«Κόκκινη κάρτα» έδειξε ο Άρειος Πάγος στη δικαστική απόφαση με την οποία μετατράπηκε από χρηματική, σε παροχή κοινωφελούς εργασίας στον Δήμο Ζαχάρως η ποινή φυλάκισης των 10 ετών που έχει επιβληθεί, με σειρά αποφάσεων, στον πρώην δήμαρχο Πανταζή Χρονόπουλο για τις καταστροφικές φωτιές στην Ηλεία, τον Αύγουστο του 2007.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή τη αναίρεση που άσκησε η Εισαγγελία μετά από καταγγελίες θιγομένων από την πυρκαγιά και απέπεμψε την υπόθεση για νέα κρίση στο Τριμελές Εφετείο Πατρών.

Ο πρώην δήμαρχος καταδικάστηκε καθώς κρίθηκε πως δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, ως όφειλε, με στόχο την αποφυγή της καταστροφικής πυρκαγιάς. Το δικαστήριο μετέτρεψε την συνολική ποινή των 10 ετών που του επιβλήθηκε σε χρηματική, προς 5 ευρώ την ημέρα, την οποία κλήθηκε να πληρώσει σε 36 δόσεις.

Ο κ. Χρονόπουλος, ενώ είχε πληρώσει 6 δόσεις, προσέφυγε στη δικαιοσύνη δηλώνοντας αδυναμία να τις αποπληρώσει και ζήτησε την μετατροπή της ποινής του σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Το αίτημα του έγινε δεκτό και ορίστηκε ο Δήμος Παιανίας Αττικής για να προσφέρει κοινωνική εργασία 4 ωρών επί 3.150 ημέρες.

Ο πρώην δήμαρχος, όμως, επανήλθε και αυτή τη φορά το Τριμελές Εφετείο Πατρών, αποφάνθηκε ότι η παροχή της κοινωφελούς εργασίας θα είναι στο Δήμο Ζαχάρως και μείωσε τον αριθμό των ωρών εργασίας σε 1.200 και την προθεσμία εκτέλεσης στα 4 χρόνια.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε πως η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία που απαιτείται. Επιπλέον, το ανώτατο δικαστήριο εντόπισε και άλλες πλημμέλειες όπως, μεταξύ άλλων, ότι στην δικαστική απόφαση δεν αναφέρονται πραγματικά περιστατικά τα οποία συνιστούν ουσιώδη αλλαγή των όρων της προσωπικής και οικονομικής καταστάσεως του Πανταζή Χρονόπουλου σε σύγκριση με την ακίνητη και κινητή περιουσία του και των εσόδων του από κάθε πηγή.