Τον τελευταίο λόγο για την τύχη της Βίκυς Σταμάτη έχουν οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι οποίοι καλούνται, στις επόμενες συνεδριάσεις τους, να αποφασίσουν αν θα την αφήσουν ελεύθερη ή θα παρατείνουν την παραμονή της στο Δρομοκαίτειο, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση.

Η Βίκυ Σταμάτη λίγο πριν το δικαστήριο διακόψει για την ερχόμενη Τετάρτη ζήτησε το λόγο και απήγγειλε έναν ψαλμό από την Παλαιά Διαθήκη. «Ελέησον με κύριε, δες εξευτελισμό στον έσχατο τον κίνδυνο…» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Χειροπέδες στα χέρια όχι στο στόμα»

«Χειροπέδες στα χέρια όχι στο στόμα. Τίποτα άλλο, Αποφάσισαν χειροπέδες στα χέρια» είπε στους δημοσιογράφους η Βίκυ Σταμάτη σχολιάζοντας την εισαγγελική πρόταση.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι θα ακολουθήσει το δικαστήριο την πρόταση του εισαγγελέα; Θα σας δώσουν την ευκαιρία να πάτε στο παιδί σας;

Β. Σταμάτη: Ευελπιστώ.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος πήρε το λόγο «Αυτή είναι η ελπίδα», είπε.

Ερώτηση: Το παιδί σας, λέει ο εισαγγελέας έχει τρεις ανθρώπους που το υπεραγαπούν και ουσιαστικά δεν σας χρειάζεται…

Β. Σταμάτη: Το μαγικό άγγιγμα του γονέα, της μητέρας απουσιάζει. Ο τροφοδοτικός μαστός είναι η μάνα…( Κλαίει …)
Α. Τσοχατζόπουλος: Σήμερα αποκαλύφθηκε μεγαλειωδώς ότι συνεχίζεται η πολιτική δίωξη, σκληρότατη εναντίον αθώων ανθρώπων.

Ερώτηση: Γιατί το κάνουν ;

Α. Τσοχατζόπουλος: Μην κάνουμε κουβέντα τώρα. Αυτό είναι πολιτική δίωξη. Αυτά που άκουσα σήμερα από τον εισαγγελέα βεβαιώνουν απόλυτα αυτό. Εκτελεστικό όργανο.

Ερώτηση: Αντί για σας τιμωρούν την κυρία Σταμάτη;

Α. Τσοχατζόπουλος: Αυτά είναι πολιτικές πράξεις…τα είδατε τα ακούσατε; δεν ενθουσιαστήκατε; Ήταν εδώ αυτός ο άνθρωπος; Μιλούσε για εδώ για τις συνθήκες ή μιλούσε για άλλες καταστάσεις; Αυτά είναι μόνο μετά από εντολή.

«Δώστε ελευθερία…»

«Βγάλτε την έξω, δώστε της την δυνατότητα να φτάσει κοντά στο παιδί της. Δεν χρειάζεται κανένα προεδρικό διάταγμα για να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική επιτήρηση. Πρέπει εσείς να εξαντλήσετε όλες τις δυνατότητες. Θα δώσει και την ψυχή της εκεί που χρειάζεται. Δώστε ελπίδα ότι το Δικαστήριο κρίνει ανθρώπινα με βάση τον άνθρωπο έστω και αν έχει καταδικαστεί σε 12 χρόνια. Να ελεούμε. Κάποιος ενδιαφέρεται για να μας κρατήσει μέσα, δώστε ελευθερία» τόνισε νωρίτερα ο δικηγόρος της, Φραγκίσκος Ραγκούσης, επιχειρώντας να ανατρέψει την εισαγγελική πρόταση για απόρριψη της αίτησης της Βίκυς Σταμάτη.

Οι άθλιες συνθήκες στο Δρομοκαίτειο και η απόπειρα βιασμού.

Ο Φραγκίσκος Ραγκούσης αναφέρθηκε στις συνθήκες κράτησης της Βίκυς Σταμάτη στο Δρομοκαϊτειο και τις χαρακτήρισε άθλιες.

Μάλιστα, η Βίκυ Σταμάτη παρενέβη ισχυριζόμενη πως έχει γίνει απόπειρα βιασμού σε βάρος της μέσα στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας εξέφρασε την άποψη ότι σκοπός της Βίκυς Σταμάτη ήταν η φυγή της από το Δρομοκαίτειο υπογραμμίζοντας ότι δεν δίνει την εικόνα μιας ψυχικά διαταραγμένης γυναίκας. «Εξάλλου, σε κάθε περίπτωση η παραμονή της στο Δρομοκαϊτειο θα συνδράμει στην παροχή βοηθειών προς εκείνη», είπε χαρακτηριστικά.

Για το γιο του Άκη Τσοχατζόπουλου και της Βίκυς Σταμάτη ο εισαγγελέας επισήμανε: «Είναι γεγονός ότι υπάρχουν συγγενείς της που το υπεραγαπούν , έχει την εκπαίδευσή του, έχει την εποπτεία τριών συγγενικών προσώπων και δεν είναι σε κατάσταση τέτοια που να του προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη».