Η απόφαση της κυβέρνησης να κόψει το 2011 περίπου 2,1 δισ. ευρώ από τις δαπάνες υγείας για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία σημαίνει ότι σύντομα οι ασφαλισμένοι θα ενημερωθούν ότι θα πρέπει να καλύπτουν από το πορτοφόλι τους μεγαλύτερο μέρος για φαρμακευτική αγωγή και ιατρικές υπηρεσίες. Και φανταστείτε τι σημαίνει αυτό για κάποιον που θα εισαχθεί σε νοσοκομείο!

Οι περικοπές του νέου προϋπολογισμού είναι «αιματηρές»… Το «νυστέρι» του υπουργείου Οικονομικών μπαίνει βαθιά και σύντομα θα το νιώσουμε στο πετσί μας:

· 1,4 δισ. θα εξοικονομηθούν από τη μείωση τιμών φαρμάκων και διαδικασίες προμηθειών

· και 700 εκατομμύρια από τις προμήθειες των νοσοκομείων

Θυμίζουμε μάλιστα ότι τα δύσκολα για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ ξεκίνησαν από τον περασμένο Οκτώβριο. Στο ΙΚΑ η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 32,88% με την εφαρμογή αυστηρού ελέγχου στη συνταγογράφηση.

Και τα χειρότερα έπονται!

Τον Απρίλιο η κυβέρνηση θα «σηκώσει» και το θέμα της συγχώνευσης νοσοκομείων, το οποίο όμως προκαλεί την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών.

Ακόμα και όσοι υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις δεν θα γλιτώσουν από τις ανατροπές. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Άμυνας και Υγείας, μικρά στρατιωτικά νοσοκομεία μετατρέπονται σε κέντρα υγείας και το ιατρικό και νοσηλευτικό τους προσωπικό θα διασυνδεθεί με πανεπιστημιακά ή νομαρχιακά νοσοκομεία που λειτουργούν στην ίδια πόλη. Πιλοτικά το μέτρο θα εφαρμοστεί για ένα μήνα στην Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη.