Με τον εισαγγελέα του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών να παίρνει τη σκυτάλη συνεχίζεται η συζήτηση της αίτησης αναστολής εκτέλεσης ποινής της 29χρονης Ηριάννας η οποία βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενη για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Η 29χρονη μεταδιδακτορική φοιτήτρια για δεύτερη φορά ζητεί την αναστολή της ποινής των 13 ετών που της έχει επιβληθεί, χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή επικαλούμενη υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη.

«Όσο χάνω εμπειρία και εργασία, οι συνάδελφοί μου προχωράνε. Αυτό σημαίνει πως σε πέντε μήνες, σε ένα χρόνο, δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο πανεπιστήμιο και ενώ είμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ, ως τότε θα έχουν χαθεί τα αποτελέσματα των κόπων μου» είπε η 29χρονη απευθυνόμενη στο δικαστήριο.

Όπως τόνισε στο παρελθόν είχαν αρθεί δυο φορές οι περιοριστικοί όροι που της είχαν επιβληθεί για να μεταβεί στο εξωτερικό για εργασία. «Χάνω ένα- ένα όσα είχα καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια. Με έκριναν ένοχη με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση φίλων του συντρόφου μου στο σπίτι του. Ο σύντροφος μου αθωώθηκε και εγώ βρίσκομαι στη φυλακή εδώ και πέντε μήνες».

Η Ηριάννα αρνήθηκε για μια ακόμη φορά την εμπλοκή της στην υπόθεση υπογραμμίζοντας ότι καταδικάστηκε γιατί , όπως είπαν «έχω σχέση με όπλα μέσω ενός dna που αμφισβητείται από την επιστημονική κοινότητα από το 2013» (…) Πέντε μήνες μετά την ενοχή μου και βρίσκομαι να ξυπνάω κάθε πρωί με το βάρος της αθωότητάς μου…. ‘Οσα έχτιζα εννιά χρόνια καταστρέφονται».

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ηριάννα επιβεβαίωσαν καταθέτοντας στο δικαστήριο δύο καθηγήτριες Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η πανεπιστημιακός Αμαλία Μόνζιερ, τόνισε ότι το διδακτορικό της 29χρονης βρίσκεται σε αρχικό στάδιο γεγονός που προϋποθέτει παράλληλες δράσεις, διάβασμα αλλά και πιλοτική έρευνα.

Μάλιστα, η μάρτυρας επεσήμανε πως η καθυστέρηση, λόγω του εγκλεισμού της, θα είναι πολύ βλαπτική καθώς δεν θα μπορέσει αν ολοκληρώσει στα 3 χρόνια.

«Μερικά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν καθόλου, όπως το εφαρμοσμένο μέρος της. Η πρόσβαση στη βιβλιογραφία είναι εξαιρετικά δύσκολη… αυτό το διάστημα πήρα άδεια για να την επισκέπτομαι αλλά δεν γίνεται να προχωρήσει έτσι. Φανταστείτε το Σεπτέμβρη κατάφερα να πάω μόλις μία φορά…» κατέθεσε και πρόσθεσε ότι ο εγκλεισμός της 29χρονης θα οδηγήσει στην υποχωρήσει στον πίνακα μοριοδότησης με αποτέλεσμα «το Σεπτέμβριο του 2018 να μην βρίσκεται σε επιλέξιμη θέση».

Η συνάδελφός της και επίσης υποψήφια διδάκτορας, Όλγα Δήμα, μίλησε στην κατάθεση της για μία αφοσιωμένη στις σπουδές της κοπέλα.

Παράλληλα, συζητήθηκε και η αίτηση αναστολής του 33χρονου Περικλή που, επίσης, έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για συμμετοχή στην οργάνωση «ΣΠΦ». Ο 33χρονος μίλησε για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και την ανάγκη να αποφυλακιστεί, επισημαίνοντας πως ήταν πάντα συνεπής με τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί καθώς και ότι επιθυμεί να διεκδικήσει την αθωότητά του στο Εφετείο.