Το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα όπως το έζησε περιέγραψε ενώπιον του δικαστηρίου ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ Γιώργος Ρώτας. Ο μάρτυρας είδε «τον Ρουπακιά να έχει έρθει στα χέρια με τον Φύσσα», και τον μουσικό να φωνάζει «με μαχαίρωσε». Ο Γιώργος Ρώτας ήταν ο άνθρωπος που προχώρησε στη σύλληψη του Γιώργου Ρουπακιά τη στιγμή που εκείνος επιχειρούσε να φύγει από τον τόπο της δολοφονίας.

Αναφερόμενος σε όσα προηγήθηκαν της δολοφονίας έκανε λόγο για σήμα που πήραν από το κέντρο το οποίο τους καλούσε να πάνε στην καφετέρια «Κοράλι» καθώς «άτομα της ΧΑ είχαν διένεξη με άτομα του γνωστού χώρου».

«Καταλάβαμε ότι ήταν Χρυσαυγίτες»

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, «λίγο πριν τις 12 το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου ειδοποιηθήκαμε ότι 50 άτομα με ρόπαλα κατευθύνονται προς την καφετέρια “Κοράλι”. Εμείς ήμασταν στο Πέραμα, περίπου επτά χιλιόμετρα μακριά. Μετά από 3-4 λεπτά φτάσαμε… Εκεί είδαμε δυο μηχανές με συναδέλφους να κατεβαίνουν.

Στην Παύλου Μελά είχε πολλά άτομα. Ομάδες, ομάδες… είχαν κράνη στα χέρια. Περίπου 40- 50 άτομα, ήταν σκοτεινά. Καταλάβαμε ότι ήταν Χρυσαυγίτες, κοντοκουρεμένοι, μαυροφορεμένοι το ίδιο στιλάκι, ξεχώριζαν το έχουμε ξαναδεί. Έξω από την καφετέρια ήταν πέντε άτομα χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ήταν μια παρέα».

Ο κ. Ρώτας είπε πως «τα άτομα της ΧΑ φαινόταν ότι είχαν έρθει για φασαρία, φώναζαν κοίταγαν και εμάς περίεργα. Εμείς πιστεύαμε ότι κάτι έχει γίνει την καφετέρια. Τότε μια ομάδα από την Παύλου Μελά , 20-30 άτομα ξεκινά να τρέχει και να φωνάζει, να βρίζει. Εμείς λέμε “για εμάς έρχονται” αλλά εκείνοι πήγαν προς την Τσαλδάρη. Τους ακολουθήσαμε, φωνάζοντας “σταματήστε αστυνομία”. Ο μάρτυρας υπογράμμισε πως δεν κατάλαβε κάτι να πυροδότησε την κίνηση αυτή  και συνέχισε την περιγραφή του.

Φώναζαν “πιάστε τους , θα τους γ…”. Ο συνάδελφος μεταβίβασε προς το κέντρο και εμείς τους κυνηγήσαμε. Γινόταν χαμός. Μόλις  βγήκαμε στην Τσαλδάρη είδα από μακριά ένα επεισόδιο. Ένα τσούρμο, τρία, τέσσερα άτομα. Είδα ότι υπήρχε ένα αμάξι. Εγώ δεν  πιστεύω ότι αυτά τα άτομα ήταν εκείνα που κυνηγούσαμε. Φορούσαν, κάποιοι, μαύρα μπλουζάκια. Τότε είδα κλωτσιές, μπουνιές. Εκείνη την ώρα δεν ξέραμε ποιοι βαράνε ποιους».

«Ήρθαν στα χέρια»

Ο μάρτυρας περιέγραψε  λεπτό προς λεπτό την στιγμή που είδε τον Γ. Ρουπακιά και τον Παύλο Φύσσα να «χτυπιούνται»: «Ο Φύσσας με το Ρουπακιά ήρθαν στα χέρια, χτυπιόντουσαν, πλακωνόντουσαν, κλωτσιές, μπουνιές. Ο Ρουπακιάς έφυγε και πήγε στο αυτοκίνητο».

