Απίστευτο κι όμως… πραγματικό! Ο ΟΑΕΔ δεν ανανεώνει την κάρτα ανεργίας σε πολίτη, επειδή έχει προσωρινά σπασμένο πόδι.

Η 29χρονη Αθηνά Μπιρμπάκου καταγγέλλει αποκλειστικά στο newsbeast.gr ότι ο ΟΑΕΔ την διέγραψε από το μητρώο ανέργων μόνο και μόνο επειδή τόλμησε να… αρρωστήσει.

«Είμαι άνεργη τέσσερα χρόνια τώρα», λέει. Και αρχίζει να διηγείται την περιπέτειά της «Είχα πάει στη διαδήλωση στο Σύνταγμα στις 12 Φεβρουαρίου. Στριμώχτηκα πάρα πολύ, όταν έπεσαν τα πρώτα δακρυγόνα και από την πίεση, προκειμένου να μην ποδοπατηθώ, αναγκάστηκα να πηδήξω από τη Γεωργίου Α΄ κάτω στην πλατεία Συντάγματος, με αποτέλεσμα να σπάσω το δεξί μου πόδι», αναφέρει η 29χρονη.

Λίγες ημέρες μετά την περιπέτεια της υγείας της, έπρεπε να πάει, όπως λέει, στον ΟΑΕΔ Πειραιά για να ανανεώσει την κάρτα ανεργίας της. Κι επειδή της ήταν δύσκολο να περπατήσει, έστειλε αρχικά τον αρραβωνιαστικό της, ο οποίος ενημερώθηκε από τις υπαλλήλους ότι δεν μπορεί να γίνει ανανέωση της κάρτας της επειδή υπάρχει νόμος που ορίζει ότι όσοι είναι τραυματίες είναι ανίκανοι προς εργασία.

Όταν λοιπόν η κυρία Μπιρμπάκου ενημερώθηκε ότι δεν της έγινε ανανέωση, πήγε με τις πατερίτσες στο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ προκειμένου να ενημερωθεί και να ζητήσει ανανέωση καθώς ο γύψος που είχε στο πόδι της, σε λίγο καιρό θα έβγαινε.

Στη φωτογραφία η 29χρονη καταγγέλλουσα

«Πήγα λοιπόν στον ΟΑΕΔ να ανανεώσω την κάρτα ανεργίας μου και μου είπε η υπάλληλος ότι επειδή έχω το γύψο στο πόδι, θεωρούμαι ανίκανη προς εργασία», λέει και συνεχίζει: «Δηλαδή, κατά τον ΟΑΕΔ όποιος αρρωστήσει ή όποιος τολμήσει να πάθει κάτι, δεν έχει δικαίωμα ούτε κάποιο χαρτί να προσκομίσει λέγοντας ότι δεν είναι καλά ούτε τίποτα».

Και περιγράφει τα όσα εκτυλίχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στον ΟΑΕΔ Πειραιά. «Εγώ, όταν άκουγα, ότι με αποκαλούν ανίκανη, έγινα έξαλλη. Και τους έλεγα: “Είναι δυνατόν να με βγάζετε ανίκανη προς εργασία επειδή χτύπησα το πόδι μου”; Τότε η υπάλληλος φωνάζοντάς μου, μου έλεγε: “Όχι, εγώ έχω εξουσία και δεν σου ανανεώνω την κάρτα”. Έτσι, απευθύνθηκα στην ανώτερή της και μου είπαν ότι είμαι ανίκανη προς εργασία. Εγώ έκλαιγα, φώναζα με την αδικία και ο κόσμος γύρω μου να τους παρακαλεί να μου ανανεώσουν την κάρτα».

Η συνέχεια στο αστυνομικό τμήμα

Σύμφωνα με την κυρία Μπιρμπάκου, λίγο αργότερα ήρθε η αστυνομία. «Ήρθε το 100, πήγαμε στο τμήμα και ζήτησα να υποβάλλω μήνυση για προσβολή προσωπικότητας και έκθεση σε κίνδυνο καθώς οι υπάλληλοι έλεγαν στον υπεύθυνο σεκιούριτι να με πετάξει έξω από τον ΟΑΕΔ. Εκείνος τους απάντησε ότι δεν αγγίζει μία χτυπημένη γυναίκα. Και το θέμα έληξε όταν η υπάλληλος υποσχέθηκε να πάμε την επόμενη μέρα στον ΟΑΕΔ για να διευθετηθεί το θέμα». Και γι’ αυτό δεν έκανε μήνυση η καταγγέλλουσα.

«Πήρα λοιπόν την επόμενη μέρα τηλέφωνο και μου είπαν ότι δεν θα μου ανανεώσουν την κάρτα γιατί ο νόμος μας καλύπτει. Μου είπαν να μιλήσω με την κυρία Μακρή. Την πήρα τηλέφωνο και μου ζήτησε κάποια παραπάνω στοιχεία μου για να δει ποιο είναι το θέμα. Έτσι, όταν μιλήσαμε στο τηλέφωνο δικαιολόγησε τη συμπεριφορά των υπαλλήλων της και μου ανέφερε ότι πλέον δεν θα εξυπηρετηθώ ξανά από τον ΟΑΕΔ Πειραιά γιατί με ξέρουν όλοι μετά το θέμα μου».

Το θέμα είναι όμως όπως αναφέρει η κυρία Μπιρμπάκου ότι ο γύψος της θα βγει σε λίγο καιρό. «Όμως, χάνω το δικαίωμα του πιο φτηνού φαγητού και των συνταξιοδοτημένων μου χρόνων. Η συνεχόμενη ανεργία κάποια στιγμή συνυπολογίζεται από τη στιγμή λοιπόν που μου την έσπασαν, τι θα κάνω; Κατά τον ΟΑΕΔ κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να αρρωσταίνει, πρέπει να είναι όλοι ενεργοί. Μάλιστα, μου είχε πει η υπάλληλος ότι σε περίπτωση που με καλούσε για δουλειά, έπρεπε να πάω. Της είπα ότι δε μπορώ και μου απάντησε “γι’ αυτό είσαι ανίκανη”. Και δε μου ανανέωσε την κάρτα».

Η απάντηση του ΟΑΕΔ

Το newsbeast.gr επικοινώνησε με τη διευθύντρια συντονισμού και περιφερειακής Αττικής και νήσων, κυρία Μακρή. «Υπάρχει νόμος που ορίζει ότι όποιοι είναι τραυματίες, δεν μπορούν να ανανεώσουν την κάρτα ανεργίας τους. Έχουμε μιλήσει και με το γενικό διευθυντή. Η κυρία αυτή τη στιγμή είναι ανίκανη προς εργασία και έκανε μία απίστευτη ιστορία στην υπηρεσία. Ανθρωπιστικά και μόνο να θέλαμε να τη βοηθήσουμε, πώς να το κάνουμε; Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι μια ένσταση στη διεύθυνση Συντονισμού για Θεραπεία Κάρτας Ανεργίας για να περάσει από την Επιτροπή Επίλυσης ώστε να δει αν θα δεχτούν το θέμα της», αναφέρει η κυρία Μακρή.