Το τρομοκρατικό χτύπημα που έβαψε στο αίμα την Βαρκελώνη φαίνεται πως θορύβησε ιδιαίτερα τις υπηρεσίες ασφάλειας της Ελλάδας που τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία να κάνουν έντονη την παρουσία τους σε αυτοσχέδια τζαμιά της Αττικής. Η διαδικασία αυτή στηρίζεται σε δυο πυλώνες.

Ο πρώτος βασίζεται στην εμφανή αστυνόμευση. Στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα πως η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση. Σε αυτό το πλαίσιο αυτό έχουν εντοπιστεί δυο αυτοσχέδια τζαμιά, το ένα στα Δυτικά προάστια και το άλλο στον Πειραιά, όπου σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης συγκεκριμένων ατόμων.

Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με τις «συναντήσεις» που έχουν ήδη ξεκινήσει στελέχη της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής με συγκεκριμένα άτομα με τα οποία έχουν «φιλικές κουβέντες» με προφανή στόχο να δείξουν πως γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Οι «συναντήσεις» αυτές σε πρώτη φάση δεν χαρακτηρίζονται ως προσαγωγές αν και είναι προφανές πως αυτό συμβαίνει. Για να μην υπάρξει αναβρασμός, μάλιστα, οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι σε επαφή με μετριοπαθείς ιμάμηδες προκειμένου να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να μη θεωρηθεί πως αυτοί οι χώροι και οι πιστοί που μπαίνουν σε αυτούς έχουν στοχοποιηθεί.