Τα πηγαινέλα στο Ολυμπιακό Κέντρο Καλαθοσφαίρισης του Ελληνικού αναλαμβάνουν εκ περιτροπής οι γονείς. Οι πρόβες είναι τρίωρες, σε λίγο θα φτάνουν και τις πέντε ώρες. Για τα παιδιά είναι κάτι σαν εκδρομή, κουβαλούν λουκανοπιτάκια για να κεράσουν, κάνουν χαβαλέ στην αποθήκη των σκηνικών, πειράζουν τις εθελόντριες. Είναι η κοινωνικοποίησή τους, η ένταξή τους, η συμμετοχή τους σε κάτι μεγάλο. Πρόκειται για τους έξι από τους επτά πρωταγωνιστές στο θεατρικό δρώμενο της τελετής έναρξης των 13ων Special Olympics, η βασική ομάδα που στις 25 Ιουνίου, θα αράξει το πλοίο του Οδυσσέα στο Καλλιμάρμαρο. Είναι όλοι τους αθλητές αλλά επελέγησαν να πρωταγωνιστήσουν και στο απαιτητικό θεατρικό κομμάτι της τελετής.

«Το ξέρω ότι θα είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα μας δει όλη η γη!», λέει ο 19χρονος Γιώργος Δούκογλου στο Βήμα. «Θα σκίσουμε! Ο ένας βοηθάει τον άλλον και είμαστε μια ομάδα» συμπληρώνει ο 18χρονος Μανώλης Ταμπακάκης.

Η εκπαιδεύτρια των παιδιών στην τελετή έναρξης, αναφέρει πως στόχος αυτής της θεατρικής παράστασης είναι να φανεί ότι τα παιδιά όχι μόνο μπορούν να ενταχθούν αλλά έχουν και πολλά να προσφέρουν.

Η μητέρα ενός εκ των πρωταγωνιστών στην τελετή έναρξη των Special Olympics μιλά για τη χαρά και τον αγώνα να μεγαλώνεις ένα παιδί με διανοητική αναπηρία.

«Ήμουν 25 χρονών όταν γέννησα τον Γιώργο. Ήταν το τρίτο μου παιδί και γεννήθηκε με σύνδρομο Down. Ήταν μεγάλο σοκ, δεν το ήθελα αυτό το παιδί, δεν άντεχα αυτή τη δέσμευση. Με τον ερχομό του Γιώργου γκρεμίστηκε η πυραμίδα αξιών που είχαμε χτίσει ως τότε, η οποία είχε πολύ ψηλά την εξυπνάδα και τον ατομισμό. Εκείνος έφερε μια ισορροπία στην οικογένειά μας», δήλωσε ενώ πρόσθεσε πως δεν έχει νόημα να αγαπάμε τα παιδιά αυτά με οίκτο. «Τα κοιτάμε και λέμε: ΄΄αχ τα καημένα΄΄, ή κάνουμε πως δεν τα βλέπουμε. Η πραγματικότητα είναι πως αν τα πλησιάσουμε έχουν πολλά να δώσουν».