Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που δόθηκε στους μετόχους στο Δ.Σ., το έλλειμμα της ομάδας ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια ευρώ και εάν η ΑΜΚ φτάσει τελικά τα 15 εκατομμύρια, τότε ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να περικόψει περίπου 12 για να εκμηδενίσει το έλλειμμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους μετόχους στο Δ.Σ. του Παναθηναϊκού το έλλειμμα της «πράσινης» ΠΑΕ σε περίπτωση που θα γίνει η ΑΜΚ των 15 εκατομμυρίων, θα αγγίξει τα 11.8 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν περικοπές που θα εκμηδενίσουν αυτό το έλλειμμα.
Τα έξοδα του Παναθηναϊκού θα αυξηθούν εάν καταφέρει να κερδίσει το πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν, ωστόσο θα υπάρξει ραγδαία αύξηση και των εσόδων σε αυτή την περίπτωση. Ακόμη δεν έχουν υπολογιστεί καθόλου τα χρήματα που θα χρειαστούν για την μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας.
Μικρότερα έσοδα περιμένουν γενικότερα οι μέτοχοι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Αρχικά από τα εισιτήρια διαρκείας υπολογίζουν ότι θα μπει ένα ποσό που θα αγγίζει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της ΠΑΕ, ένας αρκετά χαμηλότερος αριθμός από τα 7,2 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο μέσος όρος των τελευταίων χρόνων. Ο μόνος τρόπος να μην γίνει αυτό είναι να υπάρξει κάλεσμα στους οπαδούς και αυτοί να ανταποκριθούν δυναμικά.
Στα έξοδα υπολογίζονται και τα 1,8 που θα κατατεθούν στην Μαρσέιγ και την Λίβερπουλ για τις μεταγραφές του Σισέ και του Λέτο, ενώ υπάρχει πάντα και το έλλειμμα που δημιουργήθηκε από την κατάρρευση της συμφωνίας μεταξύ του Γιάννη Βαρδινογιάννη και του Ανδρέα Βγενόπουλου που αγγίζει τα 5.8 εκατομμύρια.
Μείωση αναμένεται να υπάρχει και στα έσοδα από τους χορηγούς και κυρίως από την Cosmote, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για μειώσεις της τάξεως του ενός εκ. ευρώ λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει την αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περικοπές των 11,8 εκ. ευρώ που απαιτούνται δεν υπολογίζονται τα εξής:
1. Συμβόλαια παικτών που λήγουν την μεταγραφική περίοδο Ιουλίου- Αυγούστου 2011.
2. Το κόστος αντικατάστασης με νέους ποδοσφαιριστές στην θέση των αποχωρησάντων.
3. Το κόστος των ετήσιων συμβολαίων των παικτών που θα αποκτηθούν.
4. Μεταβολή στο κόστος των συμβολαίων των δανεικών.
ενώ στα έξοδα του financial fair play της «πράσινης» εταιρίας δεν υπολογίζονται:
1. Έξοδα Κατασκευής Γηπέδου
2. Έξοδα Κατασκευής-Μίσθωσης Προπονητικού κέντρου
3. Έξοδα Ακαδημιών-Τμημάτων Υποδομής.
Τέλος, μελετώντας τους σχετικούς πίνακες, μπορείτε να δείτε ότι επί εποχής Τζίγγερ (στην προ πολυμετοχική εποχή) δόθηκαν 6,6 εκ. ευρώ σε ποδοσφαιριστές και μάνατζερ με το κόστος των συμβολαίων να αγγίζει τα 9,3 εκ. ευρώ. Την αμέσως επόμενη χρονιά δόθηκαν 25 εκ. ευρώ σε ομάδες και μάνατζερ για μεταγραφές, ενώ το κόστος συμβολαίων και μάνατζερ ήταν μικρότερο (17,3 εκ.). Τη χρονιά 2009-2010 το ποσό σε ομάδες και μάνατζερ ήταν 17,3 εκ. ευρώ και το κόστος των συμβολαίων 23,8 εκ .ευρώ, που σημαίνει ότι τις δύο χρονιές 2008-2009 και 2009-2010 έφτασε τα 43 εκ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα συμβόλαια…
Την περασμένη χρονιά «μαζεύτηκε» κάπως η εταιρία, καθώς για μεταγραφές και μάνατζερ δόθηκαν 1,6 εκ. ευρώ με το κόστος των συμβολαίων να φτάνει τα 24,3 εκ. ευρώ που είναι και το υψηλότερο όλων των εποχών. Βέβαια, σε αυτό συνέβαλε και ο διπλασιασμός της φορολόγησης. Αξίζει να τονιστεί ότι το 81% των εξόδων του προϋπολογισμού αφορά το ποδοσφαιρικό τμήμα και τις αγορές ποδοσφαιριστών.
πηγή: gazzetta