Η δολοφονία του 14χρονου, στο χωριό Γέφυρα της Θεσσαλονίκης, από έναν συνομήλικο φίλο του ενδέχεται, όπως λένε οι ειδικοί, να αλλάξει το χάρτη της παιδικής και εφηβικής εγκληματικότητας στην Ελλάδα.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Αν και στο εξωτερικό τα παιδιά που διέπραξαν δολοφονίες είναι πολλά στη χώρα μας τα τελευταία 22 χρόνια δεν έχουν καταγραφεί πολλά εγκλήματα με πρωταγωνιστές ανηλίκους. Η ανεξέλεγκτη κοινωνική παθογένεια των τελευταίων ετών, λένε οι αρχές, έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της ανήλικης εγκληματικότητας, αλλά ο φόνος είναι μια άλλη ιστορία… Δεν είναι τυχαίο πως για το νομοθέτη παιδιά μέχρι 15 ετών, όπως στην περίπτωση της πρόσφατης δολοφονίας στη Γέφυρα, θεωρούνται ποινικώς ανεύθυνα και έχουν προβλεφθεί, για αυτά, αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, η είδηση και μόνο πως υπεύθυνο για ένα στυγερό έγκλημα είναι ένα παιδί, παγώνει. Η ιστορία δείχνει πως κοινός παρονομαστής, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι η προσπάθεια των παιδιών να παραπλανήσουν τις αρχές δημιουργώντας φανταστικές ιστορίες και δολοφόνους. Φτιάχνουν με τη φαντασία τους ένα δικό τους παραμύθι για να καλύψουν τα ίχνη τους. Στο παραμύθι, όμως, κυριαρχεί ο… δράκος και η αποκάλυψη της σκληρής αλήθειας έρχεται να σοκάρει. Ωστόσο, το κυρίαρχο ερώτημα παραμένει βασανιστικά αναπάντητο. Τι είναι αυτό που σκοτώνει την αθωότητα και κάνει ένα παιδί δολοφόνο;

Ας δούμε τα εγκλήματα που συγκλόνισαν, την τελευταία εικοσαετία, με πρωταγωνιστές ανήλικους δολοφόνους:

Το Φθινόπωρο του 1994, ένας 15χρονος σκότωσε, με 17 μαχαιριές, τον 17χρονο φίλο του και τον πέταξε σε σκουπιδότοπο στην περιοχή Σιναράδες. Το παιδί πίστευε πως ο φίλος του τον κάρφωσε στην αστυνομία για κλοπή δίκυκλου, που είχε κάνει, και θέλησε να τον εκδικηθεί .

Όταν τον Ιανουάριο του 1995 δυο ηλικιωμένες γυναίκες βρέθηκαν δολοφονημένες μέσα στο σπίτι τους, στα Πατήσια και οι αστυνομικοί που ανέλαβαν την εξιχνίαση της υπόθεσης άφηναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Η έρευνα, ωστόσο, οδήγησε σε ένα πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας. Δράστης της δολοφονίας ήταν ένας 16χρονος η οικογένεια του οποίου νοίκιαζε διαμέρισμα ιδιοκτησίας των δυο γυναικών. Όπως ισχυρίστηκε το παιδί, στην απολογία του, σκότωσε τις δυο γυναίκες γιατί απειλούσαν την οικογένεια του ότι θα τους έκαναν έξωση γιατί δεν πλήρωναν εγκαίρως το ενοίκιο. «Μου έλεγαν συνεχώς ότι θα μας διώξουν από το σπίτι. Μου μιλούσαν συνέχεια για την συμπεριφορά μου. Να είμαι καλό παιδί, να προσέχω», είχε πει ο 16χρονος, εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στο έγκλημα την ώρα που η γειτονιά έπεφτε από τα σύννεφα καθώς το παιδί δεν είχε δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα.

berzin

Δυο μήνες αργότερα, το βράδυ της 16ης Μαρτίου του 1995, στη Βατάνη της Κατερίνης, ένα ζευγάρι εντοπίστηκε, από τον 26χρονο γιό του, δολοφονημένο στο μπάνιο του σπιτιού τους. Ο δράστης είχε μαχαιρώσει πολλές φορές τα δυο θύματα του και στη συνέχεια τα έσυρε στο μπάνιο όπου τα περιέλουσε με οινόπνευμα και προσπάθησε να τα κάψει. Τα ίχνη που άφησε πίσω του ο δράστης οδήγησαν στον μικρότερο γιο της οικογένειας. Αρχικά, ο 15χρονος, άριστος μαθητής της Α΄ Λυκείου, ένα ήσυχο και υπάκουο παιδί, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του με το έγκλημα και επιχείρησε να παραπλανήσει τους αστυνομικούς. Ώρες αργότερα ομολόγησε πως ήταν εκείνος που διέπραξε την στυγερή δολοφονία. Όπως ισχυρίστηκε τον καταπίεζαν και εκείνο το βράδυ λογομάχησαν και τους σκότωσε. «Μέχρι και τα ρούχα που θα φορούσα αποφάσιζαν» είπε στους αστυνομικούς.

Τον Αύγουστο του 1995, δυο 15χρονοι σκότωσαν, στην Κομοτηνή, έναν 79χρονο ρακοσυλλέκτη. Τα παιδιά είχαν χτυπήσει πολλές φορές με δοκάρι και σφυρί στο κεφάλι τον άτυχο ηλικιωμένο. Αρχικά, οι 15χρονοι είχαν ισχυριστεί πως ο 79χρονος τους είχε κάνει «ανήθικες προτάσεις». Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, τα παιδιά είχαν μπει στην καλύβα του άνδρα για να τον κλέψουν, εκείνος αντιστάθηκε και τον χτύπησαν μέχρι θανάτου στο κεφάλι.

Τον Απρίλιο του 1998 η τοπική κοινωνία στα Ίσθμια Κορινθίας συγκλονίζεται από τη δολοφονία ενός 63χρονου. Ο άνδρας μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου μέσα στο σπίτι του από έναν κουκουλοφόρο και ο 16χρονος γείτονας, είπε στους αστυνομικούς, πως είδε τον δράστη να βγαίνει από το σπίτι κρατώντας το ματωμένο μαχαίρι. «Μάλλον, πρέπει να ήταν Αλβανός», είπε το παιδί και τους έδειξε το δρόμο από τον οποίο δήθεν διέφυγε ο δράστης. Η αποκάλυψη της αλήθειας, όμως, προκάλεσε σοκ. Τα ίχνη του εγκλήματος οδήγησαν στον 16χρονο που εμφανιζόταν ως αυτόπτης μάρτυρας. Το παιδί εισέβαλε στο σπίτι του γείτονα ελπίζοντας ότι εκεί θα έβρισκε 8.000 δραχμές για να πληρώσει ένα χρέος του. Ο 63χρονος, όμως, πάλεψε μαζί του και τελικά το παιδί έγινε φονιάς από τη μια στιγμή στην άλλη. Όταν ο 16χρονος είδε αιμόφυρτο τον γείτονα και οικογενειακό τους φίλο, επέστρεψε στο σπίτι του, έκρυψε τα ματωμένα ρούχα του και το μαχαίρι και προσποιήθηκε τον… αυτόπτη μάρτυρα, επιχειρώντας να αποφύγει την αποκάλυψη της αλήθειας.

Τα χρήματα ήταν και πάλι ο λόγος που ένας 18χρονος και ένας 15χρονος, τον Οκτώβριο του 1999, χτύπησαν με μαχαίρι στην καρδιά και στο λαιμό έναν ταξιτζή στην Καρδίτσα. Τα παιδιά είπαν πως έφτασαν στο έγκλημα γιατί δεν είχαν να πληρώσουν 4.000 δραχμές, όσο δηλαδή κόστιζε η κούρσα για να επιστρέψουν στο καταυλισμό τους. Μάλιστα, στην απολογία τους, ισχυρίστηκαν πως για την πράξη τους έφταιγε το αλκοόλ καθώς, όπως είπαν, πρόθεση τους δεν ήταν η ληστεία αφού ο άτυχος ταξιτζής είχε μαζί του 230.000 δραχμές τις οποίες δεν πήραν.

