Πρώτη φορά στην Ελλάδα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε συλλήψεις των χρηστών του Darknet, δηλαδή του «σκοτεινού διαδικτύου», μέσω του οποίου οργανώνονται συναλλαγές για ναρκωτικά ή όπλα, βιασμοί ή κακοποιήσεις παιδιών, ακόμη και δολοφονίες.

Σύμφωνα με την «Espresso», οι δύο άνδρες, ηλικίας 33 και 35 ετών αντίστοιχα, που εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στην Πάτρα, είχαν ανοίξει λογαριασμό και διακινούσαν σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας που περιλάμβανε κακοποιήσεις ανηλίκων, ακόμη και βρεφών!

Ο εντοπισμός των δύο Πατρινών έγινε στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης που έχει εξαπολύσει εδώ και μήνες το FBI σε συνεργασία με τη Europol στους ηλεκτρονικούς λαβυρίνθους του Darknet για τη διερεύνηση συμβολαίων θανάτου της αμερικανικής μαφίας. Διερευνώντας αυτές τις υποθέσεις «έπεσαν» πάνω σε ιστοσελίδα του Darknet μέσω της οποίας διακινούταν ιδιαίτερα σκληρό υλικό με σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Έπειτα από πολλές αναλύσεις διαπιστώθηκε ότι το σήμα της διακίνησης έβγαινε από τη χώρα μας.

Το «σκοτεινό διαδίκτυο»

Το Darknet δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προκειμένου να εξασφαλίζεται η μυστικότητα των συνομιλιών ανάμεσα στα πλοία του πολεμικού στόλου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήταν και παραμένει ένα δίκτυο το οποίο σβήνει αυτόματα την ταυτότητα του χρήστη. Πλέον έχει εξελιχθεί σε επίσημο διαδικτυακό τόπο των παρανόμων.