Συνελήφθησαν σήμερα το πρωί, στην Αθήνα, από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ένας 34χρονος ημεδαπός, ιδιοκτήτης επιχείρησης, που δραστηριοποιείται στο χώρο του ενεχυροδανεισμού και ένας 56χρονος ημεδαπός υπεύθυνος υποκαταστήματος της παραπάνω επιχείρησης, για πλαστογραφία, φορολογικές παραβάσεις και παραβάσεις αναφορικά με τη λειτουργία ενεχυροδανειστηρίων.

Ειδικότερα, μετά από εκτεταμένο έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης της Οικονομικής Αστυνομίας, σε ενεχυροδανειστήρια της ατομικής επιχείρησης του 34χρονου ημεδαπού σε Κυψέλη, Γαλάτσι και Χαλάνδρι, διαπιστώθηκαν πλήθος φορολογικών παραβάσεων, ενώ επιπλέον προέκυψε η πλαστογράφηση 15 Τιμολογίων Αγοράς. Τα πλαστά τιμολόγια τα είχαν καταρτίσει οι δύο συλληφθέντες, θέτοντας υπογραφές πελατών τους εν αγνοία τους, με σκοπό να παραπλανήσουν τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για φορολογικές παρατυπίες της επιχείρησης.

Όσον αφορά τις φορολογικές παραβάσεις της επιχείρησης ιδιοκτησίας του 34χρονου ημεδαπού διαπιστώθηκαν ότι :
• Δεν είχαν εκδοθεί τουλάχιστον έξι (6) παραστατικά αξίας 10.799,28 Ευρώ.
• Δεν είχε εκδοθεί τουλάχιστον ένα (1) συνοδευτικού φορολογικού στοιχείου (Δελτίου Αποστολής) για τιμαλφή αξίας 29.440,24 Ευρώ.
• Είχαν εκδοθεί επτά (7) εικονικά παραστατικά αξίας 1.186,80 Ευρώ.
• Είχε υποβληθεί ανακριβής «Δήλωση Απόδοσης Τελών χαρτοσήμου τιμολογίων φορτωτικών κλπ.» για το Δ΄ τρίμηνο του 2011, ύψους 194,06 Ευρώ.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις της Νομοθεσίας για τη λειτουργία των ενεχυροδανειστηρίων και συγκεκριμένα:

• Το κατάστημα της Κυψέλης λειτουργούσε χωρίς την απαιτούμενη από την αρμόδια αρχή άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

• Τα καταστήματα Κυψέλης και Χαλανδρίου στερούνταν του υποχρεωτικού προβλεπόμενου ενιαίου βιβλίου, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

• Στα καταστήματα Κυψέλης, Γαλατσίου, Χαλανδρίου τηρούνταν πλημμελώς το προβλεπόμενο ενιαίου βιβλίο.

• Στα καταστήματα Κυψέλης, Γαλατσίου, Χαλανδρίου δεν φυλάσσονταν τα αγορασθέντα αντικείμενα εντός των καταστημάτων για τουλάχιστον ένα (1) μήνα από την ημερομηνία αγοράς τους.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Παράλληλα, διαπιστώθηκαν πέρα από τις ποινικές παραβάσεις και διοικητικές παραβάσεις που θα διαβιβαστούν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών (Δ.Ο.Υ), για τον καταλογισμό των προβλεπόμενων διοικητικών ποινών.

Υπενθυμίζεται ότι στο τηλεφωνικό κέντρο της Οικονομικής Αστυνομίας, λειτουργεί όλο το 24ωρο, ως σημείο υποδοχής καταγγελιών.

Ειδικότερα, οι πολίτες που επιθυμούν να καταγγείλουν την παράνομη λειτουργία ή τον αντικανονικό τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης των υποθέσεων τους, μπορούν να επικοινωνούν με τους παρακάτω τρόπους:

• Στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012

• Στην ηλεκτρονική διεύθυνση καταγγελιών 11012@ hellenicpolice.gr