Ο 16χρονος μαθητής από το Παραλίμνη Πέλλας είχε ως πρότυπο του τον Κώστα Πάσαρη και αποφάσισε να εκδηλώσει «το μίσος του προς τον κόσμο και την κοινωνία», όπως είπε, σκοτώνοντας, τον Ιανουάριο του 2002, τον 68χρονο παντοπώλη του χωριού του. Το παιδί χτύπησε τον ηλικιωμένο άνδρα με ένα σκαπτικό εργαλείο και μαχαίρια και στη συνέχεια έκλεψε από το μαγαζί του τσιγάρα, εισιτήρια αλλά και περίπου 30.000 δραχμές. Ο 16χρονος ισχυρίστηκε πως είχε ψυχολογικά προβλήματα λόγω του χωρισμού των γονιών του.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2004 μια 74χρονη γυναίκα βρέθηκε δολοφονημένη στο χωριό Γέργερη Ηρακλείου. Η έρευνα αποκάλυψε πως ο δολοφόνος είχε βιάσει τη γυναίκα πριν τη σκοτώσει. Οι αρχές έβαλαν στο στόχαστρο έντεκα υπόπτους και η εξέταση DNA, από το γενετικό υλικό που εντοπίστηκε στο θύμα, οδήγησε σε έναν 16χρονο αλουμινοκατασκευαστή που έμενε σε διπλανό χωριό. Αρχικά, ο νεαρός ισχυρίστηκε πως εκείνο το βράδυ είχε πάει στη Γέργερη για να αγοράσει μια πίτσα και επέστρεψε αμέσως στο σπίτι του. Ωστόσο, η οικογένεια του είπε πως άργησε αν και είχε καινούργιο μηχανάκι. Τελικά, ο 16χρονος, ο οποίος βοηθούσε κάποιες φορές τη γυναίκα στα ψώνια της στο σούπερ μάρκετ, ομολόγησε ότι τη σκότωσε γιατί έμαθε από κάποιο φίλο του πως «διέδιδε άσχημα πράγματα» γι αυτόν.

Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2005 οι αστυνομικοί οδηγούν στο τμήμα τα τρία μικρότερα αδέλφια, ηλικίας 7, 8 και 14 ετών, μιας οικογένειας Ρομά. Τα παιδιά για τρεις ολόκληρες ώρες αρνούνται κατηγορηματικά ότι ευθύνονται για τη δολοφονία μιας 79χρονης γυναίκας. Όταν, όμως, κουράστηκαν και θέλησαν να κοιμηθούν ομολόγησαν τα πάντα και ισχυρίστηκαν πως έφτασαν στο έγκλημα γιατί «ψάχναμε λεφτά για να φάμε». Ο πατέρας τους νοσηλευόταν με έμφραγμα στο Θριάσιο και η μητέρα τους ήταν στη φυλακή. Τα παιδιά αποφάσισαν να «χτυπήσουν» το σπίτι της ηλικιωμένης και πήγαν οργανωμένα φορώντας γάντια και κρατώντας ένα σύρμα με το οποίο τελικά έπνιξαν τη γυναίκα. Πήραν περίπου 700 ευρώ και έφυγαν από το σπίτι πετώντας στη διαδρομή τα γάντια που φορούσαν. Νωρίτερα, είχαν κλέψει έναν ακόμη ηλικιωμένο.

