Ο 13χρονος Στράτος Χριστοδούλου ήταν το νεαρό παιδί που έδωσε την μπάλα στον σουηδό διαιτητή Γιόνας Ερικσον για την έναρξη του αγώνα Ρωσίας – Ελλάδας. Κάτι που αποτελούσε έκπληξη για τον Στράτο, αφού δεν το γνώριζε όταν ξεκινούσε (μαζί με τον πατέρα του) για τη Βαρσοβία. Έμαθε τι ακριβώς θα κάνει μόνο λίγες ώρες πριν από την έναρξη του ματς, στη διάρκεια της πρόβας στο γήπεδο.

«Ντρεπόμουν. Είχα τρακ. Πρώτη φορά βγήκα μπροστά σε τόσο κόσμο», αναφέρει ο μικρός από την Ιτέα, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Έπειτα από μεγάλη περιπέτεια υγείας, είδε μια από τις ευχές που είχε κάνει να πραγματοποιείται. Λίγα 24ωρα ύστερα από εκείνο το παιχνίδι, ο Στράτος επέστρεψε στην Ελλάδα φορτωμένος με εμπειρίες που θα τον συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή. Αφού δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ τις φωνές των ελλήνων παικτών κατά την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο του Εθνικού Σταδίου της Βαρσοβίας: «Αντε, να τελειώνουμε να πάμε και για κάνα κοψίδι, φώναζε ο Καραγκούνης, ενώ άκουγα τους υπόλοιπους να λένε: πάμε γερά παιδιά», διηγείται ο Στράτος.

Το 2009, σε ηλικία μόλις 10 ετών, ο Στράτος δοκιμάστηκε 3 φορές στην ΑΕΚ. Ο Τόνι Σαβέφσκι είχε διακρίνει το ποδοσφαιρικό του ταλέντο και θέλησε να τον κρατήσει στις ακαδημίες της ομάδας. Ο πιτσιρικάς όμως είναι Ολυμπιακός και δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα αγωνιζόταν με οποιαδήποτε άλλη φανέλα εκτός από την ερυθρόλευκη. Ετσι έπεισε τον πατέρα του να τον πάει και στον Πειραιά. Και το έκανε ο Μάνθος Χριστοδούλου.

Η λευχαιμία

«Κι εκεί τον κράτησαν, γιατί θεώρησαν ότι ήταν ταλέντο. Μας ζήτησαν να πάμε για ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να τον γράψουν στις παιδικές ομάδες. Εκεί διαγνώστηκε ότι έπασχε από λευχαιμία», διηγείται ο πατέρας του μικρού.
Αντί για τα γήπεδα, ο Στράτος βρέθηκε στο νοσοκομείο να παλεύει για τη ζωή του. «Όταν έκανα τη μεταμόσχευση είχε έρθει και έμεινε μαζί μου στο δωμάτιο ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Μιλούσαμε για δύο ώρες ίσως και περισσότερο», θυμάται ο Στράτος. Και στην ερώτηση αν μίλησε με τον «Λύμπε» όταν τον συνάντησε στο γήπεδο της Βαρσοβίας, ο πιτσιρικάς απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Του είπα, γεια σας κ. Νίκο – κι εκείνος μου απάντησε, γεια σου αγόρι μου. Ίσως να μη με γνώρισε, επειδή όταν είχε έρθει στο νοσοκομείο δεν είχα μαλλιά».

Όταν ο μικρός βρισκόταν στο νοσοκομείο, είχε κάνει τρεις ευχές μέσω του Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος. Η μια ήταν να παρακολουθήσει έναν αγώνα της αγαπημένης του ομάδας, της Μπαρτσελόνα. Η δεύτερη να δει ένα παιχνίδι της Εθνικής και η 3η να φτιάξουν το δωμάτιό του από την αρχή. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το τελευταίο, είχε δώσει και τις ανάλογες εντολές, αφού ήθελε να μοιάζει με γήπεδο.

«Τελικά αυτό που συνέβη ήταν το καλύτερο. Πρέπει να σας πω ότι δεν το περίμενα», λέει ο Μάνθος Χριστοδούλου. Και συνεχίζει: «Δεν λέω ότι θα ήταν άσχημο ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη. Ομως το μόνο που θα κάναμε ήταν να δούμε ένα παιχνίδι της ομάδας από την εξέδρα. Τώρα δεν είδαμε απλώς ένα ματς της Εθνικής, αλλά μια από τις κορυφαίες στιγμές της και αυτό θα το θυμόμαστε και οι δύο για πάντα».

Στα Γήπεδα

Όσον αφορά το δωμάτιο – γήπεδο; Ο Στράτος δεν το χρειάζεται. Γιατί είναι πλέον υγιής και αγωνίζεται σε πραγματικά γήπεδα με τον Αστέρα Ιτέας. Η ευχή του Στράτου έγινε πραγματικότητα μέσω του Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος. Ο μη κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός οργανισμός πραγματοποιεί τις πιο βαθιές επιθυμίες παιδιών με σοβαρές και απειλητικές ασθένειες, ενισχύοντας τον αγώνα τους για ζωή, με χαρά ελπίδα και δύναμη.
Ο οργανισμός δραστηριοποιείται από το 1996. Από τότε μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 930 ευχές.

(Φωτογραφία από το thebest.gr)