Με τις αρχές να αναζητούν ακόμη λεπτομέρειες  για τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες εξαφανίστηκε ανήμερα του Πάσχα η 4χρονη Μαρία – Ειρήνη  αποκλείουν, από  τα μέχρι τώρα στοιχεία, το σενάριο της αρπαγής. Αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος των γονιών της μικρής, που κατηγορούνται για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, είναι ότι το παιδί κοιμήθηκε μόνο μέσα στο δάσος αφού προηγουμένως περιπλανήθηκε χωρίς νερό και φαγητό.

Οι εισαγγελικές αρχές αποδίδουν δόλο στους γονείς της μικρής Μαρίας- Ειρήνης οι οποίοι όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο  »αν και είναι υποχρεωμένοι να την φροντίζουν και να την προστατεύουν λόγω του νεαρού της ηλικίας της , εξέθεσαν αυτή σε μεγάλο κίνδυνο για τη σωματική της υγεία και ακεραιότητα». Στο έγγραφο περιγράφεται ο χώρος της μάντρας αυτοκινήτων στο Σχιστό, απ’ όπου εξαφανίστηκε το παιδί, η οποία «συνορεύει από την μια πλευρά με γκρεμό» και από την άλλη με την Λ. Σχιστού.

Σύμφωνα με την κατηγορία οι γονείς άφησαν μόνη της τη μικρή σε ένα μεγάλο χώρο με παλιά αυτοκίνητα, ψυγεία και παλιοσίδερα και ενώ «υπήρχε μουσική με υψηλή ένταση» λόγω του Πάσχα με αποτέλεσμα η μικρή «να διαφύγει της προσοχή τους και να απομακρυνθεί περιπλανώμενη μόνη και αβοήθητη κατά το μεγαλύτερο μέρος της 1-5-16 και την νύκτα της 2-5-16 σε παρακείμενη δασώδη έκταση όπου και κοιμήθηκε κάτω από τα δέντρα επάνω σε κλαδιά….».

«Με άφησε η μαμά μου»

Οι οδηγοί που εντόπισαν την 4χρονη το πρωί της Δευτέρας στη Λεωφόρο Αθηνών έκαναν λόγο, στις καταθέσεις τους, για ένα σοκαρισμένο και ταλαιπωρημένο παιδί.

Όπως ανέφερε στους αστυνομικούς ο πρώτος οδηγός που είδε το παιδί και σταμάτησε:
«Ήταν μόνο του και φοβισμένο. Είχα δει στην τηλεόραση και στο ίντερνετ ότι στην περιοχή Σχιστού είχε εξαφανιστεί ένα κοριτσάκι και το αναζητούσαν. Τα χαρακτηριστικά του ταίριαζαν απόλυτα. Το κοριτσάκι ήταν καλά στην υγεία του αλλά αρκετά φοβισμένο και ταλαιπωρημένο».

Μια ακόμη οδηγός αναγνώρισε τη μικρή όταν την είδε να κάθεται μόνη της στην άκρη του δρόμου και σταμάτησε το αυτοκίνητο της. «Ρώτησα το κοριτσάκι πως το λένε και μου είπε ότι ονομάζεται «Μαρία», επίσης μου είπε ότι έχει άλλα δύο αδελφάκια. Επειδή το παιδί κρύωνε το σκέπασα και του έδωσε λίγο να φάει γιατί πείναγε. Τέλος όταν το ρώτησα πως βρέθηκε εδώ μου απάτησε «Με άφησε η μαμά μου», είπε η γυναίκα στην κατάθεση της.

Αλλά και ο αστυνομικός ο οποίος μίλησε πρώτος στην Μαρία –Ειρήνη έκανε αναφέρθηκε στη μικρή λέγοντας πως  »ήταν εμφανώς σοκαρισμένη από το γεγονός ότι περιπλανιόταν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και της νύχτας στο δάσος και ανέφερε κάποια στιγμή ότι  κοιμήθηκε κάτω από τα δέντρα σε κάτι κλαδιά».

