Μπροστά σε μια υπόθεση που συνταράσσει την κοινωνία, τους δικηγορικούς και πολιτικούς κύκλους βρίσκεται από χθες η χώρα. Η εν ψυχρώ δολοφονία του γνωστού δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, μέσα στο γραφείο του, στο κέντρο της Αθήνας φέρνει στο προσκήνιο παλαιότερες εποχές, ενώ χθες το βράδυ έγινε η μεγάλη ανατροπή, καθώς αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν κουκουλοφόροι οι εκτελεστές. Το γεγονός της δολοφονίας προκαλεί αποτροπιασμό, ενώ ο τρόπος δράσης των εκτελεστών δείχνει ότι ενδεχομένως σε πρώτη φάση, πίσω από το έγκλημα κρύβονται πληρωμένοι δολοφόνοι. Από χθες το βράδυ οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, περνούν από «ψιλό κόσκινο» τις υποθέσεις που χειριζόταν ο δικηγόρος, προκειμένου να διαπιστώσουν αν κάποια από αυτές σχετίζεται με το έγκλημα. Σύμφωνα με την πρώτη εξέταση που έκανε ο ιατροδικαστής στο θύμα, φαίνεται ότι έχει δεχτεί μία μόνο σφαίρα στον θώρακα, ενώ σήμερα θα γίνει η νεκροτομή. Στον τόπο της δολοφονίας δεν βρέθηκε κάλυκας, που σημαίνει πως χρησιμοποιήθηκε περίστροφο, ή οι δράστες ήταν τόσο ψύχραιμοι που μάζεψαν τον κάλυκα αμέσως μετά την δολοφονία. Το ενδιαφέρον των αστυνομικών επικεντρώνεται στην έρευνα του κινητού τηλεφώνου, του υπολογιστή και του αρχείου του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δράστες μπορεί να είχαν κλείσει ραντεβού μαζί του και εμφανίστηκαν ως πελάτες στο γραφείο. Ο 32χρονος συνεργάτης του θύματος, ασκούμενος δικηγόρος, που ήταν μαζί του στο γραφείο την ώρα της δολοφονίας, μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε μπορέσει να δώσει και πολλά στοιχεία λόγω του σοκ που είχε υποστεί. Φαίνεται όμως πως οι δράστες παρέμειναν αρκετή ώρα στο γραφείο, πριν γίνει το έγκλημα. Συγκεκριμένα, όταν τους άνοιξε ο δικηγόρος και ανέβηκαν στο γραφείο, περίμεναν λίγο στον προθάλαμο πριν συναντηθούν μαζί του και με τον συνεργάτη του και ύστερα κάθισαν όλοι μαζί στην αίθουσα των συναντήσεων. Στην συνέχεια, ζήτησαν από τον 32χρονο να τους αφήσει μόνους και έπειτα από ολιγόλεπτη συνομιλία μαζί του, πυροβόλησαν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και έφυγαν. 4253791 Το γεγονός ότι μιλούσαν σπαστά ελληνικά και δεν είχαν φροντίσει, σύμφωνα με τις περιγραφές του ασκούμενου δικηγόρου, να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους, προβληματίζει τους αξιωματικούς της Ασφάλειας, οι οποίοι επίσης θεωρούν πως έχουν αφήσει πολλά ίχνη. Οι αστυνομικοί αναζητούν υλικό και μαρτυρίες έξω από το γραφείο, για να εντοπίσουν τις κινήσεις των δύο δραστών, καθώς μέσα στο γραφείο δεν υπήρχαν κάμερες που θα μπορούσαν να καταγράψουν τους δολοφόνους και τα όσο διημείφθησαν. Παράλληλα, παίρνουν καταθέσεις από όλους τους συνεργάτες και τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του 52χρονου δικηγόρου, προκειμένου να συλλέξουν όλες τις πληροφορίες για τις επαγγελματικές του υποθέσεις και ότι άλλο τον αφορούσε και ενδεχομένως να βοηθήσει στην έρευνα.

