Ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα θα οδηγηθεί σήμερα διοικητικός υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών, που συνελήφθη χθες με την κατηγορία της υπεξαίρεσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου μετά από τη χθεσινή διαπίστωση ελλείμματος σημαντικού χρηματικού ποσού από το τμήμα αξιών της Διεύθυνσης Διεκπεραίωσης και Διπλωματικού Ταχυδρομείου του υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, έδωσε εντολή να κινηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να διελευκανθεί η υπόθεση και να εντοπιστούν οι υπαίτιοι.

Ειδικότερα ο εν λόγω υπάλληλος, ως υπόλογος και διαχειριστής συγκεκριμένου Τμήματος, είχε την ευθύνη φύλαξης σε χρηματοκιβώτιο διαφόρων «αξιών» και χρηματικών ποσών, για την κάλυψη αναγκών δημοσίων Υπηρεσιών στο εξωτερικό (Υπηρεσίες Υπουργείων και Πρεσβειών της χώρας μας).

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή ότι ο υπάλληλος, με διάφορες μεθοδεύσεις, δεν παρέδιδε οφειλόμενες «αξίες» συνολικού χρηματικού ποσού (153.311) ευρώ καθώς επίσης και φακέλους με τη μισθοδοσία προσωπικού πρεσβειών της χώρας μας στο εξωτερικό, συστήθηκε υπηρεσιακή επιτροπή για το άνοιγμα του χρηματοκιβωτίου.

Μετά το άνοιγμα του χρηματοκιβωτίου, από την έρευνα στο εσωτερικό του διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν πενήντα δύο περιπτώσεις «αξιών», από τις οποίες είχε υπεξαιρεθεί συνολικά το χρηματικό ποσό των (466.194,87) ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές, είτε έλλειπε παντελώς ο σχετικός φάκελος και υπήρχε μόνο το συνοδευτικό έγγραφο, είτε υπήρχε ο φάκελος αποσφραγισμένος, με σπασμένη τη σφραγίδα από ισπανικό κηρό, ενώ από το εσωτερικό του έλλειπε το σύνολο ή μεγάλο μέρος του χρηματικού ποσού που περιείχε.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, στο σπίτι του 53χρονου συλληφθέντα καθώς και στο γραφείο του, στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-ένα πιστόλι, το οποίο κατείχε παράνομα,
-μια επιταγή αξίας (1.513,17) ευρώ, σκισμένη σε κομμάτια
-πλάκες ισπανικού κηρού, για τη σφράγιση φακέλων ή δεμάτων, πολλές εκ των οποίων έφεραν ενδείξεις πρόσφατης χρήσης,
-τέσσερις φάκελοι «αξιών», που φέρουν προφανώς αλλοιωμένες σφραγίδες με βουλοκέρι,
-οι αποσφραγισμένοι φάκελοι που βρέθηκαν στο χρηματοκιβώτιο,
-δύο αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ξενοδοχείων,
-υπηρεσιακό έγγραφο, πρωτόκολλο «παράδοσης – παραλαβής, αξιών – κλειδιών κλπ»
-μια απόδειξη είσπραξης κερδών από τυχερό παίγνιο.

Επιπλέον στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12 αποδείξεις τυχερών παιγνίων καθώς και πλήθος λαχείων.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Εισαγγελίας Αθηνών, της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και της Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας ο ύποπτος διοικητικός υπάλληλος συνελήφθη.