Ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου προκειμένου να λογοδοτήσουν για την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο και μάλιστα με δόλο,οδηγούνται εκ νέου σήμερα οι γονείς της μικρής Μαρίας που εξαφανίστηκε την Κυριακή του Πάσχα και βρέθηκε ένα 24ωρο αργότερα 4 χιλιόμετρα μακρυά από το σημείο εξαφάνισης.

Με τις αστυνομικές αρχές να αναζητούν όλα τα ίχνη που θα τους οδηγήσουν στην πλήρη εξιχνίαση της υπόθεση, οι γονείς του ανήλικου κοριτσιού που βίωσε για περισσότερες από 20 ώρες έναν πρωτόγνωρο εφιάλτη θα βρεθούν και πάλι σήμερα το πρωί στο αυτόφωρο μονομελές. Οι άνδρες της ΕΛΑΣ που έχουν αναλάβει να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό» γύρω από την εξαφάνιση του τετράχρονου κοριτσιού προς το παρόν αποκλείουν το σενάριο της απαγωγής, ενώ ο εισαγγελέας συνέταξε ένα κατηγορητήριο κόλαφο.

«Από κοινού ενεργώντας, ύστερα από συναπόφαση και με κοινό δόλο, με πρόθεση εξέθεσαν και κατέστησαν αβοήθητο πρόσωπο που έχουν στην προστασία τους και που έχουν υποχρέωση να το διατρέφουν και να το περιθάλπουν. Συγκεκριμένα τυγχάνοντας γονείς της ανήλικης Μαρίας- Ειρήνης, αν και ήταν υποχρεωμένοι να τη φροντίζουν και να την προστατεύουν λόγω του νεαρού της ηλικίας της, εξέθεσαν αυτή σε μεγάλο κίνδυνο για την σωματική της υγεία και ακεραιτότητα», αναφέρει η έκθεση του εισαγγελέα με την οποία παραπέμπεται σε δίκη το ζευγάρι.

Οι εισαγγελικές αρχές αποδίδουν δόλο στους γονείς της μικρής Μαρίας- Ειρήνης οι οποίοι όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο  αν και είναι υποχρεωμένοι να την φροντίζουν και να την προστατεύουν λόγω του νεαρού της ηλικίας της , εξέθεσαν αυτή σε μεγάλο κίνδυνο για τη σωματική της υγεία και ακεραιότητα. Στο έγγραφο περιγράφεται ο χώρος της μάντρας αυτοκινήτων στο Σχιστό, απ’ όπου εξαφανίστηκε το παιδί, η οποία «συνορεύει από την μια πλευρά με γκρεμό» και από την άλλη με την Λ. Σχιστού.

Σύμφωνα με την κατηγορία οι γονείς άφησαν μόνη της τη μικρή σε ένα μεγάλο χώρο με παλιά αυτοκίνητα, ψυγεία και παλιοσίδερα και ενώ «υπήρχε μουσική με υψηλή ένταση» λόγω του Πάσχα με αποτέλεσμα η μικρή «να διαφύγει της προσοχή τους και να απομακρυνθεί περιπλανώμενη μόνη και αβοήθητη κατά το μεγαλύτερο μέρος της 1-5-16 και την νύκτα της 2-5-16 σε παρακείμενη δασώδη έκταση όπου και κοιμήθηκε κάτω από τα δέντρα επάνω σε κλαδιά….».

Οι οδηγοί που εντόπισαν την 4χρονη το πρωί της Δευτέρας στη Λεωφόρο Αθηνών έκαναν λόγο, στις καταθέσεις τους, για ένα σοκαρισμένο και ταλαιπωρημένο παιδί.

Όπως ανέφερε στους αστυνομικούς ο πρώτος οδηγός που είδε το παιδί και σταμάτησε: «Ήταν μόνο του και φοβισμένο. Είχα δει στην τηλεόραση και στο ίντερνετ ότι στην περιοχή Σχιστού είχε εξαφανιστεί ένα κοριτσάκι και το αναζητούσαν. Τα χαρακτηριστικά του ταίριαζαν απόλυτα. Το κοριτσάκι ήταν καλά στην υγεία του αλλά αρκετά φοβισμένο και ταλαιπωρημένο».

Μια ακόμη οδηγός αναγνώρισε τη μικρή όταν την είδε να κάθεται μόνη της στην άκρη του δρόμου και σταμάτησε το αυτοκίνητο της. «Ρώτησα το κοριτσάκι πως το λένε και μου είπε ότι ονομάζεται «Μαρία», επίσης μου είπε ότι έχει άλλα δύο αδελφάκια. Επειδή το παιδί κρύωνε το σκέπασα και του έδωσε λίγο να φάει γιατί πείναγε. Τέλος όταν το ρώτησα πως βρέθηκε εδώ μου απάτησε «Με άφησε η μαμά μου», είπε η γυναίκα στην κατάθεση της.

Αλλά και ο αστυνομικός ο οποίος μίλησε πρώτος στην Μαρία –Ειρήνη είπε ότι: «Επανέλαβε πολλές φορές ότι την άφησε η μητέρα της και ότι εκείνη την έψαχνε φοβισμένη και τη φώναζε, αλλά δεν ήταν πουθενά. Τη ρώτησα αν άκουσε κανέναν να τη φωνάζει ή αν είδε κάποιον να την ψάχνει και μου είπε πως όχι. Τη ρώτησα επανειλημμένα αν η ίδια από μόνη της διέφυγε την προσοχή των γονιών της και χάθηκε στο δάσος αλλά εκείνη επέμενε ότι την άφησε η μητέρα της».

Στην κατάθεση του ο αστυνομικός περιέγραψε ότι  «ύστερα από κάποια ώρα το παιδί άρχισε να κουράζεται και να διαμαρτύρεται και να ζητάει τη μητέρα του, την οποία κάλεσα στο χώρο». Όπως αναφέρει ο αστυνομικός όταν η μικρή συναντήθηκε με την μητέρα της  »συνέχισε να λέει και σε εκείνη ότι την άφησε μόνη της στο δάσος». Ωστόσο, ο αστυνομικός διευκρίνισε στην κατάθεση του πως λόγω της ηλικίας της μικρής «είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το κατά πόσο η  περιγραφή της εξαφάνισης είναι ακριβής και πραγματική».