Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και παράνομη οπλοχρησία άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του δράστη του φονικού της Πανόρμου, ο οποίος πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο Τρίτη 25 Οκτωβρίου.

Βγαίνοντας χθες από το γραφείο του εισαγγελέα ο 60χρονος συνταξιούχος αστυνομικός και υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή στη Μεσσηνία είπε ότι βρισκόταν σε άμυνα. «Ήμουν σε άμυνα, ζητάω συγγνώμη» είπε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους. Το Σάββατο ο δράστης εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ, παρέδωσε το όπλο του εγκλήματος και συνελήφθη.

Το χρονικό του εγκλήματος

Το απόγευμα της Παρασκευής, περίπου στις 17:30, ξεκίνησε ο καβγάς μεταξύ των δύο αντρών. Όπως αναφέρουν οι γείτονες οι άνδρες τσακώθηκαν για πολλοστή φορά, αφού ο συνταξιούχος αστυνομικός, είχε ενοχληθεί επειδή ο γυμναστής είχε τοποθετήσει κάμερες ασφαλείας. Ο συνταξιούχος αστυνομικός φέρεται να κατέβηκε στο γυμναστήριο και να τσακώθηκε με τον γείτονά του.

Ο πολιτευτής της Χρυσής Αυγής γύρισε στο σπίτι του, πήρε το όπλο του, κατέβηκε κάτω και εκτέλεσε εν ψυχρώ πυροβολώντας τουλάχιστον τρεις φορές, τον 68χρονο γυμναστή. Αμέσως ο γυμναστής έπεσε αιμόφυρτος στο δρόμο.

Στη συμβολή των οδών Πανόρμου και Βατοπεδίου 11 στους Αμπελόκηπους, επικράτησε πανδαιμόνιο και ο δράστης έφυγε γρήγορα πεζός.

Το σημείο απέκλεισαν σύντομα μοτοσικλέτες της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και περιπολικά της Άμεσης Δράσης, ενώ σύντομα μετέβηκε κλιμάκιο Τμήματος Εγκλήματων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής στο σημείο μαζί με ιατροδικαστή και κλιμάκιο αστυνομικών των Εγκληματολογικών Ερευνών.

Από εκείνη την ώρα και μετά η ΕΛ.ΑΣ. εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του ψυχρού δολοφόνου, καθώς οι αστυνομικοί που μετέβησαν στο σπίτι του δεν τον εντόπισαν.

Τα προβλήματα στη γειτονιά και ο φόνος για μια κάμερα

Τα κίνητρα του φόνου δεν έχουν γίνει επίσημα γνωστά από την Αστυνομία, ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται ότι ο συνταξιούχος αστυνομικός, δημιουργούσε προβλήματα γενικώς στη γειτονιά, ενώ με το θύμα είχε διαμάχη από παλιά.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν μάρτυρες στους αστυνομικούς, ο δράστης στο παρελθόν πήγαινε για γυμναστική στο γυμναστήριο του θύματος, αλλά ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου τον απομάκρυνε, καθώς δημιουργούσε προβλήματα. Το τελευταίο πάντως που ενόχλησε τον δράστη, ήταν ότι ο 62χρονος, ο οποίος έμενε στην οδό Βατοπεδίου, είχε τοποθετήσει κάμερες στο μπαλκόνι του, καθώς και σε άλλα σημεία στο γυμναστήριο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δύο άντρες είχαν αρχίσει να λογομαχούν από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ κάποια στιγμή πιάστηκαν στα χέρια. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το τελευταίο χρονικό διάστημα οι σχέσεις τους ήταν τεταμένες, καθώς το θύμα είχε κάνει αρκετές φορές παρατηρήσεις στον ιδιόρρυθμο συνταξιούχο αστυνομικό. Οι κάτοικοι μιλούν για το δράστη ως έναν άνθρωπο που δημιουργούσε συχνά προβλήματα και τσακώνονταν συνεχώς με τους γείτονες του.

Ο άντρας που διατηρούσε το γυμναστήριο στην περιοχή για περισσότερα από 25 χρόνια μετακόμισε από τους Αμπελόκηπους στην οδό Βατοπεδίου πριν από λίγο καιρό, καθώς αγόρασε ένα ισόγειο διαμέρισμα σε πολυκατοικία. Στο ίδιο κτίριο έμενε κι ο αστυνομικός.

Το θύμα, προκειμένου να αποφύγει κάποια ανεπιθύμητη επίσκεψη διαρρηκτών στο σπίτι του, τοποθέτησε στο μπαλκόνι του διαμερίσματός του μια κάμερα. Η κάμερα αυτή ήταν και η αιτία του κακού για ό,τι συνέβη χθες το απόγευμα. Ο αστυνομικός, ο οποίος μάλιστα αθλούνταν στο γυμναστήριο, του ζητούσε επίμονα να την αφαιρέσει.

Η απαίτηση του συνταξιούχου αστυνομικού δεν έγινε ποτέ δεκτή, με αποτέλεσμα το απόγευμα της Παρασκευής τα πράγματα να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο. Ο αστυνομικός, μετά τη συμπλοκή του με τον άνδρα, πήγε σπίτι του, πήρε το περίστροφο που διαθέτει και βγήκε πάλι στο δρόμο, αναζητώντας τον αντίπαλό του. Τον συνάντησε έξω από το γυμναστήριο και χωρίς δεύτερη σκέψη, τον πυροβόλησε τρεις φορές, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι η μία σφαίρα βρήκε τον άτυχο άνδρα στο κεφάλι και οι άλλες δύο στη θωρακική και κοιλιακή χώρα.

Τι είπε ο δράστης

«Ο πελάτης μου έχει μετανιώσει, λέει ότι μακάρι να μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω», ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο συνήγορος του δράστη, Νικόλαος Τούμπας.

Η εκδοχή του κατηγορούμενου, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, είναι ότι δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από το θύμα. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, το όπλο το έφερε νόμιμα, αφού είναι συνταξιούχος αστυνομικός και είχε νόμιμη άδεια οπλοφορίας, ενώ υπογράμμισε ότι είναι απολύτως αναληθές ότι πήγε σπίτι για να πάρει το όπλο. «Η συμπλοκή έγινε μπροστά στην πολυκατοικία του και δεν πήγε στο σπίτι να πάρει όπλο, σε καμία περίπτωση», τόνισε ο κ. Τούμπας.