Στα δίκτυα της Ασφάλειας έπεσε το μεσημέρι της Τρίτης στη Λάρισα ένας 40χρονος Βούλγαρος, κατηγορούμενος για απόπειρα απάτης. Επιπλέον, αναζητούνται για να συλληφθούν τουλάχιστον δύο άγνωστοι μέχρι στιγμής συνεργοί του για το ίδιο αδίκημα.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία, χθες το μεσημέρι στην πόλη, ένας από τους δράστες επιχείρησε τηλεφωνικά να εξαπατήσει 70χρονη, με το πρόσχημα ότι το παιδί της ευθύνεται για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, ζητώντας την καταβολή του χρηματικού ποσού των 4.800 ευρώ για την απεμπλοκή του από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες.

Σε προκαθορισμένο ραντεβού που ακολούθησε, εμφανίστηκε ο 40χρονος και παρέλαβε από την 70χρονη ένα πακέτο που περιείχε ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ. Κατά την αποχώρησή του συνελήφθη από τους αστυνομικούς, ενώ από την κατοχή του κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο.

Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι τρεις συνεργοί, από την (27-01-2016) έως και χθες, αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν άλλους 20 πολίτες στην πόλη της Λάρισας, τηλεφωνώντας στα σπίτια τους και χρησιμοποιώντας το ίδιο πρόσχημα απαιτούσαν την καταβολή χρηματικών ποσών που κυμαίνονταν από 5.000 έως 50.000 ευρώ, κατά περίπτωση.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις και προκειμένου να γίνουν πιο πειστικοί προσποιούνταν το ίδιο το παιδί που ζητούσε τη βοήθεια του γονέα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας συμβουλεύει τους πολίτες:

-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

– Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

– Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

– Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

– Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

– Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

– Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

– Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

– Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.