Όπως είπε ο αστυνομικός η μικρή «Επανέλαβε πολλές φορές ότι την άφησε η μητέρα της και ότι εκείνη την έψαχνε φοβισμένη και τη φώναζε, αλλά δεν ήταν πουθενά. Τη ρώτησα αν άκουσε κανέναν να τη φωνάζει ή αν είδε κάποιον να την ψάχνει και μου είπε πως όχι. Τη ρώτησα επανειλημμένα αν η ίδια από μόνη της διέφυγε την προσοχή των γονιών της και χάθηκε στο δάσος αλλά εκείνη επέμενε ότι την άφησε η μητέρα της».
Στην κατάθεση του ο αστυνομικός περιέγραψε ότι  »ύστερα από κάποια ώρα το παιδί άρχισε να κουράζεται και να διαμαρτύρεται και να ζητάει τη μητέρα του, την οποία κάλεσα στο χώρο». Όπως αναφέρει ο αστυνομικός όταν η μικρή συναντήθηκε με την μητέρα της  »συνέχισε να λέει και σε εκείνη ότι την άφησε μόνη της στο δάσος». Ωστόσο, ο αστυνομικός διευκρίνισε στην κατάθεση του  πως λόγω της ηλικίας της μικρής «είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το κατά πόσο η  περιγραφή της εξαφάνισης είναι ακριβής και πραγματική».

«Ουρλιάζαμε όλοι το όνομά της»

Οι γονείς της 4χρονης, οι οποίοι δικάζονται αύριο στο Αυτόφωρο, επέλεξαν να κάνουν χρήση του δικαιώματος της σιωπής ενώπιον των αστυνομικών όταν τους ανακοινώθηκε ότι θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη. Ωστόσο, νωρίτερα είχαν περιγράψει στους αστυνομικούς τις στιγμές που ακολούθησαν της εξαφάνισης του παιδιού και τις προσπάθειες που έκαναν, όπως είπαν, για να την εντοπίσουν. Μαζί τους και τα μέλη της παρέας που γιόρταζαν όλοι μαζί το Πάσχα. Αυτό που παρατηρείται, πάντως, είναι απόκλιση τουλάχιστον μισής ώρας στις περιγραφές των μαρτύρων που μιλούν για τη στιγμή της εξαφάνισης της μικρής.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η μητέρα: «Σηκώθηκα από το τραπέζι για να κόψω πεπόνι. Εκείνη τη στιγμή τα δύο ανήλικα τέκνα μου ήταν στην αυλή και παίζανε, δίπλα ακριβώς στο τραπέζι. Ενώ ήμουν μέσα στο σπίτι, άκουσα τον άντρα μου να φωνάζει και να αναζητά την ανήλικη Μαρία – Ειρήνη. Με ρώτησε εάν την είχα δει. Μου είπε ότι δεν τη βρίσκει και άρχισα και εγώ να την αναζητώ στο χώρο της μάντρας, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο».

Ο παππούς της 4χρονης κατέθεσε, μεταξύ άλλων  ότι: «Η μικρή εγγονή μου η Μαρία – Ειρήνη γυρνάει και με κοιτάει και μου λέει: «Παππού πάω στο πόνυ» και έπειτα λέει στον μικρό της αδελφό, Γιώργο: «Έλα μαζί». Ο Γιώργος είπε ότι και τότε πήγε προς το μέρος που είχε πάει η γειτόνισσά μας, η Ζωή. Μετά άκουσα τη Ζωή που φώναζε με τρομακτική φωνή τον σύζυγό της, Αντώνη: «Αντώνη έλα, γιατί ανοίξανε τη βρύση». Εγώ καθόμουν στο τραπέζι και είδα τη Μαρία να πηγαίνει προς το μικρό πόνυ που έχουμε στην αυλή. Ο Αντώνης σηκώθηκε να κλείσει τη βρύση. (…) Τότε σηκώθηκα και έψαξα να βρω τη Μαρία – Ειρήνη. Αρχικά πήγα προς το πόνυ και όταν έφτασα δεν την είδα. Τότε ουρλιάζαμε όλοι το όνομά της για να μας ακούσει και απλωθήκαμε κατά μήκος τη μάντρας».