταν το 18-7, που σύντομα έγινε 24-10, με τον Ντίξον να αποτελεί τον μοναδικό πονοκέφαλο με τα μακρινά του σουτ. Ο Φώτης Κατσικάρης, προφανώς ικανοποιημένος από όσα έβλεπε, κράτησε το αρχικό σχήμα στο παρκέ για οκτώ λεπτά, προτού ρίξει στη μάχη Μπουρούση, Ζήση και Καϊμακόγλου.

Από τον ενθουσιασμό, στον προβληματισμό

Ο Αταμάν επιστράτευσε γρήγορα την πίεση σε όλο το γήπεδο, που είχε βραχυκυκλώσει την Εθνική στο φιλικό της Πόλης. Οι διεθνείς αντιμετώπισαν σωστά την πίεση, αλλά δεν είχαν το δαιμονιώδη ρυθμό του πρώτου δεκαλέπτου και δυσκολεύονταν στην επίθεση. Ούτε το τάιμ άουτ, ούτε οι τροποποιήσεις στο σχήμα βελτίωσαν την εικόνα της ελληνικής ομάδας. Η Τουρκία με Μαχμούτογλου και Ιλιασόβα να κάνουν ζημιά κι εκμεταλλευόμενη και την ελληνική αστοχία στις βολές (1/6) ισοφάρισε, 35-35, προτού ολοκληρωθεί το προβληματικό δεύτερο δεκάλεπτο με ένα καλάθι του Κουφού.

Βραχυκυκλωμένη

Σλούκας, Καλάθης, Περπέρογλου, Πρίντεζης και Μπουρούσης εκκίνησαν το δεύτερο μέρος, αλλά η προβληματική εικόνα συνεχίστηκε για την Εθνική, που έχασε για πρώτη φορά το προβάδισμα μετά από τριάμισι λεπτά στο τρίτο δεκάλεπτο από γκολ-φάουλ του Κοκσάλ (39-41). Ένα αντιαθλητικό φάουλ στον Πρίντεζη και μια τεχνική ποινή στον γκρινιάρη Αταμάν δεν αξιοποιήθηκαν στο έπακρο από την ελληνική ομάδα, που πάντως με την ενέργεια του Αντετοκούνμπο ανέκτησε το προβάδισμα, 48-44.

Κουτσά-στραβά… νίκησε

Η ηρεμία του Ζήση πρόσφερε επιθετικές λύσεις στην Εθνική και με επτά δικούς του πόντους έφερε τη διαφορά στο 58-49. Η τουρκική εμμονή στα τρίποντα (8/31 στο ματς), απόρροια και της καλά «οχυρωμένης» ελληνικής άμυνας, δεν επέτρεπε στους γείτονες να ανακτήσουν το προβάδισμα, αλλά η ακόμη μεγαλύτερη αστοχία των Ελλήνων διεθνών (3/20 τρίποντα) δεν τους έδινε τη δυνατότητα να «καθαρίσουν» το ματς. Ένα κλέψιμο του Γκιουλέρ και καλάθι στον αιφνιδιασμό έφερε τους Τούρκους σε απόσταση βολής (60-58) 18’’ πριν το τέλος. Παραδόξως οι παίκτες του Αταμάν δεν έκαναν γρήγορα φάουλ για να στείλουν την Ελλάδα στις βολές. Όταν το αποφάσισαν, απέμεναν μόλις 1,8’’ για το φινάλε και ο Σπανούλης με 2/2 βολές σφράγισε τη νίκη γοήτρου, αλλά με πολλή τροφή για σκέψη, για την Εθνική. Δεκάλεπτα: 29-19, 37-35, 48-44, 62-58. Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 8 (8 ριμπ.), Ζήσης 11, Σπανούλης 9 (4 ασίστ), Καλάθης 3, Περπέρογλου, Σλούκας, Αντετοκούνμπο 10 (9 ριμπ., 4 ασίστ), Καϊμακόγλου, Κουφός 10 (8 ριμπ.), Πρίντεζης 11, Παπανικολάου. Τουρκία (Αταμάν): Μπαλμπάι, Γκιουλέρ 6, Χερσέκ 4, Ιλιασόβα 12 (11 ριμπ.), Ερντέν 6, Μαχμούτογλου 12, Μπατούκ, Ντίξον 9, Αλντεμίρ 4, Κοκσάλ 3, Κορκμάζ 2. Διαιτητές: Γκόντας, Σχινάς, Πηλοΐδης. Πηγή: sport-fm.gr