Ενοικιαζόμενοι εκτελεστές και εκδικητές

Ο γνωστός δικηγόρος ήταν ενεργός στην πολιτική σκηνή και στον συνδικαλισμό. Ήταν πατέρας δύο παιδιών και μάχιμος δικηγόρος με καθημερινή παρουσία στα δικαστήρια. Είχε έντονη συνδικαλιστική δράση και ήταν υποψήφιος για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Ήταν γιος του αείμνηστου Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλου, πρώην βουλευτή της ΝΔ και πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ενώ ο αδελφός του Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, έχει διατελέσει δήμαρχος Χαλανδρίου. Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος το 2010 διεκδίκησε την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του συλλόγου το 2005 και σύμβουλος το 1996. Ο γνωστός δικηγόρος ασχολείτο με υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως οι δικογραφίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα όπου εκπροσωπούσε τον επιχειρηματία, Θωμά Λιακουνάκο, με την υπόθεση των εταιριών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας Energa-Hellas Power, με τα αποκαλούμενα «στημένα ματς στο ποδόσφαιρο». Είχε ασχοληθεί με τα δομημένα ομόλογα, την Proton Bank και είχε εκπροσωπήσει δημοσιογράφους της εφημερίδας «Παραπολιτικά» σε αστική αντιδικία που είχαν με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. 4253693 Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», υψηλόβαθμα στελέχη του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας κάνουν λόγο για ενοικιαζόμενους «ταξιδιώτες» εκτελεστές που υλοποίησαν συμβόλαιο θανάτου ή «αδιάφορους εκδικητές». Οι αστυνομικές εκτιμήσεις για τους ηθικούς αυτουργούς κάνουν λόγο για «δυσαρεστημένους» ή «ριγμένους» πελάτες, οι οποίοι είτε έχασαν χρήματα, είτε την ελευθερία τους, σε κάποια ποινική ή αστική υπόθεση, που χειρίστηκε ο γνωστός δικηγόρος. Η άνεση με την οποία κινήθηκαν οι δύο δράστες και ο πυροβολισμός αναδεικνύουν επαγγελματισμό, ενώ το ακάλυπτο της εμφάνισής τους, τα σπαστά ελληνικά, η αδιαφορία της ύπαρξης αυτόπτη μάρτυρα και καμερών ασφαλείας που ενδεχομένως τους έχουν καταγράψει, κάνει τους αστυνομικούς που χειρίζονται τη σοβαρή υπόθεση να εκτιμούν πως πρόκειται για δολοφόνους του εξωτερικού, οι οποίοι άμεσα θα προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα. Γι’ αυτό τον λόγο οι αρμόδιοι αξιωματικοί έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εντοπίσουν «καθαρό» οπτικό υλικό της κίνησης των δραστών και ανάδειξης προσώπων, ώστε να ξεκινήσουν πιο έντονα οι αναζητήσεις σε αεροδρόμια της χώρας και τους μεθοριακούς σταθμούς στα βόρεια σύνορά μας. Ηδη έχει δοθεί σχετική εντολή για αυξημένους ελέγχους στα σημεία φυγής με μέσα μεταφοράς και έρευνες σε υπόπτους, σύμφωνα με τα πρώτα χαρακτηριστικά των δραστών που έδωσε ο σοκαρισμένος συνεργάτης του άτυχου δικηγόρου.

Το τελευταίο τηλεφώνημα στην οικογένεια

«Θα αργήσω λίγο το βράδυ γιατί μου ζήτησαν ραντεβού δύο νέοι πελάτες». Αυτή φαίνεται πως ήταν η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο δικηγόρος με τη σύζυγό του, όπως γράφει το «Έθνος». Έτσι οι αστυνομικοί  αναζητούν προσωπικές σημειώσεις, μηνύματα sms, τηλεφωνικές επικοινωνίες του 52χρονου δικηγόρου, επιχειρώντας να εντοπίσουν εκείνες που χαρακτηρίζονται ύποπτες και θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή επέκτασης των ερευνών προς χώρους και πρόσωπα. Κομβική είναι η κατάθεση του 32χρονου στενού συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος φέρεται να άνοιξε στους δύο δράστες, να έμεινε μαζί τους μέχρι να τους δεχθεί ο δικηγόρος και συμμετείχε για περιορισμένο χρόνο στη συνάντησή τους πριν ακουστούν οι πυροβολισμοί. Ο νεαρός φαίνεται να είναι σοκαρισμένος, ωστόσο οι αστυνομικοί επιχειρούν σε πρώτο χρόνο να αντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των δραστών. Αρχικά επιχειρείται να διαπιστωθεί αν οι δράστες είχαν κλείσει «ραντεβού» θανάτου με τον άτυχο δικηγόρο ή ήταν μια «έκτακτη» προσέλευση συνάντησης για… νομικές συμβουλές. Παράλληλα προσπαθούν να αντλήσουν λεπτομέρειες από τον 32χρονο για τους λεκτικούς ιδιωματισμούς, την προφορά λόγου και λέξεις κλειδιά, που θα μπορούσαν να αναδείξουν χώρες προέλευσης.

Το χρονικό της δολοφονίας του Ζαφειρόπουλου

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης. Δύο άτομα που μιλούσαν σπαστά ελληνικά, έφθασαν στο δικηγορικό γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, στην οδό Ασκληπιείου 154 στη Νεάπολη Εξαρχείων, λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα της Πέμπτης. Είχαν ραντεβού όπως όλα δείχνουν με τον δικηγόρο. 4253773 Ο συνεργάτης του, τους ζήτησε να περιμένουν στον προθάλαμο και ενημέρωσε τον 52χρονο ποινικολόγο για την έλευσή τους. Περίπου μισή ώρα αργότερα ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος δέχθηκε τους «πελάτες» στην αίθουσα των συσκέψεων, παρουσία του 32χρονου συνεργάτη του. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, οι δύο δράστες φαίνεται να ζήτησαν την αποχώρηση του συνεργάτη του δικηγόρου προκειμένου να συζητήσουν κατ’ ιδίαν μαζί του για «προσωπικά ζητήματα». Πράγματι ο 32χρονος βγήκε έξω. Μετά από περίπου δύο λεπτά, στις 19:10 ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, με τους δράστες να εξαφανίζονται πριν ο συνεργάτης του θύματος κατευθυνθεί εκεί. Οταν έφθασε αντίκρισε αιμόφυρτο τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και έντρομος ειδοποίησε την αστυνομία.