Ήταν λίγο μετά τις 8 το βράδυ της 2 Οκτωβρίου 1979 όταν σε μια ήσυχη γειτονιά της Νάουσας ακούστηκε ένας πυροβολισμό. Ένας άνδρας έπεσε καταμεσής του δρόμου. Ο 14χρονος γιος του προπορευόταν και στο άκουσμα του όπλου γύρισε και αντίκρισε τον αιμόφυρτο πατέρα του να ψυχορραγεί. Το παιδί τον πλησίασε και διαπίστωσε πως ήταν σοβαρά τραυματισμένος στο κεφάλι.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Λίγα μέτρα πιο πίσω από τον τραυματισμένο πατέρα του, το παιδί, είδε να προβάλει, από ένα σκοτεινό σημείο, ένας οικογενειακός τους φίλος. Κρατούσε στα χέρια του ένα κυνηγετικό όπλο το οποίο μόλις είχε χρησιμοποιήσει. Ήταν ξεκάθαρο πως είχε στήσει καρτέρι στο θύμα του λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του.

Ο άνδρας ξεψύχησε λίγο αργότερα και ο δράστης συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του αποτρόπαιο εγκλήματος.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΟΠΛΟ ΣΚΙΑ

Δράστης και θύμα ήταν φίλοι αλλά τον τελευταίο καιρό η σχέση τους είχε διαρραγεί, καθώς μια γυναίκα μπήκε ανάμεσά τους.

Ο 43χρονος Σ.Τ. είπε στους αστυνομικούς πως σκότωσε τον 43χρονο έμπορο και αδελφικό του φίλο γιατί διατηρούσε ερωτική σχέση με την 35χρονη σύζυγο του και μητέρα των τριών παιδιών του.

Ο 43χρονος λατόμος ισχυρίστηκε πως δεν είχε πρόθεση να τινάξει τα μυαλά του φίλου του στον αέρα αλλά θόλωσε και δεν ήξερε τι έκανε. Μάλιστα, υποστήριξε πως τυχαία είχε μαζί του, στο αυτοκίνητο, το κυνηγετικό όπλο καθώς σκόπευε να το πουλήσει και είχε ραντεβού με τον αγοραστή.

Αν και ο Σ.Τ. επέμενε πως το θύμα ήταν εραστής της γυναίκας του οι μάρτυρες από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον, οι οποίοι κατέθεσαν στο δικαστήριο, δεν το επιβεβαίωσαν.

Η σύζυγος του θύματος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρχε παράνομος δεσμός μεταξύ του άντρα της και της γυναίκας του κατηγορούμενου. Ωστόσο, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ο άνδρας της είχε ταξιδέψει στη Γερμανία με τη γυναίκα γιατί, όπως είπε, είχε κάποιο πρόβλημα με το πόδι του.

Αλλά και η οικογένεια του κατηγορούμενου στράφηκε εναντίον του. Η γυναίκα του αρνήθηκε πως τον απατούσε με το θύμα ισχυρισμό που επιβεβαίωσε και ο 18χρονος γιος τους. Ο νεαρός είπε στο δικαστήριο πως είχε ακολουθήσει την μητέρα του και το θύμα σε ταξίδια στην Κρήτη, τη Ρόδο και την Αθήνα και ήταν κατηγορηματικός πως δεν είχαν παράνομο δεσμό. Μάλιστα, υποστήριξε πως η ζωή τους κοντά στον πατέρα του δεν ήταν καλή αφού υπήρχαν πολλοί καυγάδες. Πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πατέρας του και κατηγορούμενος να επηρεάστηκε από κουτσομπολιά για τις δήθεν ερωτικές σχέσης της μητέρας του με το θύμα.

«Ήμουν εκτός εαυτού»

«Βέβαια σκότωσα αλλά δεν ήξερα τι έκανα. Ήμουν εκτός εαυτού. Σας βεβαιώνω ότι είναι πραγματικότητα πως είχαν σχέσεις», ισχυρίστηκε στην απολογία του ο 43χρονος και δήλωσε μετανιωμένος αλλά και προδομένος. «Είχαμε παντρευτεί όταν εγώ ήμουν 27 και εκείνη 16 ετών. Δεν την ήθελαν οι γονείς μου αλλά αγαπιόμασταν. Τον άνθρωπο αυτό τον αγαπούσα σαν αδελφό μου. Του είχα δώσει 172.000 δρχ. χωρίς να ζητήσω απόδειξη. Και άλλοτε του έδινα χρήματα για να πληρώσει γραμμάτια. Πήγα στη Γερμανία και έμεινα 13 χρόνια κάνοντας τα πάντα για τη γυναίκα μου και την οικογένεια μου αλλά αυτός μου τη χάλασε», είπε.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΔΙΚΗ

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως το μοιραίο βράδυ είχε ραντεβού με το θύμα αλλά τον «έστησε». Όπως είπε, την προηγούμενη ημέρα ο φίλος του, του  είχε πει στο τηλέφωνο ότι είχε εγκαταστήσει την γυναίκα του σε μια γκαρσονιέρα στη Θεσσαλονίκη: «Όταν τον είδα που ερχόταν θόλωσε το μυαλό μου. Δεν καταλάβαινα τι έκανα. Δεν τον πυροβόλησα, όμως, από πολύ κοντά, όπως λέει η αστυνομία, αλλά από την άσφαλτο σε απόσταση 25 μέτρων περίπου. Και όχι από πίσω αλλά αριστερά και πλάγια. Στο όπλο είχα ένα μόνο φυσίγγι μονόβολο. Τώρα μετανιώνω πικρά, δεν έπρεπε να το κάνω, αλλά αυτός δεν σκέφτηκε ότι πήρε μια γυναίκα με τα παιδιά της και γύριζε στη Ρόδο, την Κρήτη και τη Γερμανία;».

Πρόεδρος: Αφού είχε υποβληθεί αγωγή διαζυγίου και θα συζητιόταν η υπόθεση την επόμενη μέρα από την πράξη σου, τι ήθελες να φτάσεις μέχρι εκεί;

Κατηγορούμενος: Όλα αυτά είχα συσσωρευτεί στο μυαλό μου. Ήθελα να σώσω τα παιδιά μου, μην ξεχνάτε ότι με προκαλούσε και αυτός.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο αλλά του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ δέχτηκε πως ωθήθηκε στην πράξη του από την ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος. Τελικά, οι δικαστές του επέβαλαν ποινή κάθειρξης 14 ετών.