Την τρομοκρατική δράση και τον βαθμό ιεραρχίας του του 32χρονου τζιχαντιστή στο ISIS ερευνούν Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ. Ο Σύρος άνδρας που συνελήφθη ομολόγησε τις σχέσεις του με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ στο κινητό του τηλέφωνο εντοπίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, βίντεο και φωτογραφίες με βασανιστήρια και εκτελέσεις συλληφθέντων από τον ISIS, καθώς και άλλες σκηνές ακραίας βίας.

Μάλιστα, φαίνεται να έχουν βρει και μια φωτογραφία του με ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόσωπο του Ισλαμικού Κράτους που είχε απευθείας πρόσβαση στον αυτοαποκαλούμενο χαλίφη Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Το χρονικό της σύλληψης

Ο Σύρος εμφανίστηκε στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να δώσει συνέντευξη για το άσυλο, αλλά συνελήφθη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το βράδυ που συνελήφθη, όταν άκουσε ότι επρόκειτο να παραπεμφθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική δράση, επιχείρησε να αυτοκτονήσει στο κελί του, κάνοντας βρόγχο την κουβέρτα του, αλλά τον πρόλαβαν οι αστυνομικοί.

Ο 32χρονος τζιχαντιστής μπήκε στο στόχαστρο των αρχών τον τελευταίο μήνα, μετά από τις καταγγελίες της συζύγου του για κακοποίηση της ίδιας και των ανήλικων παιδιών τους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, και πριν τις σοβαρότατες αυτές καταγγελίες, φαίνεται πως δεν ήταν αδιάφορος για τις ελληνικές Αρχές, καθώς από την αρχή υπήρχε εντολή διακριτικής παρακολούθησης για τον ίδιο.

Η διαδρομή του από τη Συρία στην Ελλάδα

Ο άνδρας κατηγορείται για τρομοκρατικές ενέργειες στη Συρία για την περίοδο 2012-2013. Εκεί φαίνεται να έμεινε τρία χρόνια. Ο ίδιος και η οικογένειά του μπήκαν στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Λέρο, τον Ιούνιο του 2016 μαζί με τις καραβιές των προσφύγων που έφταναν στη χώρα μας την εποχή εκείνη. Έμειναν σε καταυλισμό στην Αθήνα και έναν χρόνο μετά κατέληξαν στην Θεσσαλονίκη.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η σύζυγος του κατέφυγε στην αστυνομία στην Θεσσαλονίκη, όπου διέμεναν και κατήγγειλε ότι κακοποιούσε την ίδια και τα δύο τους παιδιά, γι’ αυτό και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για ενδοοικογενειακή βία. Λίγες ημέρες αργότερα, υπήρξε και άλλη καταγγελία, η οποία ανέφερε ότι είχε συμμετοχή σε ενέργειες του ISIS στη Συρία.

Οι ισχυρισμοί του στην αστυνομία

Όπως είπε, πάντως ο ίδιος στους αστυνομικούς, αφού παραδέχτηκε πως είχε συμμετάσχει στο Ισλαμικό Κράτος, τόνισε πως στη συνέχεια τρόμαξε από όσα φρικιαστικά είδε και θέλησε να αποχωρήσει. Αυτό και έκανε, φοβούμενος, ωστόσο, τις συνέπειες που θα είχε το γεγονός ότι λιποτάκτησε, επιδίωξε και κατάφερε να φύγει και να έρθει στην Ελλάδα να κρυφτεί. Κατά την έρευνα στο σπίτι του δεν βρέθηκε οπλισμός, αλλά ούτε κανένα άλλο στοιχείο ότι επιχειρούσε να σχηματίσει πυρήνα τρομοκρατικής δράσης στην Ελλάδα ή άλλη χώρα της Ευρώπης.

Η ομολογία της συζύγου του

Η γυναίκα του 32χρονου μίλησε στην κάμερα του Alpha, παραδεχόμενη πως ο σύζυγός της ήταν μέλος του ISIS αλλά μόνο για τρεις μήνες. Η 20χρονη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήταν στον ISIS αλλά όχι στην Ελλάδα, στη Συρία. Όταν ήρθαμε από την Τουρκία σταμάτησε να συνεργάζεται μαζί τους. Δεν είχε βίντεο στο κινητό του. Μόνο φωτογραφίες με τους φίλους του».