Πολυμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία εισήγαγε από αραβικές χώρες εκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων, τα οποία διακινούσε και εμπορευόταν στην ελληνική επικράτεια και μέρος αυτών εξήγαγε σε βαλκανικές χώρες, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν στις 31 Ιανουαρίου, 27 άτομα, ηλικίας 24 έως 60 ετών, μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 34 μέλη της οργάνωσης. Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση άλλων 241 μελών.

Σε βάρος τους, σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και παράβαση του νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα και στο πλαίσιο αντιμετώπισης της οργανωμένης μορφής εγκληματικότητας και ειδικότερα της διακίνησης λαθραίων τσιγάρων και καπνού, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών διενεργήθηκε ευρεία έρευνα, που διήρκησε τέσσερις μήνες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των παραπάνω κατηγορουμένων και εξακριβώθηκε ο τρόπος δράσης των μελών της οργάνωσης (Μοdus Operandi), οι διακριτοί τους ρόλοι, η διάρθρωση και η δομή της οργάνωσης, καθώς και η σχέση μεταξύ των μελών της.

kaosdaus2

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι η οργάνωση αποτελείται από τουλάχιστον 300 μέλη, άνδρες και γυναίκες, κυρίως αλλοδαπούς και Έλληνες (με καταγωγή από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης), δραστηριοποιούμενα στην εισαγωγή φορτίων λαθραίων τσιγάρων από Αραβικές χώρες, ακτοπλοϊκώς, μέσω των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, στην Ελλάδα και την αποθήκευσή τους σε χώρους, κυρίως σε περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος κ.λπ.).

Στην συνέχεια μέλη-μεταφορείς της οργάνωσης, αναλάμβαναν την εκτέλεση των παραγγελιών, μεταφέροντας ανάλογες ποσότητες τσιγάρων, σε χώρους – διαμερίσματα στην Αθήνα, όπου τα αποθήκευαν, μέχρι να τα διαθέσουν προς πώληση.

Οι διαχειριστές-διαμεσολαβητές των αποθηκευτικών χώρων, διοχέτευαν τμηματικά ποσότητες λαθραίων τσιγάρων στους «DEALERS», οι οποίοι έχοντας διαμοιράσει την Αθήνα σε τομείς, τα διέθεταν προς πώληση στους πελάτες-αγοραστές, για άμεση κατανάλωση.

Ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης ήταν 52χρονος ομογενής από το Καζακστάν, ο οποίος έδινε οδηγίες-διαταγές σε διάφορα μέλη της οργάνωσης για τον τρόπο με τον οποίο θα διέθεταν τα λαθραία τσιγάρα, ενώ ήταν εκ των διαχειριστών της κεντρικής αποθήκης της οργάνωσης στην περιοχή του Ασπρόπυργου. Επιπλέον καθόριζε τις τιμές διάθεσης, όριζε τον εκάστοτε «αποθηκάριο της οργάνωσης» και φρόντιζε για την νομιμοποίηση των εσόδων της εγκληματικής οργάνωσης, κυρίως, μέσω της εξαγοράς επιτυχόντων δελτίων τυχερών παιγνίων.

kaosdaus3

Ηγετικά καθήκοντα επίσης στην οργάνωση είχε και ένας 26χρονος ομογενής από το Καζακστάν ο οποίος κανόνιζε τις προμήθειες των λαθραίων τσιγάρων, χρησιμοποιώντας τον 52χρονο ως τον κύριο αποδέκτη αυτών.

Χρέη ταμία της οργάνωσης εκτελούσε 60χρονη ομογενής από το Καζακστάν, η οποία ήταν επιφορτισμένη με τις οικονομικές εισπράξεις της οργάνωσης, εισπράττοντας τα ανάλογα χρηματικά ποσά από τις διακινήσεις λαθραίων τσιγάρων. Δύο 44χρονοι ομογενείς από το Καζακστάν διατηρούσαν επιμέρους αποθήκες της οργάνωσης στην περιοχή του Ασπροπύργου. Τρεις επίσης ομογενείς από το Καζακστάν ηλικίας 26, 41 και 52 ετών ήταν οι βασικοί μεταφορείς της οργάνωσης, οι οποίοι με διάφορα οχήματα μετέφεραν-διακινούσαν ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, προς την περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

ajajd1

Τέλος, 30 εκ των κατηγορουμένων ήταν επιφορτισμένοι με το ρόλο της διάθεσης-πώλησης λαθραίων τσιγάρων κυρίως στο κέντρο της Αθήνας σε αγοραστές-καταναλωτές.

Διενεργήθηκαν συνολικά 31 έρευνες σε οικίες – αποθηκευτικούς χώρους και οχήματα στην Αττική, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν:

-12.207.200 λαθραία τσιγάρα (610.360 πακέτα)
-1.290 συσκευασίες λαθραίου καπνού
-143.108 ευρώ
-63.350 δολάρια ΗΠΑ
-Δεκατέσσερα οχήματα εκ των οποίων 12 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ένα Ι.Χ. Φορτηγό και μια μοτοσυκλέτα
-Τρία επιτυχόντα δελτία τυχερών παιγνίων με συνολικό κέρδος 10.000 ευρώ.

ajajd2

Τον τελευταίο χρόνο, εκτιμάται ότι, από την εγκληματική οργάνωση, διακινήθηκαν συνολικά 115.788.800 λαθραία τσιγάρα ήτοι 5.789.440 πακέτα τσιγάρων, με το σύνολο των διαφυγόντων δασμών, να υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 22.000.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, οδηγηθήκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτικό τμήμα.