Μέσα στον επόμενο μήνα εκτιμάται ότι θα αποφασίσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Αθήνας για τη συνταγματικότητα ή μη των αποφάσεων των Επιτροπών Ασύλου, με τις οποίες απορρίφθηκαν οι αιτήσεις δύο σύρων προσφύγων που ζητούν να μην επιστρέψουν στην Τουρκία.

Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ (7 δικαστές), με σειρά αποφάσεων του, απέφυγε να λάβει θέση, παραπέμποντας το όλο ζήτημα στην Ολομέλεια όπου σήμερα τοποθετήθηκαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους προσφεύγοντας υποστήριξαν ότι οι αποφάσεις των Επιτροπών είναι παράνομες, αντισυνταγματικές και ατεκμηρίωτες καθώς όπως υπογράμμισαν παραβιάζεται η συνθήκη της Γενεύης και θίγονται θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων οι οποίοι, είπαν, κινδυνεύουν.

Όπως επεσήμαναν οι Επιτροπές που άναψαν το πράσινο φως για την επιστροφή των Σύρων στη γείτονα χώρα στηρίχθηκαν μόνο στις διαβεβαιώσεις της Τουρκίας με βάση την Κοινή Δήλωση με την Ε.Ε. στις 18 Μαρτίου 2016 χωρίς να ελεγχθούν άλλα στοιχεία για την κατάσταση τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία. Μάλιστα, οι δικηγόροι υπογράμμισαν πως στην Τουρκία δεν υπάρχει δικαίωμα υποβολής ασύλου από τους Σύρους υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία δεν έχει χαρακτηριστεί επισήμως «ασφαλής τρίτη χώρα» από καμία χώρα της Ε.Ε. πλην της Ουγγαρίας και από κανένα άλλο θεσμοθετημένο όργανο.

Επιπλέον , επικαλέστηκαν δύο παλιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (830/1985, 932/1988) με τις οποίες χορηγήθηκε άσυλο σε Τούρκους υπηκόους-πρόσφυγες που προέρχονταν από τη Δυτική Γερμανία.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου ζήτησε διευκρινίσεις από τον δικηγόρο του «Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες» όταν εκείνος έκανε λόγο για εξωτερικές παρεμβάσεις και πιέσεις δικαστών που μετέχουν στις Επιτροπές για να τον ακούσει να επιφυλάσσεται να αναφερθεί λεπτομερώς επ’ αυτού στο υπόμνημα που θα κατατεθεί.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι της Ελληνικής Διοίκησης αντέτειναν πως οι αποφάσεις των Επιτροπών είναι νόμιμες και αιτιολογημένες, τονίζοντας πως οι Επιτροπές είναι νόμιμες.

Όπως υπογράμμισαν λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών μεγάλος αριθμός ανθρώπων αιτείται άσυλο είτε έχει τις προϋποθέσεις με βάση τη συνθήκη της Γενεύης είτε όχι.

Επιχειρώντας δε να ενισχύσουν την τοποθέτηση των Επιτροπών ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα και δεν κινδυνεύουν οι Σύροι πρόσφυγες, υποστήριξαν ότι αυτή τη στιγμή διαμένουν στην γείτονα τουλάχιστον 3 εκατ. σύροι πρόσφυγες.

«Αν δεν τους θέλει η Τουρκία πού θα πάνε;», ρώτησε τους δικηγόρους ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, ζητώντας την προσωπική άποψή τους και όχι τη νομική. «Οι περισσότεροι είναι εγκλωβισμένοι, δεν θέλουν ούτε να μείνουν στην Τουρκία ούτε να έρθουν στην Ελλάδα. Επιδιώκουν να μεταβούν στις ΗΠΑ ή την κεντρική Ευρώπη», είπαν οι δικηγόροι του δημοσίου, ενώ από την άλλη πλευρά υποστηρίχθηκε ότι πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη από τις ευρωπαϊκές χώρες και εγκατάστασή τους εκεί υπό καλύτερες συνθήκες.

Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.