Προφυλακιστέος κρίθηκε, για δεύτερη φορά, ο πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν Ανδρέας Μαρτίνης. Ανακριτής και εισαγγελέας, ανήμερα της γιορτής του, του έδειξαν και πάλι το δρόμο για τη φυλακή αυτή τη φορά για την υπόθεση νοσηλίων και εξετάσεων εκατομμυρίων ευρώ που φέρονται να μην πλήρωσαν στο Ερρίκος Ντυνάν επώνυμοι ασθενείς, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Ο Ανδρέας Μαρτίνης ο οποίος εδώ και 6 μήνες είναι προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση «μίζας» 3,2 εκατ. μάρκων που φέρεται να έλαβε από τη γερμανική εταιρία, κλήθηκε σήμερα να δώσει εξηγήσεις για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στη λίστα των ασθενών που έλαβαν γενναίες εκπτώσεις, οι οποίες έφταναν ακόμη και το 100%, καταγράφονται περισσότερα από 50 ονόματα μεταξύ των οποίων πρώην πρωθυπουργοί και στενοί συγγενείς τους, πρώην υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων, άνθρωποι των Τεχνών και δημοσιογράφοι. Το αποτέλεσμα ήταν να ζημιωθεί το νοσοκομείο, για τις δωρεάν νοσηλείες των συγκεκριμένων προσώπων, με 1,75 εκατ. ευρώ.

Η απολογία

Απολογούμενος ενώπιον του ανακριτή κατά της διαφθοράς ο Ανδρέας Μαρτίνης, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίστηκε πως στις συγκεκριμένες νοσηλείες έγιναν εκπτώσεις αλλά δεν προσφέρθηκαν υπηρεσίες εντελώς δωρεάν. Μάλιστα, φέρεται να υποστήριξε πως και η έκπτωση δεν έγινε στο σύνολο των νοσηλειών αλλά μόνο στο ποσό που δεν κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να είπε στην απολογία του πως από τη σύσταση του Ερρίκος Ντυνάν, ως κοινωνικού ιδρύματος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργεί ως Νομικού Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προβλέπεται η δυνατότητα νοσηλείας, ευπαθών ομάδων αλλά και κατά περίπτωση ειδικών κατηγοριών. Αυτού του τύπου οι νοσηλείες, γίνονταν με εισηγήσεις της κοινωνικής υπηρεσίας του Ερρίκος Ντυνάν ή του Ερυθρού Σταυρού ή της Αρχιεπισκοπής. Αναφερόμενος δε στην έκπτωση που έγινε στα συγκεκριμένα πρόσωπα ισχυρίστηκε πως αφορούσε το μέρος του ποσού που δεν κάλυπταν οι ασφαλιστικοί φορείς των ασθενών, δηλαδή το μέρος που δεν χρεώνονταν στους ασθενείς ήταν το εμπορικό κέδρος του Ερρίκος Ντυνάν.

Ο κ. Μαρτίνης, σύμφωνα με πληροφορίες , τόνισε πως οι επίμαχες αποφάσεις δεν λήφθηκαν αυθαίρετα από τον ίδιο αλλά οι σχετικές εισηγήσεις του γίνονταν δεκτές από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερρίκος Ντυνάν.

Επιπλέον, ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε πως η έκπτωση στα νοσήλια συνέβαλε στην αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας του νοσοκομείου αφού οι ασθενείς που νοσηλεύονταν ήταν δημόσια πρόσωπα και αυτό, από μόνο του , αποτελούσε διαφήμιση για το Ερρίκος Ντυνάν. Έτσι, το νοσοκομείο μακροπρόθεσμα, υπογράμμισε, θα είχε κέρδη ενώ παράλληλα δημιουργούνταν και οι προϋποθέσεις για κρατική επιχορήγηση του νοσοκομείου, όπως προβλέπεται από την ιδρυτική του πράξη.

Στην επίμαχη λίστα των ασθενών που φέρονται να μην πλήρωσαν νοσήλια, αποδεχόμενοι την σχετική προσφορά του Ανδρέα Μαρτίνη συμπεριλαμβάνονται , σύμφωνα με πληροφορίες, 3 πρώην πρωθυπουργοί και οι οικογένειές τους, η μητέρα ενός άλλου πρώην πρωθυπουργού, τουλάχιστον 10 πρώην υπουργοί και βουλευτές και οι οικογένειες τους, τουλάχιστον 3 πρώην ή νυν εκδότες ή διευθυντές μεγάλων ΜΜΕ, πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου, δυο σκηνοθέτες, 1 πρώην πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου και 1 πρώην εισαγγελέας αλλά και το ίδιο το ζεύγος Μαρτίνη. Πάντως, η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού και ένας από τους εκδότες έσπευσαν να εξοφλήσουν τον λογαριασμό όταν ανακινήθηκε το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πόρισμα που έχει στα χέρια της η δικαιοσύνη καταγράφονται συνολικά 8.106 περιπτώσεις δωρεάν ή με έκπτωση νοσηλείας. Το σύνολο του κόστους των νοσηλειών για όλες αυτές τις περιπτώσεις εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από όλες αυτές τις περιπτώσεις – σύμφωνα με το κατηγορητήριο – 51 πρόσωπα με κοινωνική και οικονομική επιφάνεια δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις να νοσηλευτούν δωρεάν.