Εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης καλούνται να δώσουν συνολικά 12 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται σε «κύκλωμα» παράνομης διακίνησης εισιτηρίων και καρτών με την ζημιά για τον ΟΑΣΑ να εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 1.000.000 ευρώ, σε μόλις ένα χρόνο.

Της Μαρίας Ζαχαροπούλου

Η έρευνα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης αποκάλυψε «πάρτι», με τζίρους χιλιάδες ευρώ, στους κόλπους της ΣΤΑΣΥ (αστικές συγκοινωνίες) με αποτέλεσμα οι εισαγγελείς διαφθοράς να προχωρήσουν στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για υπεξαίρεση και ψευδή βεβαίωση αλλά και για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφων και της παράβασης καθήκοντος , κατά περίσταση , σε βάρος των υπευθύνων του τομέα καταμέτρησης εισιτηρίων αλλά και διευθύνοντων συμβούλων της εταιρίας.

Σύμφωνα με την κατηγορία , με την ανοχή στελεχών της διοίκησης της εταιρίας, οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ Α.Ε, οι οποίοι ήταν αρμόδιοι για την διακίνηση εισιτηρίων και καρτών και την απόδοση των εισπράξεων, είχαν βρει «έξυπνους» τρόπους για να βάζουν στην τσέπη μεγάλα ποσά. Από την έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε ότι η ζημιά ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ, μόνο για το 2015, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είχαν εμφανιστεί και στο παρελθόν παρόμοια κρούσματα. Στο στόχαστρο των επιθεωρητών μπήκαν τα αρχεία αλλά και οι αποθήκες της εταιρίας όπου φυλάσσονται, μεταξύ άλλων, και τα ρολά με τα οποία τροφοδοτούνται τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης κομίστρου.

Σύμφωνα με την κατηγορία, οι εμπλεκόμενοι φέρονται να μην κατέστρεφαν , ως όφειλαν, ορισμένες κατηγορίες εισιτηρίων και να κρατούσαν σημαντικές ποσότητες τις οποίες στη συνέχεια τις διοχέτευαν εκ νέου στην αγορά.

Είναι ενδεικτικό πως κατά την διάρκεια του ελέγχου, που ξεκίνησε με αφορμή ανώνυμη καταγγελία, οι κατηγορούμενοι φέρονται να κατέστρεψαν αρχεία ώστε να εξαφανίσουν κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να τους ενοχοποιήσει ενώ παράλληλα εμφανίζονται να προκάλεσαν αυτοβούλως πόρισμα εσωτερικού ελέγχου, σύμφωνα με το οποίο το έλλειμμα ήταν μόλις 16.000 ευρώ.

Ο δεύτερος έλεγχος, της Γενικής Επιθεωρήτριας Μαίρης Παπασπύρου, ήρθε να επιβεβαιώσει το αρχικό πόρισμα που έκανε λόγο για ζημιά τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ και να ανοίξει το δρόμο για την άσκηση των ποινικών διώξεων.