Ως θύμα εκβιασμού εμφανίστηκε ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς ο έμπορος όπλων Κωνσταντίνος Δαφέρμος. Απολογούμενος φέρεται να ισχυρίστηκε πως « υποχρεώθηκε» να δωροδοκήσει τον  πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα γιατί τον εκβίαζε απειλώντας τον ότι θα μπλόκαρε την συμφωνία για τα ρωσικά Κορνέτ και θα εμφανιζόταν ως αναξιόπιστος με αποτέλεσμα να χάσει τη δουλειά.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός του δεν έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα οι οποίοι του έδειξαν το δρόμο για τη φυλακή. Οι δύο συγκατηγορούμενοι του , ο γιος του και ένας στενός του συνεργάτης, μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι με την καταβολή  χρηματικής εγγύησης 80.000 ευρώ ο καθένας και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος είναι ο πρώτος κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών  ο οποίος καταγγέλλει πως δέχτηκε ωμό εκβιασμό και συντονισμένες πιέσεις από ανταγωνιστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας περιέγραψε, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, πολλές συναντήσεις στο γραφείο του Αντώνη Κάντα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τις πιέσεις, που όπως λέει, δέχτηκε αλλά και τους φόβους του ότι αν έχανε τη δουλειά θα φαινόταν ανεπαρκής επαγγελματικά.  ” Με απειλούσε ότι θα καθυστερούσε τη διαδικασία για τα Κορνέτ και θα με έβγαζε αναξιόπιστο με αποτέλεσμα να χάσω το έργο. Στοχοποιήθηκα διότι τα Κορνέτ είναι τα καλύτερα οπλικά συστήματά» φέρεται να είπε.

Μάλιστα, πρότεινε στην ανάκριση πέντε μάρτυρες οι οποίο θα επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς του.

Ήταν ευάλωτος

Όταν ο κατηγορούμενος κλήθηκε να εξηγήσει στην απολογία του για ποιους λόγους ενέδωσε στον «εκβιασμό Κάντα»  φέρεται να απάντησε ότι την επίμαχη περίοδο, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αντιμετώπισε μια μεθοδευμένη δικαστική περιπέτεια στην Τουρκία την οποία θεωρούσε στημένη και για την οποία τελικά αθωώθηκε. Παράλληλα δεχόταν ανώνυμες απειλές και ανηλεή πόλεμο από τους ανταγωνιστές του. Έτσι, εξαιτίας του φόβου του μήπως απαξιωθεί η δουλειά του και το όνομα του  ήταν ευάλωτος σε εκβιασμούς.

Το κατηγορητήριο

Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του κ. Δαφέρμου στηρίζεται σε μια επιταγή 800.000 ευρώ και ένα έμβασμα 980.000 που σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν μετά τις  έρευνες που  έκαναν οι αρχές της Ελβετίας και της Αυστρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εταιρία «Σκόρπιονς» του κ. Δαφέρμου φέρεται να έφυγε  επιταγή ύψους 800.000 ευρώ προς δεύτερη  εταιρία η οποία όπως  εικάζεται από τις αρχές  ανήκει στον ίδιο. Στη συνέχεια το συγκεκριμένο ποσό   κατέληξε σε λογαριασμό του Αντώνη Κάντα στην UBS στην Ελβετία. Το έμβασμα των 980. 000 καταλήγει στον Αντώνη Κάντα και συγκεκριμένα σε λογαριασμό τον οποίο ο ίδιος έδωσε στην ανάκριση ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για χρήματα που του έδωσε ο επιχειρηματίας ως μίζα για τα Κορνέτ.