Ελεύθεροι φαίνεται ότι θα είναι σε λίγες ώρες οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα του χρυσού όπως εκτίμησε, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εμείς καταθέσαμε το πρωί (αίτημα) να ενεργοποιηθεί το άρθρο 286 του κώδικα ποινικής δικονομίας που λέει ότι μπορεί μόνος του ο ανακριτικός υπάλληλος να αποφυλακίσει κατηγορούμενο χωρίς να έχει ούτε εισαγγελικές προτάσεις όταν διαπιστώσει είτε την απόλυτη αθωότητα, δηλαδή το παίρνει πάνω της, είτε την ανυπαρξία εγκλήματος. Η κ. ανακρίτρια απ΄ ό,τι έχω πληροφορηθεί πριν καταθέσουμε εμείς το αίτημα, από το πρωί έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή και νομίζω ότι σε λίγες ώρες θα είναι ελεύθεροι» σημείωσε.

«Δεν υπάρχει αδίκημα λαθρεμπορίας, το λέμε από το πρωί. Είμαι απόλυτος» είπε και πρόσθεσε ότι ο γνωστός ενεχυροδανειστής δεν θα κινηθεί νομικά εναντίον της ΕΛ.ΑΣ. «Η Δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη», είπε.

Ο κ. Κούγιας είπε ότι με αυτά τα δεδομένα ο πελάτης του «αποφυλακίζεται αυτόματα και αναδεικνύεται τεράστιο ηθικό θέμα και ποινικό θέμα για την αστυνομία. Είναι κατάχρηση εξουσίας, είναι κακούργημα».

Άφησε επίσης αιχμές και για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την αναφορά του στο γνωστό ενεχυροδανειστή στη Βουλή. «Εμένα με ενοχλεί προσωπικά το γεγονός ότι ενώ ήταν στην προανάκριση η υπόθεση ο κ. Τσίπρας στη Βουλή είπε να εδώ πιάσαμε τους κλέφτες που ξεζούμισαν την Ελλάδα. Με συγχωρείται αυτό εμένα με ενοχλεί».

Ο ποινικολόγος υποστήριξε πως οι ενέργειες της Αστυνομίας έναντι του πελάτη του εγείρουν «τεράστιο ηθικό και ποινικό θέμα», κάνοντας λόγο για κακούργημα και για κατάχρηση εξουσίας.