Τα υποτιμητικά σχόλια που αντάλλασσαν μεταξύ τους δύο ανήλικοι συμμαθητές, στάθηκαν αφορμή για την τραγωδία που εκτυλίχθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Δράστης της δολοφονίας του 14χρονου, που εντοπίστηκε νεκρός -το πρωί της Κυριακής- με τραύματα από μαχαίρι στον λαιμό είναι συνομήλικος φίλος του, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του και συνελήφθη.

Στην κατάθεσή του είπε ότι χτύπησε με μαχαίρι το θύμα επειδή τον κορόιδευε, κάνοντας υποτιμητικά σχόλια για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ανήλικοι επέστρεφαν από το αναψυκτήριο του χωριού, μεσάνυχτα του Σαββάτου, το θύμα κορόιδεψε τον πατέρα του δράστη, λέγοντας πως δεν είναι ικανός να πάρει ένα καλύτερο τρακτέρ. Το σχόλιο εξαγρίωσε τον δράστη, o oποίος με ένα μαχαίρι που πήρε από την κουζίνα του σπιτιού του χτύπησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον φίλο του στον λαιμό.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η σορός του 14χρονου εντοπίστηκε λίγες ώρες αργότερα από τον πατέρα του δράστη και αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Αγίου Αθανασίου, σε αγροτική έκταση, απέναντι από το κλειστό γυμναστήριο του χωριού Γέφυρα, κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή. Δίπλα στο πτώμα βρέθηκε και το μαχαίρι του φόνου.

Ο ανήλικος οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι της Δευτέρας στο δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών άσκησε σε βάρος του δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Μετά την απαγγελία της εις βάρος του κατηγορίας, παραπέμφθηκε να απολογηθεί στην 5η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία πήρε προθεσμία προκειμένου να λογοδοτήσει σήμερα το πρωί.

2543951

Όπως φέρεται να είπε ο νεαρός δράστης στους αστυνομικούς, εδώ και δύο χρόνια δεχόταν από το θύμα και άλλους φίλους του προσβλητικές και μειωτικές εκφράσεις για τον ίδιο, αλλά και για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του.

Επιθετική συμπεριφορά του δράστη (;)

Ως ένα επιθετικό και οξύθυμο παιδί που προκαλούσε προβλήματα περιέγραψε τον 14χρονο που σκότωσε τον φίλο του στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης ο θείος του άτυχου Τάσου. Παρότι όμως -όπως είπε- ο ανήλικος δράστης ήταν ένα ζωηρό παιδί, ποτέ δεν φαντάστηκε κανείς ότι θα φτάσει στο σημείο να κάνει φονικό.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega, ο κ. Χάρης Ζαμπάκης είπε ότι είχαν υπάρξει 2-3 περιστατικά στο σχολείο όπου ο 14χρονος είχε σπρώξει ρίχνοντας από στις σκάλες άλλα παιδιά.

«Παιδιά ήταν, κάθε μέρα ήταν από το πρωί μέχρι το βράδυ μαζί, αντάλλασσαν κουβέντες, δεν ξέρω τι μπορεί να σκέφτηκε και να έφτασε σε αυτό το σημείο. Φαίνεται πάντως ότι το παιδί για να φτάσει εκεί είχε κάποιο πρόβλημα, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά» δήλωσε.

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Ζαμπάκης, ο ανήλικος φίλος του ανιψιού του ήταν ανάμεσα σε αυτούς που αναζητούσαν το θύμα λίγες μόνο ώρες μετά την εξαφάνισή του και μόλις ο Τάσος εντοπίστηκε νεκρός από τον ίδιο τον πατέρα του δράστη, ο 14χρονος ξέσπασε σε λυγμούς.

«Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι όταν βρέθηκε το πτώμα του παιδιού, φώναζε ‘σκότωσαν το φίλο μου σκότωσαν τον αδελφό μου’» ανέφερε ο κ. Ζαμπάκης, ο οποίος είπε πως παρότι όλο το χωριό υποψιαζόταν τον πιτσιρικά, εκείνος προσωπικά δεν ήθελε να το πιστέψει.

Για τον ανήλικο που έφτασε στο έγκλημα μίλησε στο Mega και ο πρόεδρος της Γέφυρας Λουκάς Ευσταθιάδης. Όπως ανέφερε, στο σχολείο είχαν σημειωθεί από την πλευρά του ανήλικου κάποες συμνπεριφορές απέναντι στους συμμαθητές του, «αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερα ακραίο και ανησυχητικό που να μας κάνει να φοβηθούμε για οτιδήποτε».

«Υπηρχε μια κόντρα, ειδικότερα από την πλευρά του δράστη προς τον Τασούλη για κάποια ασήμαντα ζητήματα. Εφηβικές διαφορές, ανόητα πράγματα: Ποιος έχει το καλύτερο τρακτέρ, τα δικά μου περιστέρια είναι καλύτερα…. Από κει και πέρα, για να φτάσει ένα παιδί να οπλίσει το χέρι του υπάρχουν και άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία του παιδιού», είπε.

Πανούσης: Αμφισβητώ αν ήταν η αιτία το bullying

«Είναι πρωτόγνωρο. Εγώ κρατάω πολλές επιφυλάξεις σχετικά με το εάν έτσι έγιναν τα πράγματα» σημείωσε ο καθηγητής εγκληματολογίας και πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό σχετικά με το έγκλημα στη Θεσσαλονίκη. «Ο τρόπος με τον οποίο διέπραξε το έγκλημα εμένα με βάζει σε σκέψεις για το τι έχει συμβεί ακριβώς» τόνισε ο κ. Πανούσης επισημαίνοντας ότι «η υπόθεση θέλει ψάξιμo».

Αναφορικά με τα κίνητρα του δράστη ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία συσσώρευε οργή λόγω του bullying που του ασκούσαν οι συμμαθητές του, ο κ. Πανούσης σημείωσε ότι δεν πιστεύει αυτή τη θεωρία καθώς και ότι χρειάζεται ψυχική προετοιμασία για αυτή την πράξη.

«Είναι μια πράξη που δεν μπορεί να την κάνει εύκολα ακόμα και ο επικίνδυνος ο καθ’ έξιν εγκληματίας» υπογράμμισε ο κ. Πανούσης.