Ως ένας «ιδιαίτερα έξυπνος και πειθαρχημένος άνθρωπος, με προσήλωση στους στόχους του» χαρακτηρίζεται ο Νίκος Μαζιώτης από τους ειδικούς της Αντιτρομοκρατικής. Όπως αναφέρουν ωστόσο, είναι και άνθρωπος «εμμονικός» που τον πρόδωσε το προβλέψιμο και επαναλαμβανόμενο μοτίβο της δράσης του.

Σύμφωνα το ψυχολογικό προφίλ του Μαζιώτη, που έχουν σκιαγραφήσει οι ειδικές αστυνομικές υπηρεσίες, είναι ένας άνθρωπος που δίνει «ιδιαίτερη σημασία στη λεπτομέρεια». Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, που τους είχε ανατεθεί από το 2012 η έρευνα για τον τρομοκράτη, αναφέρουν ότι ακόμη και τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά τους μέσα είχαν «αχρηστευτεί από το Μαζιώτη».

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του «Έθνους», ο Μαζιώτης δεν χρησιμοποιούσε ποτέ κινητά ή σταθερά τηλέφωνα, πραγματοποιούσε μόνον προκαθορισμένα ραντεβού και διευθετούσε πάντα «σε κοινή θέα τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τα χτυπήματα του». Υψηλόβαθμο στέλεχος της Κατεχάκη αναφέρει ότι κοιτούσε «ακόμη και τις αντανακλάσεις στις βιτρίνες των καταστημάτων για να δει αν τον ακολουθεί κανείς».
Από τις έρευνες στο κρησφύγετο του στο Μαρούσι, προέκυψε ότι ποτέ δεν είχε δεχτεί κανέναν στο σπίτι τους καθώς βρέθηκε υλικό μόνο από τον ίδιο, τη σύζυγο του και το παιδί τους.
Αδύναμο σημείο του ήταν τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς του: την ημέρα της σύλληψης του φορούσε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια, την ίδια περούκα και την ίδια βερμούδα που φόραγε στις δυο ένοπλες ληστείες που είχε διαπράξει στην Πελοπόννησο.