Στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις εμπορίας μετάλλων (scrap), σε διάφορες περιοχές της Αττικής, πραγματοποίησε το προηγούμενο διήμερο η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Οι έλεγχοι υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο ειδικού σχεδιασμού για την καταπολέμηση της κλοπής μεταλλικών αντικειμένων και παράνομης διακίνησής τους.

Συνολικά ελέγχθηκαν 21 επιχειρήσεις, στις πέντε από τις οποίες διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Σε δύο επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσαν χωρίς την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια λειτουργίας. Επιπλέον, σε μια επιχείρηση συνελήφθη ο ιδιοκτήτης, διότι απασχολούσε παράνομα τρεις αλλοδαπούς, από τους οποίους ο ένας βρισκόταν παράνομα στη χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

  • Σε εταιρεία στην Αθήνα, διαπιστώθηκε ότι εργάζονταν τρεις (3) υπάλληλοι, (ένας ημεδαπός και δύο αλλοδαποί), οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού (Ε.Β.Κ.Ν.Π.). Για ένα από τους δύο αλλοδαπούς (62χρονος υπήκοος Πακιστάν) διαπιστώθηκε επιπλέον ότι δεν κατείχε τα απαραίτητα από το νόμο έγγραφα για τη νόμιμη παραμονή του στη χώρα και συνελήφθη. Παράλληλα συνελήφθη και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης (48χρονος ημεδαπός) που απασχολούσε τον αλλοδαπό, για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
  • Σε εταιρεία στον Βοτανικό, διαπιστώθηκε η λειτουργία της χωρίς την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια, ενώ για τις περαιτέρω ενέργειες επελήφθη η τοπική αστυνομική Αρχή. Παράλληλα διαπιστώθηκε μη επίδειξη φορολογικών βιβλίων και στοιχείων της επιχείρησης.
  • Σε εταιρεία στον Ασπρόπυργο, προέκυψε η λειτουργία της χωρίς την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια και επελήφθη περαιτέρω η τοπική αστυνομική Αρχή.
  • Σε εταιρεία στην Ελευσίνα, διαπιστώθηκε ότι εργαζόταν ένας (1) υπάλληλος, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού (Ε.Β.Κ.Ν.Π.).
  • Σε εταιρεία στη Μεταμόρφωση, διαπιστώθηκε η μη υποβολή Περιοδικής Δήλωσης Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Οι συλληφθέντες με τις σχηματισθείσες σε βάρος τους ποινικές δικογραφίες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. Παράλληλα, για τις βεβαιωθείσες φορολογικές παραβάσεις θα ενημερωθούν και οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.