Ολοκληρώθηκε η μεγάλη επιχείρηση της αστυνομία, με την κωδική ονομασία «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», με σκοπό την απομάκρυνση λαθρομεταναστών από την μεθοριακή γραμμή και το κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, έχουν προσαχθεί τουλάχιστον 1.500 αλλοδαποί και έχουν συλληφθεί 500, οι οποίοι βρέθηκαν χωρίς άδεια παραμονής.

Για την επιχείρηση «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Χρήστος Μανούρας σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους δήλωσε: «Πρόκειται για μια «γιγαντιαία επιχείρηση, που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και η οποία θα συνεχιστεί σε βάθος χρόνου. Συμμετέχουν περίπου 2.500 αστυνομικοί στον Έβρο και 2.000 στην πρωτεύουσα».

Μεταξύ των στόχων της επιχείρησης, όπως σημειώνει η ανακοίνωση, είναι η σφράγιση των συνόρων στον Έβρο, η επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους., αλλά και η Αθήνα να ξαναγίνει μητρόπολη με «ευνομία και ποιότητα ζωής».

Παράλληλα, ο κ.Μανούρας αναφέρει ότι στον Έβρο εκτός από τον φράκτη, δημιουργείται μια ανθρώπινη ασπίδα από συνοριοφύλακες, η οποία θα υποστηρίζεται από τους 30 εκπαιδευμένους σκύλους, αλλά και ότι σχετικά με το χρονικό διάστημα των 30 ημερών που χορηγείται σε όσους παράνομους μετανάστες εντοπίζονται, αυτός θα μειωθεί στο ελάχιστο.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο και για τις απαράδεκτες συνθήκες τόσο υγιεινής όσο και ασφάλειας, στους χώρους όπου διαμένουν οι μετανάστες, όπως έδειξε και η έρευνα της Αστυνομίας. Για το λόγο αυτό την επιχείρηση συνδράμουν συνεργεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Οι εγκαταλελειμμένες οικίες στις οποίες διέμεναν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες οι παράνομοι μετανάστες θα σφραγιστούν σταδιακά σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων», συμπληρώνει.

Ο «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» θα συνεχίζει να υλοποιείται σε βάθος χρόνου, σημειώνεται.