Το «πράσινο φως» για την  έκδοση του πρώην επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Ομάδας των Σκοπίων Ντεργιάν Βούκοβιτς  άναψε ο Άρειος Πάγος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση του 30χρονου και υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα Παναγιώτη Καραγιάννη είπε «ναι»  στο αίτημα των Σκοπιανών να εκδοθεί προκειμένου να δικαστεί για κατοχή βόμβας Μ93 και μαριχουάνας 805 γραμμαρίων.

Ωστόσο, η έκδοσή του δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί άμεσα καθώς η απόφαση του Αρείου Πάγου  πρέπει να υπογραφεί  από τον υπουργό Δικαιοσύνης ενώ παράλληλα εκκρεμεί η έκδοση απόφασης στην αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου που έχει υποβάλει ο 30χρονος .

«Τον μετατρέπουν σε εγκληματία για να επιστρέψει στα Σκόπια όπου θα τον εξοντώσουν φυσικά. Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, θα ασκήσουμε όλα τα νόμιμα ένδικα βοηθήματα», δήλωσε η συνήγορός του Ντεργιάν Βούκοβιτς Νατάσα Ζαραλίδου ενώ ο  ίδιος κάνει λόγο για πολιτική δίωξη και παγίδα που έστησαν οι Σκοπιανοί σε βάρος του.

Ο πρώην επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Ομάδας των Σκοπίων ισχυρίζεται ότι μετά την πτώση του Γκρουέφσκι σχεδόν ταυτόχρονα τον  συνέλαβαν, απέλυσαν  από την αστυνομία τον αδελφό του και τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο πατέρας του  ο οποίος είναι, επίσης, αστυνομικός. Αναφερόμενος δε στα ναρκωτικά που οι Σκοπιανοί λένε πως είχε στην κατοχή του υποστηρίζει πως : «Δεν βρήκαν τίποτα κατά τη διάρκεια της σύλληψης μου αλλά αργότερα. Δραπέτευσα για να σωθώ καθώς μέσα στο κελί μου, μου επιτέθηκαν με αυτοσχέδιο μαχαίρι και με τραυμάτισαν».

Ο Βούκοβιτς, ο οποίος είναι  σερβικής καταγωγής, ήταν επικεφαλής της ειδικής κατασταλτικής – αντιτρομοκρατικής ομάδας των Σκοπίων που τον Μάιο του 2015 στην πόλη Κουμάνοβο συγκρούστηκε με αλβανόφωνο παρακλάδι του UCK. Η επιχείρηση αυτή τον έκανε να θεωρείται κάτι σαν ήρωας στη χώρα του, όμως μετά την πτώση του Γκρουέφσκι  και την επικράτηση Αλβανόφωνων, τα πράγματα για εκείνον άλλαξαν.