Το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ  που του έχει καταλογιστεί από τη φορολογική αρχή κατέβαλε ο Σταύρος Παπασταύρου και αφορά τα 5,4 εκατομμύρια δολάρια που φέρεται να διατηρούσε στην ελβετική τράπεζα ΗSBC χρήματα που εντοπίστηκαν στην λίστα Λαγκάρντ. Ο κ. Παπασταύρου επέλεξε να πληρώσει προκειμένου να μην βρεθεί κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος επιμένοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει καμία σχέση με το επίμαχο ποσό και «στο τέλος αυτής, της επώδυνης για εμένα, διαδικασίας θα δικαιωθώ».

Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά σε ανακοίνωση του υποστηρίζει ότι το επίμαχο πρόστιμο του καταλογίστηκε άδικα καθώς όπως λέει ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν του ανήκει και  κάνει λόγο για «ένα κατασκευασμένο «στοιχείο», αγνώστου ταυτότητας και  προέλευσης, επιχειρήθηκε  η προσωπική και επαγγελματική μου διαπόμπευση». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η καταβολή του ποσού έγινε «μέσω δανείου που αναγκάστηκα να πάρω από τον πραγματικό δικαιούχο  του λογαριασμού (σ.σ. επιχειρηματία Σάμπι Μιονί) καθώς προσωπικά  ουδέποτε απέκτησα ούτε και διαθέτω τέτοιο ποσό».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπασταύρου αναφέρει:

«Προχώρησα σήμερα, για λόγους συμμόρφωσης στις διατάξεις που προβλέπουν την καταβολή ταμειακά βεβαιωμένων ποσών, στην εξόφληση των προστίμων που μου καταλογίσθηκαν άδικα για τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο δεν ήμουν δικαιούχος. Με βάση ένα κατασκευασμένο «στοιχείο», αγνώστου ταυτότητας και  προέλευσης, επιχειρήθηκε  η προσωπική και επαγγελματική μου διαπόμπευση. Η καταβολή έγινε μέσω δανείου που αναγκάστηκα να πάρω από τον πραγματικό δικαιούχο  του λογαριασμού καθώς προσωπικά  ουδέποτε απέκτησα ούτε και διαθέτω τέτοιο ποσό.

Δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν αποδέχομαι τον υπό κρίση καταλογισμό. Προχωρώ στην άσκηση όλων των προβλεπομένων από τη νομοθεσία ενδίκων ενεργειών, προκειμένου να διαγνωστεί από τις δικαστικές αρχές η σε βάρος μου αδικία και να ακυρωθεί το σχετικό πρόστιμο. Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος αυτής, της επώδυνης για εμένα, διαδικασίας θα δικαιωθώ».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες οι οικονομικοί εισαγγελείς διαβίβασαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών την δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος του κ. Παπασταύρου προκειμένου να ακολουθήσει η υπόθεση την ποινική διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο για ανάλογες περιπτώσεις.

Ο κ. Παπασταύρου είχε κληθεί το περασμένο καλοκαίρι να δώσει εξηγήσεις στον αρμόδιο εισαγγελέα ως ύποπτος τέλεσης για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος  και κατήγγειλε  πως «στοχοποιείται για πολιτικούς λόγους και επιχειρείται η με κάθε τρόπο καταδίκη μου με στοιχεία αγνώστου προέλευσης ή χωρίς καθόλου στοιχεία».  Όπως είχε τονίσει: «Ακόμα και το τεκμήριο αθωότητας τίθεται εν αμφιβολία. Η μόνη ασπίδα μου είναι η αλήθεια. Δεν είμαι πολιτικός, είμαι  μόνος μου απέναντι σ αυτό, με μόνη ασπίδα την αλήθεια. Σπούδασα στην Ελλάδα και την Αμερική και προσπάθησα το 2012 να βοηθήσω μια προσπάθεια. Βρίσκομαι σε κυκεώνα που απειλεί να με καταστρέψει επαγγελματικά και οικογενειακά. Ασφαλώς και πρέπει να γίνεται έλεγχος σε όλους αλλά με κανόνες ισονομίας και αλήθειας. Όχι έτσι».