Στο μικροσκόπιο των οικονομικών εισαγγελέων μπαίνουν τα λεγόμενα Paradise Papers τα οποία φέρονται να «καίνε» πολιτικούς και εταιρίες απ’ όλο τον κόσμο.

Η επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη διέταξε την διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν «ύποπτες» κινήσεις που να οδηγούν σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή από φυσικά και νομικά πρόσωπα, που εμφανίζονται να  διαθέτουν εξωχώριες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους.

Το ενδιαφέρον των αρχών επικεντρώνεται σε 130 ονόματα που φέρονται να καταγράφονται σε περισσότερες από 252 διευθύνσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ στους «φορολογικούς παραδείσους» που επιλέγουν Έλληνες εμφανίζονται οι: Μάλτα, Αρούμπα, Μπαχάμες, Μπαρμπέιντος, Βερμούδες, Νήσοι Κουκ, Ντομίνικα, Λαμπουάν, Νησιά Μάρσαλ, Νησί Νέβις, Αγία Λουκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers, θα ελεγχθούν κατά μόνας αλλά και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες λίστες που διαθέτουν οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Αρχικά, οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα ζητήσουν να παραλάβουν τα στοιχεία που έχουν ελληνικό ενδιαφέρον και στη συνέχεια θα αξιολογήσουν τη νομιμότητα η μη της ύπαρξης εξωχώριων εταιρειών, καθώς το όλον θέμα κινείται, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, στο όριο νομιμότητας.

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, διενεργείται έρευνα για το θέμα και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).