Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει η νομιμότητα των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών το 2016 αλλά και οι προαγωγές 666 ανθυπαστυνόμων της ΕΛ.ΑΣ.

Οι δυο υποθέσεις έφτασαν στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά από σχετικό ερώτημα και θα δικαστών με την διαδικασία της πρότυπης δίκης καθώς αφορούν μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων και συνδέονται με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της αναλογικότητας. Έτσι, οι αποφάσεις που θα εκδοθούν θα αποτελέσουν «πιλότο» για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια με το ίδιο νομικό αντικείμενο.

Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί ζητούν την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες κυρώθηκαν οι από 6.9.2016 και 23.9.2016 οριστικοί πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών διαφόρων κλάδων ΠΕ της δευτεροβάθμιας και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σχολικού έτους 2016-2017, κατά το σκέλος εκείνο που «εντάσσονται στους αντίστοιχους πίνακες (και προτάσσονται έναντι των αιτούντων/επιτυχόντων σε παρελθόντες διαγωνισμούς ΑΣΕΠ), λόγω μοριοδότησης, εκπαιδευτικοί μη συμμετασχόντες ή μη επιτυχόντες σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, εκ μόνης της προϋπηρεσίας τους».

Από την πλευρά τους, οι ανθυπαστυνόμοι ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του αρμοδίου προϊσταμένου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία προήχθησαν στο βαθμό του Υπαστυνόμου Β΄ συνολικά 666 Ανθυπαστυνόμοι γενικών καθηκόντων της ΕΛ.ΑΣ., με μόνο κριτήριο τη συμπλήρωση των χρονικών προδιαγραφών που θέτει το πλαίσιο των νόμων 3686/2008 και 4058/201, δηλαδή «μετά τη συμπλήρωση 26 ετών πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους στο Σώμα, χωρίς περαιτέρω κριτήριο, κατά παράλειψη προαγωγής των αιτούντων, οι οποίοι είχαν μεγαλύτερο χρόνο υπηρεσίας στο βαθμό του Ανθυπαστυνόμου, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τις ανωτέρω χρονικές προδιαγραφές στο Σώμα».