Πρόεδρος: Δεν μπορούσατε να φτάσετε νωρίτερα, σε εύλογο χρόνο;

Μάρτυρας: Όχι εμείς δεν είχαμε δει το μαχαίρι. Τελικά όπως περιγράφει ο μάρτυρας “όταν τους χωρίζουν  ο Ρουπακιάς έφυγε προς το αυτοκίνητο του και ο Φύσσας φώναζε “με μαχαίρωσε”. Άνοιξα την πόρτα και είπα στον Ρουπακιά “βγες έξω και σου κάνω σωματικό έλεγχο”. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου βρήκαμε και το μαχαίρι πετάμενο κάτω. Ο Φύσσας φωνάζε “με μαχαίρωσε”».

Πρόεδρος: Φοβηθήκατε.

Μάρτυρας: Σε κάθε επεισόδιο που πάω και θα φοβηθώ και θα προστατευτώ.

Πρόεδρος: Αναγνωρίσατε κάποιον από τους κατηγορούμενους σας έδειξαν φωτογραφίες;

Μάρτυρας: Όχι. (Κοίταξε προς τους κατηγορούμενους). Τα πρόσωπά τους μου είναι γνωστά αλλά δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τους αναγνωρίζω από εκείνο το βράδυ ,από πορείες της ΧΑ ή την τηλεόραση.

Πρόεδρος: Ξέρετε κάτι σχετικά με την οργάνωση την ιεραρχία τους. Για συγκεκριμένες πράξεις;

Μάρτυρας: Όχι, μόνο ότι έχω δει στις τηλεοράσεις.

Πρόεδρος: Για την τοπική της Νίκαιας ξέρετε κάτι, πως διοικείται πως είναι οργανωμένη;

Μάρτυρας: Όχι.

«Ζητούσαμε μάρτυρες αλλά δεν ήρθε κανείς»

Το αλαλούμ που ακολούθησε της δολοφονίας Φύσσα βρήκε τον αστυνομικό να αναζητά μάρτυρες χωρίς όμως αποτέλεσμα. «Ζητήσαμε μάρτυρες – είπε χαρακτηριστικά – αλλά σε εμένα ήρθε μόνο μια κοπέλα η οποία ήρθε μαζί μας. Δεν προθυμοποιήθηκε κανένας. Κανένας δεν είπε ότι είδε το περιστατικό, όλοι έλεγαν πως ήρθαν εκείνη τη στιγμή».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως δεν διαπίστωσε η ομάδα των χρυσαυγιτών να παίρνει εντολές από συγκεκριμένα άτομα. «Σαν μπουλούκι κινούνταν», είπε και συνέχισε: «Την ώρα που μαχαίρωσαν τον Π. Φύσσα ήρθε η κοπέλα του. Νωρίτερα ήταν μόνος του».

Εισαγγελέας: Κρατούσαν όλοι ρόπαλα και μαχαίρια

Μάρτυρας: Όχι, δεν υπήρχε καλή ορατότητα.

Εισαγγελέας: αυτοί που είχαν πάει εκεί μαζί με τον Ρουπακιά μπορούσαν να τον αποτρέψουν από τη δολοφονία;

Μάρτυρας: Αν γνώριζαν ότι πήγε εκεί για να τον σκοτώσουν θα μπορούσαν  να το αποτρέψουν.

«Αναξιόπιστος ο μάρτυρας»

Νωρίτερα, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων σχολιάζοντας την κατάθεση του φίλου του Παύλου Φύσσα Παύλος Σεϊρλής την χαρακτήρισαν αναξιόπιστη.

Εντόπισαν κενά και αντιφάσεις, επισημαίνοντας, στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τη θέση τους, πως ο μάρτυρας «αναγνώρισε με βεβαιότητα πρόσωπα που δεν είναι κατηγορούμενα».

Όπως είπαν χαρακτηριστικά, «είτε ο μάρτυρας βρίσκεται σε σύγχυση είτε επιχειρεί να επιτύχει την καταδίκη και άλλων προσώπων που δεν εμπλέκονται».

Ο συνήγορος του  Νίκου Μιχαλολιάκου έκανε λόγο για πλήρη αναξιοπιστία του μάρτυρα καθώς «κανένα στοιχείο δεν συνδέει τον γγ της ΧΑ με την υπόθεση». Μάλιστα, σχολίασε πως «ξεκάθαρος σκοπό του μάρτυρας είναι να ενοχοποιήσει τον Νίκο Μιχαλολιάκο».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο μάρτυρας εικάζει ότι δόθηκαν εντολές αλλά δεν έχει κανένα στοιχείο. Κατέθεσε μόνο κρίσεις. Άρα δεν αποδεικνύεται κάτι και δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κανένα αδίκημα».

