Νέος γύρος αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα έρχεται το 2011, με τις επικουρικές συντάξεις και τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα να βρίσκονται στο επίκεντρο. Στο μεταξύ η τρόικα «παρακολουθεί» στενά τα οικονομικά στοιχεία των Ταμείων και από τη νέα χρονιά θα έχει μηνιαία ενημέρωση για τα έσοδα και τις δαπάνες. Στο… μέτωπο των συντάξεων δύο είναι οι αλλαγές που θα «φέρει» το 2011:

* Τον Μάρτιο θα είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες για την οικονομική κατάσταση των επικουρικών Ταμείων. Στη συνέχεια οι επικουρικές συντάξεις θα επανακαθοριστούν ανάλογα με την οικονομική βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως όσα Ταμεία έχουν ελλείμματα, θα κληθούν να περικόψουν τις συντάξεις (με το ποσοστό της μείωσης να εξαρτάται από τα οικονομικά δεδομένα).
* Τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από το ευνοϊκό αυτό καθεστώς έρχονται αλλαγές στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις. Πάντως, τα μέτρα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας (Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνη) για τον περιορισμό της σπατάλης στα Ταμεία έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», ενδεικτικά αναφέρεται πως θα εξοικονομηθούν 1,5 δισ. ευρώ από τη μείωση της δαπάνης υγείας και 600 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμες και οι μελέτες για την οικονομική βιωσιμότητα των Ταμείων κύριας ασφάλισης. Στις μελέτες θα αποτυπώνεται η πορεία των ασφαλιστικών φορέων, μετά και την πρόσφατη μεταρρύθμιση.