Η απόφαση της δικαιοσύνης που αποτέλεσε το «δυνατό χαρτί» στα χέρια του Αρτέμη Σώρρα για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του ότι είναι διαχειριστής 600 δισ. δολαρίων μπαίνει σήμερα στο μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου.

Ενώπιον του Ποινικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου συζητείται η αίτηση αναίρεσης υπέρ του νόμου που έχει ασκήσει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευσταθία Σπυροπούλου στην απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου που εκδόθηκε το 2013, η οποία επί της ουσίας δέχθηκε ότι ο Αρτέμης Σώρρας είναι ο διαχειριστής του μυθικού ποσού που έχει κατατεθεί σε αλλοδαπή τράπεζα επενδύσεων.

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση υπέρ το νόμου καθώς έκρινε πως η απόφαση έχει ελλιπή αιτιολογία και κάνει εσφαλμένη ερμηνεία του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα που αφορά στο αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Η επίμαχη απόφαση απάλλαξε από το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων τον Αρτέμη Σώρρα και τον τότε συνεργάτη του ιατρό Μανώλη Λαμπράκη. Στην απόφαση δεν ασκήθηκε έφεση και τελικά κατέστη αμετάκλητη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης, τότε, η απόφαση που θα εκδοθεί δεν θα έχει έννομες συνέπειες, δηλαδή δεν θα ακυρώνει ή θα μεταβάλει την υπ’ αριθ. 67650/2013 απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, αλλά θα έχει νομολογιακό χαρακτήρα.

Ωστόσο, ο Αρτέμης Σώρρας, όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι, σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχει τη δυνατότητα να την επικαλείται.