Και μια αναγνώριση…

Οι συνήγοροι υπεράσπισης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν άρση απορρήτου του τηλεφώνου του μάρτυρα ενώ ζήτησαν και κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με μάρτυρα υπεράσπισης ο οποίος αρχικά ήταν κατηγορούμενος. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο αίτημα η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να γίνει δεκτό ώστε «να δούμε αν αναγνωρίζει ο μάρτυρας το συγκεκριμένο πρόσωπο» .

Πράγματι, το δικαστήριο αποφάσισε να ακολουθήσουν τη διαδικασία αναγνώρισης και μια ξανθιά γυναίκα , η Κωνσταντίνα Βαξεβανάκη, μπήκε στη δικαστική αίθουσα.

Ο μάρτυρας την κοίταξε και είπε πως το μοιραίο βράδυ η συγκεκριμένη γυναίκα βρισκόταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκίνητου του Ρουπακιά.

«Πρόκειται για την σύζυγο του κατηγορούμενου Άγγου η οποία έχει απαλλαγεί από κάθε κατηγορία», είπε ο συνήγορος υπεράσπισης, συμπληρώνοντας πως «το σπίτι τους βρίσκεται λίγα μέτρα από τον τόπο τους εγκλήματος». Όπως υπογράμμισε ο συνήγορος στόχος του μάρτυρα είναι να δημιουργήσει την εντύπωση πως ο Ρουπακιάς κινήθηκε εκείνο το βράδυ με παρέα χρυσαυγιτών.

Από την πλευρά του ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κ. Παπαδάκης αναφερόμενος στην κατάθεση του μάρτυρα Παύλου Σεϊρλή υπογράμμισε πως τόσο ο  Παύλος Φύσσας όσο και η παρέα του είχε προσωπικά με τους κατηγορούμενους. «Το γεγονός ότι οι μάρτυρες δέχονται απειλές και επιθέσεις δίνει μεγαλύτερη απαξία στην οργανωμένη επίθεση σε βάρος του Π. Φύσσα και αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί από το δικαστήριο», είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος.

«Απροκάλυπτη ματαίωση»

Οι συνήγοροι  πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ κατήγγειλαν την «απροκάλυπτη ματαίωση της μεταφοράς της από τον Κορυδαλλό στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών» ενώ όπως είπαν «είχαν ολοκληρωθεί τα απαιτούμενα  έργα λειτουργικού της διαχωρισμού από το υπόλοιπο κτίριο του Εφετείου, χωριστής εισόδου και διαρρύθμισης του εσωτερικού της». Όπως ανέφεραν στη δήλωση τους:

«Αντί να μεταφερθεί εκεί η δίκη της ΧΑ, όπως επανειλημμένα ζητήθηκε από την πολιτική αγωγή, εκατοντάδες κοινωνικούς φορείς, σύσσωμη την τοπική κοινωνία Κορυδαλλού αλλά και από την ίδια την πρόεδρο του δικαστηρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης με την υπ.αριθμ. 73774/7/10/2015 απόφασή του ( ΦΕΚ 2160/7/10/2015 ) όρισε την αίθουσα αυτή ως τόπο διεξαγωγής μιας δίκης για εμπορία ναρκωτικών και απέκλεισε τη μεταφορά της δίκης της ΧΑ. Πρόκειται για απροσχημάτιστη αυθαιρεσία και εμπαιγμό όλων των παραπάνω που δείχνει ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί σταθερά την υποβάθμιση, την περιθωριοποίηση της δίκης, την απεμπόληση της ανάγκης ασφαλούς διεξαγωγής και απρόσκοπτης δημοσιότητας και την περιφρόνηση ακόμα και του ίδιου δικαστηρίου.

Η απαίτηση άμεσης μεταφοράς της δίκης από τον Κορυδαλλό στον φυσικό της χώρο, την αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών, παραμένει ανυποχώρητη και ζητάμε από όλους τους εμπλεκόμενους την έμπρακτη υλοποίηση της».