Στις 12 Ιανουαρίου 2016 οι δικηγόροι αποφάσισαν να απέχουν από τα καθήκοντα τους διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο. Στους μήνες που ακολούθησαν οι δικηγόροι βγήκαν στους δρόμους συμμετέχοντας στο αποκαλούμενο κίνημα της «γραβάτας» σε μια από τις πιο δυναμικές κινητοποιήσεις του κλάδου των τελευταίων ετών.

Της Μαρίας Ζαχαροπούλου

Η αποχή των δικηγόρων, ουσιαστικά, έβαλε λουκέτο στα δικαστήρια όλης της χώρας καθώς  λίγοι ήταν εκείνοι που,  το τελευταίο τετράμηνο, μπήκαν σε δικαστική αίθουσα, αφού οι άδειες για να παραστούν σε κάποια υπόθεση δίνονται από τους Συλλόγους τους με το σταγονόμετρο.

Ωστόσο, η… στάση εργασιών στην ελληνική δικαιοσύνη έχει οικονομική ζημία όχι μόνο για τους ίδιους  τους δικηγόρους, οι οποίοι δεν λαμβάνουν αμοιβές, αλλά και το κράτος, καθώς αρμόδια πηγή εκτιμά πως μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας υπάρχει μείωση εσόδων, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, της τάξεως του 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

«Έχουν παγώσει τα πάντα», έλεγε εισαγγελική πηγή, συμπληρώνοντας ότι δεν γίνεται κατάθεση δικογράφων και πολιτικών εφέσεων, άρα δεν κόβεται κανένα παράβολο, ενώ ελάχιστες είναι πλέον και οι εξαγορές ποινών, αφού δεν γίνονται δίκες. Είναι χαρακτηριστικό πως, το αργότερο μέχρι τις 10 το πρωί, οι δικαστικές αίθουσες έχουν αδειάσει, αφού οι υποθέσεις των πινακίων αναβάλλονται η μια μετά την άλλη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που έχουν ποινικό ενδιαφέρον, άρα και ζητήματα παραγραφής.

Μέχρι σήμερα, μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας εκτιμάται ότι έχουν αναβληθεί περισσότερες από 45.000 υποθέσεις. Πρόκειται για πάσης φύσεως υποθέσεις από διεκδικήσεις διατροφών και εργατικών εισφορών, οφειλόμενα χρήματα από εμπορικές συναλλαγές, χρέη προς το δημόσιο ακόμη, έως και υποθέσεις ανάθεσης επιμέλειας παιδιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, συνολικά περισσότερες από 23.100 ποινικές υποθέσεις έχουν αναβληθεί από την ημέρα έναρξης της αποχής των δικηγόρων μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας  έχουν αναβληθεί, λόγω της αποχής, συνολικά 5.799 υποθέσεις. Στα Μονομελή Πλημμελειοδικεία οι αναβολές φτάνουν τις 17.397 υποθέσεις. Όσο για τα  πολιτικά δικαστήρια, όπου δεν υπάρχει θέμα παραγραφής, περισσότερες από 22.000 υποθέσεις έχουν μετατεθεί για τους επόμενους μήνες.

«Παγωμένες» παραμένουν και πολλές δικαστικές και εισαγγελικές έρευνες, αφού οι εμπλεκόμενοι αρνούνται να δώσουν εξηγήσεις παίρνοντας τη μια αναβολή μετά την άλλη επικαλούμενοι την αποχή των δικηγόρων και των νομικών τους παραστατών. Δικαστικές αρχές, πάντως, επεσήμαναν πως «η κατάσταση είναι οριακή», υπογραμμίζοντας πως θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στο άμεσο μέλλον, λόγω των υποθέσεων που έχουν αναβληθεί και προστεθεί στα ήδη υπερφορτωμένα πινάκια των δικαστηρίων με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκδικαστούν μετά από χρόνια.  Οι δικηγόροι, λένε, πως αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της αποχής τους, ωστόσο για αυτούς «τίθεται θέμα επιβίωσης και γι’ αυτό το λόγο ο αγώνας τους είναι τόσο δυναμικός».

Την ίδια ώρα παρατηρείται πως σε νέους δικηγόρους που απασχολούνται σε δικηγορικές εταιρίες, την περίοδο της αποχής,  έχουν δοθεί αναγκαστικές άδειες ή έχουν γίνει ακόμη και μειώσεις μισθών.