Οριστικά σε δίκη παραπέμπεται ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης για υπόθεση που αφορά Κρητικούς φοιτητές οι οποίοι φέρονται να έχουν ανάμειξη στην υπόθεση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Το πράσινο φως για την παραπομπή του πρώην υπουργού άναψε ο Άρειος Πάγος ο οποίος απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δημ. Δασούλας κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Ιωαννίνων. Σύμφωνα με την κατηγορία ο κ. Μαρκογιαννάκης φέρεται να είχε παρέμβει, παλαιότερα, στη διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων ώστε να αποφύγουν την βαριά τιμωρία της αποβολής Κρητικοί φοιτητές, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Γιακουμάκη.

Η δίωξη κατά του Χρήστου Μαρκογιαννάκη είχε αρχικώς ασκηθεί από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ την παραπομπή του είχε αποφασίσει τον περασμένο Μάρτιο το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων. Υπενθυμίζεται ότι ο Βαγγέλης Γιακουμάκης είχε βρεθεί νεκρός τον Φεβρουάριο του 2015, μετά από εξαφάνιση πέντε μηνών και ο θάνατός του έχει αποδοθεί σε αυτοκτονία.

Πάντως, ο πρώην υπουργός σε παλαιότερη ανακοίνωση του είχε χαρακτηρίσει τη δίωξη σε βάρος του «απίστευτα προκλητική και βάναυση κακοποίηση του αποδεικτικού υλικού της σχετικής δικογραφίας, που ακόμη και ο χαρακτηρισμός της ως “κατάχρησης εξουσίας” είναι επιεικής».