Ο Αρειος Πάγος άνοιξε με απόφασή του το δρόμο για να εισπράξει αποζημίωση 50.000 ευρώ ένας 18χρονος μαθητευόμενος αρτοποιός,ο οποίος έχασε τα δύο δάχτυλά του σε ζυγοκοπτική μηχανή.

Οι ανώτατοι δικαστές λαμβάνοντας υπόψη τους τι ςιδιαίτερες συνθήκες του ατυχήματος και το νεαρό τη ηλικίας του παθόντος επικύρωσαν την εφετειακή απόφαση με βάση την οποία είχε αυξηθεί το ποσό της αποζημίωσης που πρέπει να πληρώσει ο αρτοποιός από 29.171 ευρώ σε 50.000 ευρώ.

Στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία σε περιπτώσεις μαθητείας ανηλίκων οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση να τηρούν με αυστηρότητα και ευλάβεια όλους τους όρους ασφαλείας και να παίρνουν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία του μαθητευόμενου εργαζόμενου.

Στην προκειμένη περίπτωση, κατά τους αρεοπαγίτες, ο αρτοποιός εργοδότης όχι μόνο δεν απέτρεψε τον μαθητευόμενο να χρησιμοποιεί την επίμαχη μηχανή,αλλά αντίθετα τον υποχρέωσνε , παρά τους κινδύνους, να την καθαρίζει με την απειλή ότι αν δεν το έκανε θα μπορούσε είτε να μειώσει τις αποδοχές τους, είτε ακόμα και να τον απολύσει.