Για δεύτερη φορά, το Συμβούλιο Εφετών είπε «όχι» στην παραπομπή σε δίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και δύο ακόμα στελεχών της για την υπόθεση που αφορά στις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 προκειμένου η χώρα να μπει στα μνημόνια.

Με βούλευμα του (969/2017) το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την απαλλαγή του Ανδρέα Γεωργίου και των δύο προϊσταμένων της ΕΛΣΤΑΤ Κωνσταντίνου Μολφέτα και Αθανασίας Ξενάκη από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία σε βάρος του Δημοσίου υπό την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας του αντικειμένου του εγκλήματος.

Ένα μέλος του συμβουλίου, η εφέτης Χριστίνα Ρωμέση τάχθηκε υπέρ της  παραπομπής των τριών ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η πλειοψηφία του δικαστικού συμβουλίου υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα εφετών, Ιωάννη Κούτρα ο οποίος είχε ζητήσει την απαλλαγή των κατηγορουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση επέστρεψε για νέα κρίση στο Συμβούλιο Εφετών μετά την απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία αναιρέθηκε το πρώτο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (1149/2015) κατά το σκέλος  που έκρινε να μην γίνει κατηγορία κατά του κ. Γεωργίου και των δύο προϊσταμένων της ΕΛΣΤΑΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υπόθεση αυτή ο Ανδρέας Γεωργίου δικάζεται και για παράβαση καθήκοντος καθώς η σχετική δικαστική διαδικασία είναι σε εκκρεμότητα.