Λίγες μόνο ημέρες μετά τη νέα περιπέτεια της υγείας του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος κάθισε σήμερα στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών και άκουσε σήμερα την εισαγγελέα της έδρας να ζητεί και πάλι την καταδίκη του.

Της Μαρίας Ζαχαροπούλου

Ο πρώην υπουργός ήρθε αντιμέτωπος με το βαρύ κατηγορώ της εισαγγελικής λειτουργού που εισηγήθηκε την καταδίκη, όπως και πρωτοδίκως, 12 εκ των κατηγορουμένων, καθώς επίσης την απαλλαγή, λόγω αμφιβολιών, τεσσάρων. Η εισαγγελέας έκανε λόγο για ένα δαιδαλώδες δίκτυο τραπεζικών λογαριασμών και εξωχώριων εταιριών με στόχο την νομιμοποίηση της παράνομης περιουσίας του Άκη Τσοχατζόπουλου ο οποίος αντέδρασε όταν έγινε αναφορά στα μέλη του ΚΥΣΕΑ, την επίμαχη περίοδο, και όσα κατέθεσαν στο δικαστήριο ο πρώην υπουργός Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εισαγγελέας: Σύμφωνα με τους μάρτυρες, ο υπουργός Άμυνας ενημέρωνε το ΚΥΣΕΑ και εισηγούντο σχετικά. Όλοι είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό, όπως κατέθεσαν (…) Η μεγάλη δύναμη που είχε του έδινε τη δυνατότητα να ζητήσει χρήματα.

Α. Τσοχατζόπουλος: Απίθανα πράγματα ακούμε… ποιος τα λέει αυτά;

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ…

«Αποχωρώ είναι παραλήρημα θέατρο παραλόγου»

Η Βίκυ Σταμάτη αποχώρησε από την δικαστική αίθουσα όταν η εισαγγελέας, η οποία ζήτησε την ενοχή της, υποστήριξε , στην αγόρευση της, πως εκείνη γνώριζε από πού προέρχονταν τα χρήματα που ξόδευε.

Εισαγγελέας: Η κατηγορουμένη είναι έξυπνη γυναίκα, εργαζόμενη και απόλυτα ικανή να κατανοήσει από που προέρχονταν τα χρήματα. Απέκρυψε τον τρόπο απόκτησης περιουσίας και μετέτρεψε μέρος της περιουσίας σε εργασίες και απέκρυψε την προέλευση της περιουσίας.

Βίκυ Σταμάτη: Αποχωρώ είναι παραλήρημα θέατρο παραλόγου.

Για το ακίνητο του Διονυσίου Αρεοπαγίτου η εισαγγελέας τόνισε πως από την ακροαματική διαδικασία «αποδείχθηκε ότι η πώληση του ακινήτου που κατέληξε στην ιδιοκτησία της κατηγορούμενης ήταν εικονική. Οι αγοραπωλησίες επέτρεψαν τη μεταβίβαση για να συγκαλύψει την αληθινή προέλευση των χρημάτων» ενώ ο αναπληρωτής εισαγγελέας Στ. Δασκαλόπουλος αναφέρθηκε σε «εγκλήματα διαφθοράς πολιτικού προσώπου» και σε «παράνομες χρηματορροές δωροδοκίας».

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του Άκη Τσοχατζόπουλου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατ΄ επάγγελμα, όπως και πρωτοδίκως. Όπως ανέφερε μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποπειράθηκε και πέτυχε να νομιμοποιήσει μίζες που έλαβε από το Tor M1 και των υποβρυχίων.

Επιπλέον, ζήτησε να κηρυχθεί ένοχη η κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπουλου και η σύζυγος του, Βίκυ Σταμάτη όπως επίσης και ο κατασκευαστής, Αστέριος Οικονομίδης καθώς και ο επιχειρηματίας, Γιώργος Σαχπατζίδης, όπως και η λογίστρια του, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου. Επίσης, ζήτησε την ενοχή του εξαδέλφου του πρώην υπουργού, Νίκου Ζήγρα καθώς και των χρηματιστών, Οράτιου Μελά και Νίκου Αντωνιάδη όπως και δικηγόρου, και της πρώην συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν.

Η εισαγγελέας εισηγήθηκε την καταδίκη του πρώην διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Σμπώκου υποστηρίζοντας ότι αποδείχθηκε πως διαχειρίστηκε μέρος της παράνομης περιουσίας του Άκη Τσοχατζόπουλου και προσδιόρισε το ποσό στα 10.000.000 και όχι 40.000.000 όπως του αποδίδονται κατά την κατηγορία. Τέλος, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την απαλλαγή, λόγω αμφιβολιών, των κατηγορουμένων, Παναγιώτη Σταμάτη, Νίκου Καρατζά, Νίκου Γεωργουλάκη και Γιώργου Κωνσταντάτου.