Δύο υποθέσεις ζημίωσης του Δημοσίου εξιχνιάστηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, Η μια, μάλιστα, αφορά οκτώ εταιρίες που προχωρούσαν σε υπερτιμολογήσεις φαρμακευτικού επιθέματος, συνολικής αξίας 145.175,72 ευρώ. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, μετά από διαβίβαση στοιχείων της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.), διαπιστώθηκε υψηλή χρέωση ιατρικών σκευασμάτων από μέρους εταιριών εμπορίας ιατρικών ειδών με αποτέλεσμα τη ζημία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι, από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2015, σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, οκτώ (8) εταιρείες εμπορίας ιατρικών ειδών προέβαιναν σε υπερτιμολογήσεις φαρμακευτικού επιθέματος, συνολικής αξίας (145.175,72) ευρώ.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συγκεκριμένες εταιρίες, εκμεταλλευόμενες το ανώτατο όριο αποζημίωσης ανά μήνα, ανάλογα με την πάθηση, υπερχρέωναν το σκεύασμα με τιμή πολλαπλάσια (έως και 92 φορές) αυτής που θα χρεωνόταν µε βάση τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς για το συγκεκριμένο προϊόν και μεριμνούσαν η συνολική δαπάνη να ανέρχεται σε ποσό ίσο (ή σχεδόν ίσο) με το ανώτατο όριο αποζημίωσης δαπάνης.

Σε βάρος των εκπροσώπων των παραπάνω εταιρειών σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη, η οποία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιαννιτσών.

Επιδόματα σε… νεκρούς

Στη δεύτερη περίπτωση, διαπιστώθηκε ζημίωση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) συνολικού ποσού (9.280) ευρώ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης, ύστερα από παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκαν δύο περιπτώσεις στις οποίες δικαιούχοι Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης (Δ.Ε.Ε.) φαινόταν να έχουν μεταβιβάσει αυτά σε συγγενικά τους πρόσωπα το 2013, ενώ στην πραγματικότητα είχαν αποβιώσει σε χρόνο προγενέστερο.