Τον Ιανουάριο του 2006, ένας 17χρονος μαζί με τον 27χρονο φίλο του ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου έναν 44χρονο από το χωριό Καμαρούλα, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αγρίνιο. Αφορμή ήταν τα 6 ευρώ που τους χρωστούσε το θύμα καθώς ήταν ο χαμένος σε μια παρτίδα 21 που έπαιζαν. Ο 44χρονος τους είπε πως δεν είχε να τους δώσει τα χρήματα και ο καβγάς δεν άργησε να ξεκινήσει με μοιραία κατάληξη. «Δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε αυτό που έγινε, θέλαμε μόνο να πάρουμε τα λεφτά μας. Ζητάμε συγγνώμη» είπαν στην απολογία τους.

egklimata-anilikwn-14

Ένα μήνα αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2006, έρχεται στο φως η συγκλονιστική υπόθεση της εξαφάνισης του Άλεξ στη Βέροια. Το πτώμα του παιδιού δεν βρέθηκε ποτέ, ωστόσο, το δικαστήριο καταδίκασε 5 ανήλικους τους οποίους θεώρησε υπεύθυνους για το χαμό του Άλεξ. Παρόλα αυτά κανείς, μέχρι τώρα, δεν έχει αποκαλύψει τι ακριβώς συνέβη εκείνο το μοιραίο βράδυ και ποιος βοήθησε τα παιδιά να εξαφανίσουν το πτώμα του άτυχου Άλεξ.

Ένας 80χρονος τον Ιούνιο του 2010 βρέθηκε άγρια δολοφονημένος, με 15 μαχαιριές, στο σπίτι του, στις Σέρρες. Από την έρευνα προέκυψε πως τη δολοφονία διέπραξαν δυο ανήλικα κορίτσια, 15 και 16 ετών. Όπως ισχυρίστηκαν τα κορίτσια, δέχτηκαν ανήθικες προτάσεις από τον ηλικιωμένο και γι’ αυτό το λόγο τον σκότωσαν. Οι αστυνομικοί είπαν πως τα δυο κορίτσια εισέβαλαν στο σπίτι του ηλικιωμένου με σκοπό να τον κλέψουν και όταν, όμως, κατάλαβαν πως δεν θα κατάφερναν να πάρουν περισσότερα από τα 10 ευρώ που βρήκαν, τον σκότωσαν.

Τον Αύγουστο του 2013 στο Στρέφι της Ηλείας αποκαλύπτεται ένα απίστευτο έγκλημα. Δράστης ένα 13χρονο αγόρι και θύματα τα δυο ανίψια του από τη Βουλγαρία, 4 και 7 ετών. Το αγόρι παρέσυρε τα δυο παιδάκια σε ερημική τοποθεσία και τα έριξε μέσα σε αρδευτικό κανάλι με αποτέλεσμα να πνιγούν. Ο ανήλικος ομολόγησε το έγκλημα του λέγοντας πως σκότωσε τα ανίψια του γιατί τα ζήλευε. Οι αστυνομικοί είπαν πως το παιδί είχε οργανώσει την διπλή δολοφονία και περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία για να κάνει τα σχέδια του πραγματικότητα.

Πριν από 9 μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2015 ένας 17χρονος πέφτει νεκρός από πυροβολισμό στο προαύλιο του σχολείου του στην Κάτω Αχαΐα. Το όπλο του εγκλήματος κρατά ένας 15χρονος. Τα παιδιά ήταν γείτονες και φίλοι αλλά μάλωσαν γιατί ο 15χρονος έβλεπε ερωτικά την αδελφή του 17χρονου. Εκείνη την ημέρα έδωσαν ραντεβού στο προαύλιο του σχολείου για να μιλήσουν αλλά η συνάντηση τους μετατράπηκε σε καβγά. Ο 15χρονος πήγε στο σπίτι πήρε την καραμπίνα του πατέρα του και επέστρεψε στο σχολείο όπου και πυροβόλησε, από κοντινή απόσταση, τον φίλο του. Απολογούμενος ο 15χρονος ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του και ισχυρίστηκε πως ένιωσε εξευτελισμένος μετά τον καβγά καθώς έφυγε από το προαύλιο του σχολείου ημίγυμνος και χτυπημένος.